Finn noe å glede deg over - hver dag

Foto: Rine Grinilia

I dag er det verdensdagen for psykisk helse. Dette er en markering av hvor viktig det er å ta vare på både kropp og sinn.

«Noe å glede seg over» er årets tema, og Mental helse Norge oppfordrer alle til å finne de små og store tingene som gir glede, både for en selv og andre. 

I DNT Telemark ønsker vi å motivere og inspirere til å finne gleden i de små og store tingene som naturen kan tilby. Hva med å ta lunsjen med ut til nærmeste skogsholt i morgen? Kan en ettermiddagstur til en liten kolle i nærheten friste? Eller hva med å ta kvelden i teltet i stedet for senga? Dette er bare noe av det friluftslivet har å by på av helsefremmende gleder i hverdagen. Og ekstra fine blir disse øyeblikkene om du inviterer med venner og bekjente.  

Det er gjort mye forsknning på hvordan friluftsliv og aktivitet påvirker oss både fysisk og psykisk, og det er bred enighet om at dette har positive effekter. Frisk luft, aktivitet og nye synsinntrykk er noe av det som kan gi ro og tid til å bare være til stede akkurat her og nå.  

Mental Helse Norge mener det er fem faktorer som er særlig viktige for å opprettholde, eller få tilbake, den gode mentale helsa. Dette er et balansert kosthold, nok søvn, å være i aktivitet, å oppleve mestring og ha gode relasjoner. Alle disse grunnpilarene inngår allerede i, eller kan tilføres, friluftslivet. 

En trenger ikke å dra på langtur for å finne noe å glede seg over! Det viktigste er at du selv finner ut av hva som får deg til å smile. Gled deg over det som skjer akkurat nå, gled deg over minnene fra ting som har skjedd, gled deg til noe du har planlagt, og ikke glem å glede andre :) 

Skrevet av Katrine Tellsgård 10. oktober 2017