10- års Jubileumstur til heigetilløypa med gautefall turlag.

Foto: Eldbjørg Lia Ettestad

Søndag hadde Gautefall deres 10 -års jubileumstur til Heigetilløypa.

Gautefall Turlag kunne ikke bedt om bedre rammer for søndagens 10-års jubileumstur på deres lengste løype, Heigeitilløypa.

Sola skinte fra skyfri himmel, bussen var stappfull av turdeltakere og en liten vind gjorde at turen ikke ble for varm.

Turleder Kjell Peder Haugene, en av de som har vært med å opparbeide løypa, er også et unikum av historier og fakta.

Han underholdt og guidet oss  med både historier, geografi og historikken til løypa under den 1 times lange bussturen fra Gautefall til Holmvatn på Kyrkjebygdheia, og på den 7,5 times lange vandringen tilbake til Gautefall. Denne turen er både en flott gåtur og en kulturell opplevelse, da vi går i fotsporene til våre forfedre på gamle stier.

Vi hadde mange korte (og noen lengre) pauser på turen, Trongebu, som er en grillhytte/nødbu. ca 4km fra Holmvatn, var første matstopp. Deretter bar det opp til løypas høyeste punkt, Hestomfjell, hvor vi var 764 m.o.h..  

Ca. halvveis kom vi fram til steinen som har gitt løypa navnet. Dette er en stor hvit stein av melkekvarts som er synlig på lang avstand. Steinen markerer skillet mellom 3 kirkesogn.  Tørdal, Treungen og Nissedal, og har ikke mindre enn 14 grunneiere som grenser opp til den. I tillegg er steinen alltid kald, uansett hvor varmt det er ute.

Opprinnelsen til navnet «Heigeitilen» er litt innfløkt og kan leses mer om i Kjell Peder Haugenes bok, 40 turer i Drangedal og Gautefall.

Det er en fantastisk utsikt mange steder på turen, og når vi nærmet oss den siste delen av ruta tok vi en liten avstikker opp på Lille Grønlivarden. Fra dette punktet så kan du, på klare dager, skimte toppen av Gaustatoppen. Pga. lavt skydekke i horisonten var vi ikke helt sikre på om vi så den, men vi så mange andre fjell!

Siste stoppen var på den flotte gapahuken, Tjennhuken. Det ble bygget i 2013, og har intet mindre enn 6 ulike treslag i seg. Den er godkjent som ubetjent hytte og har plass til ca.8-10 overnattingsgjester. Den ligger flott til ved Dei store Tjennane og en av turdeltakerne benyttet sjansen til å ta seg et bad. Den siste biten ned til Gautefall gikk radig og vi kom ned slitne, men fornøyde med en flott jubileumstur!

Eldbjørg Lia Ettestad

Foto: Karlien De Schuyteneer
Foto: Eldbjørg Lia Ettestad

Skrevet av Kristin Laue Næspe 29. august 2018