Vinterferietips fra DNT Telemark

Foto: Katrine Tellsgård

Nå er vinterferien rett rundt hjørnet og DNT Telemark har noen gode vinterferietips på lur.

Vinterferien er helt perfekt for å kose seg både ute og inne, alene eller sammen med venner og familie. I Telemark har vi et mangfold av turmuligheter fra fjord til fjell, og her får du noen av DNT Telemark sine tips til hva en kan finne på av turrelaterte aktiviteter i vinterferien.

Dra på fellestur

DNT Telemark arrangerer mange fellesturer gjennom året, og i vinterferien har du mulighet til å bli med på noen av disse.

Hva med å bli med DNT Ung jr. sin gruppe «Alt håp er UTE» på lavvotur? Turen er for alle mellom 12 og 16 år og varer fra 16. til 18. februar.

Kanskje du heller har lyst til å bli med Skien Turlag sin lavterskelgruppe på tur til Galtetjern 21. februar? Dette er en tur som passer for alle ferdighetsnivåer og aldersgrupper.

Om du tilhører den eldre garde, vil seniorgruppa i Skien Turlag ta turen til Kjempa 22. februar, og her er det bare å henge seg på.

Kanskje du har en fysisk funksjonsnedsettelse? Da kan du bli med gruppa «Klart det går» på hundekjøring i Bø 24. februar.

Møt andre og ha det gøy på vintermoro i Grenland

Vintermoro er et helt gratis arrangement for alle mellom 12 og 14 år. Fra 19. til 22. februar kan ungdom bli med ut på forskjellige morsomme turer og aktiviteter i Grenland. Det vil bli tur til Fugleleiken Turisthytte på Svanstul, skøyting, klatring, aking og ski.

Lær noe nytt

Lyst til å lære å klatre? Bli med på grunnkurs klatring inne! Kurset ledes av en erfaren instruktør, og vil gi deg grunnleggende kunnskap innen klatring og sikring. Kurset går over to dager, både 17. og 18. februar, og holdes i Skjærgårdshallen på Stathelle.

Dra på skitur

18. februar kan du bli med Barnas Turlag Vinje på skitur i Jønnardalen, og samme dag arrangerer DNT Ung Telemark skitur til Svanstul. Sistnevnte tur er for alle mellom 16 og 26 år.

24. februar er det en ny mulighet til å dra på en magisk topptur til Gaustatoppen, og 25. februar har du mulighet til å bli med Kviteseid Turlag på skitur til Roholtsfjell.

Om du heller vil ta en skitur på egenhånd, kan vi i Grenlandsområdet anbefale å ta turen til Fugleleiken Turisthytte på Svanstul. På denne hytta er det vaffelvakter hver dag, hele ferien. Det er frivillige som tar seg av disse vaktene, og serverer sultne tur- og skigåere rykende ferske vafler.

I Skien Fritidspark har en også et flott skiløypenett, og det samme gjelder for Siljan. Begge disse stedene kan en nå med vanlig rutebuss.

Om en ønsker en litt lengre tur, i enda råere natur, anbefaler DNT Telemark å ta turen til Hardangervidda. Kalhovd Turisthytte åpner sin ubetjente del 15. februar. Da kan med andre alle DNT-medlemmer som har DNTs standardnøkkel låse seg inn i hytta når de selv måtte ønske. Men husk at på vidda er det kvista, og kvist kan blåse bort i svært dårlig vær, eller bli spist av dyr. Det er derfor viktig at en aldri legger ut på tur uten kart og kompass.Datoer for når det kvistes på Hardangervidda kan en finne her

Gå fra hytte til hytte

På Svanstul er det mulig å gå fra hytte til hytte, og store deler av hyttenettverket til DNT Telemark er kopla sammen med skiløypenettet.

Kanskje du denne ferien har lyst til å se hvordan det er å bo på våre ubetjente hytter? Både Fugleleiken, Sommerseter Stallen og Solumhytta kan låses opp med DNTs standardnøkkel. Eier du ikke en slik? Da er det bare å komme innom DNT Telemarks tursenter i Nedre Hjellegate, og hente nøkkelen mot et lite depositum.

Det er fullt mulig å gå på ski mellom de forskjellige ubetjente hyttene, men det er ikke er kjørt opp løyper hele veien mellom alle hyttene. Sjekk hvor det er kjørt opp løyper her.

Om du ønsker å utvide turen, kan du booke Flekkerhytta og/eller Sommerseter Foreningshytta – og gjerne sjekke ut.no for å se om en kan tenke deg å besøke enda flere hytter og områder.

Utforsk ditt nærområde

I Telemark er vi så heldige å ha rikelig med flott natur gjennomgående for hele fylket. Vi ønsker å oppfordre alle til å ta turen ut og utforske sitt eget nærområde.

I Bamble er det for eksempel en flott kyststi og både Grenland og Tinn har en mengde flotte ti-toppere som kan nås på kort tid til fots, på truger, brodder eller fjellski.

Besøk en topp

Lyst på en annerledes og artig opplevelse? Bli med å grave fram Gaustatoppen Turisthytte. 10. februar åpna hytta, og en kan nå ta turen opp til toppen og nyte den spektakulære utsikten med en fersk vaffel og varm kaffe innabords. Grunnet værforholdene for øyeblikket tar den blide, hardtarbeidende vertskapsgjengen gjerne i mot hjelp til å holde dører og vinduer på Turisthytta fri for snø. Kan du tenke deg å ta i et tak, og samtidig få en herlig tur til Telemarks tak? Send en mail til gaustatoppen@dnt.no eller ring 971 33 309

Om Gautstoppen blir litt langt, anbefaler DNT Telemark å sjekke ut om det er topper i egen kommune som kan bestiges. Nå har det kommet et godt snøfall, og det er nok få topper som fortsatt er tråkka sti til, men det skader ikke å ta turen til en topp i nærheten og prøve seg med brodder, truger eller ski på beina.

God ferie - og god tur :)

Skrevet av Katrine Tellsgård 12. februar 2018