DNT Telemarks høstferietips

Foto: Mirjam Thorkildsen Schade

Det nærmer seg høstferie i Telemark. Har dere planene klare? Fylket vårt byr på mange forskjellige opplevelser fra fjord til fjell. Her får du noen tips fra oss til hva du kan gjøre i høstferien.

Dra på hyttetur

DNT Telemark har 19 ubetjente og betjente hytter. Dette er alt fra kystledhytter i skjærgården, skogshytter i villmarka og betjente hytter på Hardangervidda, til bynære gapahuker. Sjekk ut alle våre hytter her.  

Bo fast på en hytte og dra på dagsturer

Ta for eksempel turen til den helårsåpne turisthytta Øitangen på Jomfruland. Denne flotte nasjonalparken byr på vakker kystnatur, med frisk sjøluft, fantastiske høstfarger og gode bjørnebær. Eller dra på sykkeltur til Kalhovd - en flott tur, som går gjennom vakkert landskap. Fram til 15. oktober er Kalhovd turisthytte ubetjent, og en kan låse seg inn med DNT sin standardnøkkel. Vi anbefaler derfor å benytte sjansen mens hytta er åpen.

Gå fra hytte til hytte
En perfekt ferieaktivitet er å vandre fra den ene hytta til den andre i så mange dager en selv ønsker. Husk å velge en tur som passer både din egen og turfølgets form og ferdigheter. Nå som høsten er i sving kan det fort bli mørkt, så det kan være lurt å legge på litt gangtid på hver etappe. Om dere ikke bruker all den tiden dere har planlagt å bruke, har dere jo enda mer tid til peiskos på hytta :) Sjekk ut hvilke trmuligheter som finner i ditt nærområde her

For de aller minste kan vi anbefale en rundtur på Svanstul fra Flekkerhytta til Fugleleiken og tilbake. Det er vei helt fram til Flekkerhytta. Her kan man overnatte (NB! Må forhåndsbookes), før en tar turen innover mot Fugleleiken. Det er ca. 2 km inn til denne hytta på grusvei, så det vil gå fint også med barnevogn og rullestol. En kan så overnatte én eller flere netter på Fugleleiken, som er tilgjengelig med DNTs standardnøkkel. Denne får du mot et lite depositum på vårt tursenter i Skien eller på nett.

For voksne og de med litt større barn kan vi anbefale å gå fra Nordagutu til Kongsberg. Dette er en flott tur som også er lett tilgjengelig. En kan ta toget til Nordagutu og starte turen mot Flekkerhytta på Svanstul. Videre kan man gå innom hyttene Sommerseter, Solumhytta, Sørmyrseter, og Sveinsbu eller Styggemannshytta, alt ettersom hvor lang og hva slags tur en ønsker, før en setter kursen mot Kongsberg og tar toget hjem. Denne turen tar 4 dager, men det er flere muligheter om en ønsker en kortere eller lengre tur.

Ta bussen til bushen

Å dra på eventyr i ferien trenger ikke å være verken dyrt eller tidkrevende. Flotte turområder for store og små ligger kun en busstur unna. Vi har merket fra bussholdeplassene og inn til varierte og spennende turmål i Grenland.

Sjekk ut våre turtips for å ta bussen til bushen i høstferien her.

Bli med på Høstmoro 

Barn mellom 10 og 13 år kan bli med på Høstmoro i Grenland. Dette er et gratis tilbud på dagtid i uke 41. Her får en mulighet til å prøve mange morsomme aktiviteter, og det er med artige og trygge voksne aktivitetsledere fra DNT Telemark hver dag.

Dra på telttur

Hva med å ta med telt, hengekøye eller bare et liggeunderlag og opplev en eller flere netter i det fri? Pass på å ha med varme ullklær og lue, og hold varmen frem til du legger deg i soveposen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen. En ekstra lyskilde er også viktig, som hodelykt eller lommelykt til lesestunden i soveposen. (Husk ekstra lader/powerpack).

Gå på lommelykttur   

Kortere dager betyr flere muligheter på kveldstid. Ta med lommelykt på turen! For barna er det både morsomt og spennende, for alt ser annerledes ut i lyset fra lykta. Et tips er å henge opp noen reflekser langs løypa. Da er det lettere og morsommere å finne veien. Eller hva med å lage et skattekart og legge ut små skatter i hagen eller skogen?

Spis ute

Kombinerer man tur med middag, blir det lettere å komme seg ut. Inviter med familie eller venner på høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; lag maten hjemme og ha middagen klar i boks eller på mattermos.

Ta gjerne turen innom tursenteret til DNT Telemark i Skien for flere turtips. Du finner oss i Nedre Hjellegate 2 :)

Skrevet av Katrine Tellsgård 24. september 2018