DNT Telemarks høstferietips

Foto: Mirjam Thorkildsen Schade

Det nærmer seg høstferie i Telemark. Har dere planene klare? Fylket vårt byr på mange forskjellige opplevelser fra fjord til fjell. Her får du noen tips fra oss til hva du kan gjøre i høstferien.

Dra på hyttetur

Bo fast på en hytte og gå å dagsturer
DNT Telemark har 19 ubetjente og betjente hytter. Dette er alt fra kystledhytter i skjærgården, skogshytter i villmarka og betjente hytter på Hardangervidda, til bynære gapahuker. Sjekk ut alle våre hytter her.

Gå fra hytte til hytte
En perfekt ferieaktivitet er å vandre fra en hytte til en annen, gjerne over flere døgn og innom flere forskjellige hytter. Husk å velge en tur som passer både din egen og turfølgets form og ferdigheter. Nå som høsten er i sving kan det fort bli mørkt, så det kan være lurt å legge på litt gangtid på hver etappe. Om dere ikke bruker all den tiden dere har planlagt å bruke, har dere jo enda mer tid til peiskos på hytta :)

For de aller minste kan vi anbefale en rundtur fra Flekkerhytta til Fugleleiken på Svanstul. Det er vei helt fram til Flekkerhytta. Her kan man overnatte, før en tar turen innover mot Fugleleiken. Det er ca. 2 km inn til denne hytta på grusvei, så det vil gå fint også med barnevogn og rullestol. En kan så overnatte én eller flere netter på Fugleleiken. I dette området har en mulighet til å gå flere, fine turer med hytta som utgangspunkt, og det er kun fantasien og feriedagene som setter grenser.

For voksne og de med litt større barn kan vi anbefale å gå fra Nordagutu til Kongsberg. Dette er en flott tur som også er lett tilgjengelig. En kan ta toget til Nordagutu og starte turen mot Flekkerhytta på Svanstul. Videre kan man gå innom hyttene Sommerseter, Solumhytta, Sørmyrseter, og Sveinsbu eller Styggemannshytta, alt ettersom hvor lang og hva slags tur en ønsker, før en setter kursen mot Kongsberg og tar toget hjem. Denne turen tar 4 dager, men det er flere muligheter om en ønsker en kortere eller lengre tur.

Flere gode tur- og høstferietips i Telemark

Ta turen til den helårsåpne turisthytta Øitangen på Jomfruland. Denne flotte nasjonalparken byr på vakker kystnatur, med frisk sjøluft, fantastiske høstfarger og gode bjørnebær.

Dra på sykkeltur til Kalhovd. Dette er en flott tur, som går gjennom vakkert landskap. Fram til 15. oktober er Kalhovd turisthytte ubetjent, og en kan låse seg inn med DNT sin standardnøkkel. Vi anbefaler derfor å benytte sjansen mens hytta er åpen.

Barn mellom 10 og 13 år kan bli med på Høstmoro i Grenland. Dette er et gratis tilbud på dagtid i uke 41. Her får en mulighet til å prøve mange morsomme aktiviteter, og det er med artige og trygge voksne aktivitetsledere fra DNT Telemark hver dag.

Vi tilbyr også Friluftsskolen i Bø. Dette tilbudet er også for alle mellom 10 og 13 år, og her lærer man grunnleggende ferdigheter for å drive med friluftsliv, i tillegg til at det blir mye lek og moro. Dette koster kroner 500,- (medlemspris) 700,- (ikke medlem) og inkluderer lunsjmat og drikke hver dag.

Dra på telttur
Å overnatte i telt er spennende, spesielt når det blir tidlig mørkt. Pass på å ha med varme ullklær og lue, og hold varmen frem til du legger deg i soveposen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen. En ekstra lyskilde er også viktig, som hodelykt eller lommelykt til lesestunden i soveposen. (husk ekstra lader/powerpack).

Gå på lommelykttur
Kortere dager betyr flere muligheter på kveldstid. Ta med lommelykt på turen! For barna er det både morsomt og spennende, for alt ser annerledes ut i lyset fra lykta. Et tips er å henge opp noen reflekser langs løypa. Da er det lettere og morsommere å finne veien. Eller hva med å lage et skattekart og legge ut små skatter i hagen eller skogen?

Spis ute
Kombinerer man tur med middag, blir det lettere å komme seg ut. Inviter med familie eller venner på høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; lag maten hjemme og ha middagen klar i boks eller på mattermos.

Ta gjerne turen innom tursenteret til DNT Telemark i Skien for flere turtips. Du finner oss i Nedre Hjellegate 2 :)

Skrevet av Katrine Tellsgård 14. september 2018