Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Denne har blitt bett om å bli slettet! Derfor avpublisert! 

I villblomstenga på Skarstøl

Våren og villblomstene står gjerne på sitt flotteste midt i juni, og søndag er det igjen klart for arrangementet «Villblomstenes dag». I år går turen til den idylliske gården Skarstøl ved Ettestad, og her er det rike blomsterenger. Turen starter klokken 11.00 fra Skarstøl gård.


Kjell Peder Haugene: tekst og foto

Kom og opplev blomsterengene på Skarstøl, oppfordrer Inger Lise Skarstøl (t.v.), Gunnar Skarstøl og naturlos Else Selman, når Gautefall turlag og Drangedal hagelag i samarbeid arrangerer «Villblomstenes dag» på Skarstøl i Ettestadgrenda førstkommende søndag, kl. 11.
Kom og opplev blomsterengene på Skarstøl, oppfordrer Inger Lise Skarstøl (t.v.), Gunnar Skarstøl og naturlos Else Selman, når Gautefall turlag og Drangedal hagelag i samarbeid arrangerer «Villblomstenes dag» på Skarstøl i Ettestadgrenda førstkommende søndag, kl. 11. Foto: Kjell Peder Haugene

Villblomstenes dag arrangeres over hele Norden denne 14. dagen i juni, og de siste årene har Drangedal hagelag og Gautefall turlag samarbeidet om et trivelig opplegg på ulike steder i kommunen. Denne gangen er turopplegget lagt til gården Skarstøl i Ettestad-grenda. Her er det bakkete jorder hvor det hovedsakelig har gått beitedyr fram til for omkring fem år siden. Likevel blir engene slått og kulturlandskapet holdes i hevd.

Bevisstgjøre kvaliteter

– Det er viktig å bevisstgjøre folk på hvilke kvaliteter blomsterengene har, og ikke noe er bedre enn å gjøre det i nære og kjente omgivelser, sier søndagens naturlos, Else Selman.

– Årets tema er «Artsmangfoldet i kulturlandskapet», og Skarstøl er jo et flott eksempel på dette. Selv Slottsparken i Oslo har nå fått ei blomstereng som ikke blir slått, men skal få vokse og blomstre fritt. Da får blomstene anledning til å sette frø selv og det blir en helt annen utvikling på området.

Søndag vil Else Selman ta de frammøtte med på en rolig og hyggelig rusletur i engene ved Skarstøl. Her er det et rikt utvalg av blomsterengplanter og stadig nye kommer til, nå om dagene. En tur ned mot Skarstøltjenna blir det også tid til, fordi her vokser mange myrplanter.

Sentralt i kommunen

– Ellers må folk ta med niste og sitteunderlag, slik at matpausa kan nytes i hagen på Skarstøl. Den som har en flora tilgjengelig bør også ta med den, oppfordrer Else Selman.

– For den som ikke vet hvor Skarstøl ligger, så er det midt i sentrum av Drangedal, sier bonden Gunnar Skarstøl med et lurt smil.

– Men mer presist, så kjører man inn Ettestadveien fra riksveg 38, fem kilometer nord for Prestestranda, tar av til høyre i krysset ved Upsal, og deretter 2,5 kilometer inn til gården, sier Inger Lise og Gunnar Skarstøl, som ønsker alle hjertelig velkommen til en familievennlig vandring i villblomstengene på Skarstøl denne søndagen.