Gygrestolen i Bø

Fellestur

Dato
10. september kl. 09:30
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer for
Alle
Arrangører
Notodden og Hjartdal Turlag, DNT Telemark
Turområde
Telemark - Lifjell (se kart)

Velkommen til en fin lørdagstur til Gygrestolen i Bø!

Oppmøte: Vi kjører samlet i færrest mulig privatbiler fra Tursenteret kl. 09:30 og går sammen opp fra stistart.

Denne turen passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal god form. Turen er ca. 5,9 km med noe bratt stigning og tar ca. 3 timer. 

Om Gygrestolen:

Gygrestolen har til alle tider vært et kjent landemerke i Bø. Stolen med ura og de to kjempeblokkene danner en helt spesiell og særpreget fjellformasjon skapt av siste istid. Sagnet sier at det var her Gygra satt da hun i rasende sinne over at kristendommen kom til bygda, kastet store steinblokker etter Gårakirka. Sagnet sier også at en dag skal stolen rase ut i Uvdalstjønna og da er det slutt på verden.

Turen opp til Gygrestolen er stort sett en lang oppoverbakke. Først i tett skog, senere på svaberg og oppe på platået - grunnlent åpen furuskog. På grunn av stor trafikk er deler av stien sterkt slitt med mye stein og røtter. I vått vær blir dette utfordrende, særlig for de yngste.

Når vi kommer fram til Svarttjønn har vi lagt bak oss de lengste motbakkene. På nordvestsiden av tjernet er det en underlig hule i to etasjer. Oppe på platået kan vi anbefale en kort avstikker til Venetjønn som på fine sommerdager kan friste med et bad. Turen går videre i småkupert terreng fram til Gygrestolen.

Flott utsikt fra toppen mot de to store steinblokkene (stolen), ura under og et vakkert kultur- og naturlandskap.

Tilbaketuren går du mot øst gjennom gammel naturskog. Fra Maurknatten får vi en helt spesiell utsikt mot den store grove ura under stolen.

Dersom du har spørsmål, kan du kontakte turleder.

Vi håper du blir med oss på tur! 😊

Gygrestolen i Bø

Velkommen til en fin lørdagstur til Gygrestolen i Bø! Oppmøte: Vi kjører samlet i færrest mulig privatbiler fra Tursenteret kl. 09:30 og går sammen opp fra stistart. Denne turen passer ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Trude Holter