1800 ungdommer til fjells

Barna storkoser seg på Fantekjerringkollen under Opptur 2015
Barna storkoser seg på Fantekjerringkollen under Opptur 2015 Foto: Telemark Turistforening

Det var rekordmange 14-åringer på tur i går. 1800 ungdommer fra skolene i Telemark koste seg på topptur med fin natur og aktiviteter. 

Opptur hadde åtte arrangement rundt om i Telemark. Dette var dagen 14 åringene tok over fjell og skoger i Telemark sammen med Den Norske Turistforeningen. Suksessen fra i fjor ble videreført i år. 

Opptur startet kl. 09.00 da klassene gikk de fine stiene opp til Fantekjerringkollen. Det var varierte poster på løypen med blant annet fotoshot, klasserop og tauhopping. Lunjsen ble inntatt i felleskap på Trytekjern før turen gikk videre tilbake til Kollmyr skole for premieutdeling og pinnebrødsteking. 

Større enn noen gang

2015 er Friluftslivets år, og det er med på å gjøre OPPTUR større enn noensinne. Med denne dagen håper Telemark turistforening å introdusere enda flere unge for friluftslivet.   

- Andelen av de som er fysisk aktive synker betydelig fra 15 års-alder og frem til man er 20. For mange er ikke organisert idrett et alternativ. Med OPPTUR vil vi vise 14-åringene mulighetene for spennende friluftsliv like ved der de bor. Nils Øveraas, generalsekretær i Turistforeningen

Programmet for Telemark 

Flere topper i Telemark ble bestiget under årets Opptur, blant annet Høyslass i Bø, Årdalsåsen i Porsgrunn, Trolldalen i Bamle og Rønnomnibben i Drangedal.

Fakta om OPPTUR:

  • Nasjonal turdag for åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger.
  • Arrangeres for 10. gang i 2015 med over 35.000 ungdommer, over halvparten av landets åttendeklassinger. 
  • Det er rundt 117 OPPTUR-arrangementer over hele landet
  • Turene går til en topp eller lignende i nærområdet
  • DNTs medlemsforeninger merker en løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem
  • OPPTUR arrangeres i samarbeid med  Høgskolen i Telemark, Skogmo VGS, Porsgrunn VGS, Kragerø Turistforening, og våre lokale turlag. 

Fra 6000 til 35 000 deltagere

OPPTUR ble arrangert første gang i 2006 med 6000 deltagere. I år er OPPTUR større enn noen gang. DNTs medlemsforeninger står bak 117 arrangement over hele landet, med rekordmange deltagere. Håpet er at OPPTUR vil inspirere skolene til å oftere ta friluftslivet i bruk i undervisningen.