Dropp Black Friday - Bli med på Grønn Fredag!

Foto: Karlien De Schuyteneer

Utsikten blir ikke finere om man har en skalljakke som er av den nyeste årsmodellen, men godt utstyr og gode klær må en ha for at naturopplevelsen skal bli god. Bli med på Grønn Fredag og finn dine neste, brukte utstyrsskatter!

Tekst: Karlien de Shuyteneer

Ingenting er gratis her i livet. Fritidsaktiviteter er heller ikke det. Slik kan skape skiller i samfunnet. DNT Ung Gautefall ønsker ikke å ha det sånn. Alle skal ha mulighet til å bli med på tur! For å bidra til mindre utstyrspress og mer gjenbruk arrangerer DNT ung Guatefall derfor Grønn Fredag 23. noovember. Klikk her for å se Facebook-arrangementet.

Dette er en nasjonal byttedag der man kan bytte inn sports- og friluftsutstyr og –klær som man ikke trenger lengre, og samtidig gjøre noen skikkelige gode kupp.

Byttefesten legges til fredag 23 november, da man ønsker å gi et grønt motsvar til Black Friday og kjøpegalskapen salgsdagen medfører.

Det var ikke vanskelig for DNT Ung å få Gautefall Turlag med på festen. Også de voksne tente raskt på idéen. I åresvis har det vært et stort savn her i bygda. Facebooksider som Drangedal-kjøpe-selge-bytte er et eksempel på det. Men også andre fritidsaktiviteter som alle barn burde ha mulighet til å kunne delta på, som f.eks. ski og fotball, sliter med sammen utfordring.

Ski- og fotballutstyr er dyrt, og ofte vokser ungene fortere ut av klærne enn en rekker å spare nok penger for enda en ny runde med innkjøp av klær. Derfor spurte DNT Ung om også idrettslaget ville bli med og organisere byttekvelden. Heller ikke disse var vanskelig å be. D.I.L. kom med et tilbud om gratis disponering av klubbhuset, og både folk fra ski- og fotballgruppa skal være til stede og hjelpe til på selve byttekvelden.

Miljøvettreglene

DNT Ung, sammen med POW Norge, har utarbeidet syv enkle miljøvettregler for et mer sporløs friluftsliv. Reglene er enkle tips til hvordan du kan drive med friluftsliv på en mer miljøvennlig måte. Enorme mengder sports- og friluftsutstyr kastes, og vi ønsker å oppfordre til langtidsbruk av alle produkter som kjøpes.

Byttefest

Konseptet under Grønn Fredag fungerer som følger:

1. Du kan BYTTE eller GI BORT utstyr til noen andre som trenger det. Lever inn noe og få muligheten til å bytte til deg utstyr du har bruk for. Ønsker du å gi bort uten å ta med deg noe er du selvsagt velkommen til det.

2. Du kan SELGE utstyret ditt ved at vi klistrer en lapp på produktet med pris og ditt telefonnummer, slik at kjøperen kan vippse deg penger. Du bestemmer prisen selv, og kan velge om du ønsker å være der på kvelden om en kjøper for eksempel skulle lure på noe vedrørende ditt produkt.

Utstyret og klærne samles inn på forhånd. Det vil bli innsamling både onsdag 21. og torsdag 22. november fra kl. 18 - 19, samt fredag 23. november fra kl. 16.00-17.00, rett før arrangementet starter.

Så nå gjenstår det bare en ting: alle må inn og se i skap, loft og bod! Finn fram det som er for lite, for stort eller rett og slett kjøpt feil. Gi det du ikke bruker et nytt liv!

Om det på slutten av kvelden er utstyr og klær til overs, ja, da skal vi love deg at det går til noen som har bruk for det.

Sett av kvelden. Det blir enkel servering og god stemning.

Vi sees!

Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytta si. Kjøp brukt, lån av venner, og ta godt vare på det utstyret du har så det holder år etter år.
Kanskje du blir eier av en ny, god ullgenser?
Kanskje du blir eier av en ny, god ullgenser? Foto: Line Hårklau
Kanskje nettopp dine, gode turvenner kan bli med andre på tur framover?
Kanskje nettopp dine, gode turvenner kan bli med andre på tur framover? Foto: André Marton Pedersen
Vi sees på Grønn Fredag!

Skrevet av Katrine Tellsgård 30. oktober 2018