Høstferietips

Foto: Ingvil Djuvik Olsen

Nå er høstferien rett rundt hjørnet og det er tid for både korte og lange turer, hyttekos og kvalitetstid med venner og familie. Sjekk ut våre turtips til hyggelige høstturer her!

En aktiv og opplevelsesrik høstferie trenger ikke være vanskelig å få til. Vi ønsker å inspirere så mange som mulig til å ta turen ut i ferien og nyte de fine høstfargene og den friske lufta. Se våre turtips her:

Bo fast på en hytte og gå turer derfra
DNT har til sammen 550 ubetjente, selvbetjente og betjente hytter over hele landet. I Telemark befinner 18 av disse hyttene seg. Dette er alt fra kystledhytter i skjærgården, skogshytter i villmarka, betjente hytter på Hardangervidda og Øitangen på Jomfruland, til bynære gapahuker. Du finner informasjon om hyttene her.

Gå fra hytte til hytte
Velg turer som passer formen din, og som fungerer for hele turfølget. Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også for god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er viktige deler av høstturpakka.

For de aller minste kan vi anbefale en rundtur fra Flekkerhytta til Fugleleiken på Svanstul. Det er vei helt fram til Flekkerhytta. Her kan man overnatte, før en tar turen innover mot Fugleleiken. Det er ca. 2 km inn til denne hytta på grusvei, så det vil gå fint også med barnevogn og rullestol. En kan så overnatte én eller flere netter på Fugleleiken. I dette området har en mulighet til å gå flere, fine turer med hytta som utgangspunkt, og det er kun fantasien og feriedagene som setter grenser.

For voksne og de med litt større barn kan vi anbefale å gå fra Nordagutu til Kongsberg. Dette er en flott tur som også er lett tilgjengelig. En kan ta toget til Nordagutu og starte turen mot Flekkerhytta på Svanstul. Videre kan man gå innom hyttene Sommerseter, Solumhytta, Sørmyrseter, og Sveinsbu eller Styggemannshytta, alt ettersom hvor lang og hva slags tur en ønsker, før en setter kursen mot Kongsberg og tar toget hjem. Denne turen tar 4 dager, men det er flere muligheter om en ønsker en kortere eller lengre tur.

Inviter venner med på tur
Det er sosialt og morsomt å gå på tur sammen med andre. Barna blir ekstra motivert og dere skaper felles minner. Bli med på fellestur med DNT Telemark til for eksempel. Du finner alle våre turer her.

Prøv noe nytt
Hva med å teste ut klatring, lære å bruke kart og kompass eller om det å drive med friluftsliv, eller kanskje du vil benytte sjansen til å starte på turlederstigen? DNT Telemark tilbyr mange spennende kurs utover høsten, for eksempel: grunnkurs i klatring inne 14.-15. oktober, ferskingkurs 14.-15. oktober, kart- og kompasskurs 26.oktober og ambassadørkurs 9. november.

Grunnleggende klatrekurs gir deg kompetansen du trenger for å kunne klatre alene inne, ferskingkurset gir deg kunnskap, selvtillit og inspirasjon til å dra ut på tur på egenhånd, på kart- og kompasskurset blir du rusta for rurer som krever denne kunnskapen og på ambassadørkurset lærer du mer om DNT og blir klar for neste trinn på turlederstigen.

FINN FLERE KURS HER

Flere gode tur- og høstferietips i Telemark

Ta turen til den helårsåpne turisthytta Øitangen på Jomfruland. Denne flotte nasjonalparken byr på vakker kystnatur, med frisk sjøluft, fantastiske høstfarger og gode bjørnebær.

Dra på sykkeltur til Kalhovd. Dette er en flott tur, som går gjennom vakkert landskap. Fram til 15. oktober er Kalhovd turisthytte ubetjent, og en kan låse seg inn med DNT sin standardnøkkel. Vi anbefaler derfor å benytte sjansen mens hytta er åpen.

Barn mellom 10 og 12 år kan bli med på Høstmoro i Grenland. Dette er et gratis tilbud på dagtid i uke 41. Her får en mulighet til å prøve mange morsomme aktiviteter, og det er med artige og trygge voksne aktivitetsledere fra DNT Telemark hver dag.

Vi tilbyr også Friluftsskolen i  og i Drangedal. Dette tilbudet er for alle mellom 10 og 13 år, og her lærer man grunnleggende ferdigheter for å drive med friluftsliv, i tillegg til at det blir mye lek og moro. Dette koster kroner 500,- (medlemspris) 700,- (ikke medlem) og inkluderer lunsjmat og drikke hver dag.

Dra på telttur
Å overnatte i telt er spennende, spesielt når det blir tidlig mørkt. Pass på å ha med varme ullklær og lue, og hold varmen frem til du legger deg i soveposen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen. En ekstra lyskilde er også viktig, som hodelykt eller lommelykt til lesestunden i soveposen. (husk ekstra lader/powerpack).

Gå på lommelykttur
Kortere dager betyr flere muligheter på kveldstid. Ta med lommelykt på turen! For barna er det både morsomt og spennende, for alt ser annerledes ut i lyset fra lykta. Et tips er å henge opp noen reflekser langs løypa. Da er det lettere og morsommere å finne veien. Eller hva med å lage et skattekart og legge ut små skatter i hagen eller skogen?

Spis ute
Kombinerer man tur med middag, blir det lettere å komme seg ut. Inviter med familie eller venner på høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; lag maten hjemme og ha middagen klar i boks eller på mattermos.

Ta gjerne turen innom tursenteret til DNT Telemark i Skien for flere turtips. Du finner oss i Nedre Hjellegate 2 :)

Skrevet av Katrine Tellsgård 5. oktober 2017