Ti-topptips til spedbarnsfamilier

Hørsfjell i Bamble kan en trille nesten helt opp på.
Hørsfjell i Bamble kan en trille nesten helt opp på. Foto: Katrine Tellsgård

Å dra på topptur med små barn høres for mange noe slitsomt ut. Det trenger det imidlertid ikke å være. Vi har tatt en prat med familien Ravn Hansen som de siste månedene har fått god erfaring med smårolling på topptur.

Hvert år fullfører flere tusen store og små turgåere Ti-Topper’n Grenland, Ti-Topper'n Siljan og Ti-Topper'n Tinn. I fjor var lille Ferdinand Elias på 4 måneder blant de som besteg samtlige Ti-Toppere i Grenland, med god hjelp fra foreldrene, Ove og Camilla. 

Ti-Topper’n er et årlig turkonsept som går ut på å sanke så mange topper som mulig mellom 1. mai og 1. november. For å fullføre Ti-Topper’n må voksne bestige minst ti topper og barn minst fem. Alle barna får pokaler, og de voksne konkurrerer i hovedsak mot seg selv om heder og ære, men kan etter fem og ti år motta merker for sin innsats.

Ove kan selv hente sin andre utmerkelse om få år, da Ti-Topper'n 2019 bli det åttende året han fullfører Ti-Topper’n.

  • Jeg får motivasjon til å gå når jeg tenker på den gleden jeg sitter igjen med, forteller han.

Han og kona Camilla gleder seg ofte over alle de blide og imøtekommende turfolkene de møter, og de stopper ofte for å prate med folk.

  • Vi pleier gjerne å ta med litt ekstra kaffe og noen ekstra kopper sånn at vi har mulighet til å dele ut til andre, forteller Ove.

Det er ingen tvil om at friluftslivet sitter i margen til den lille familien.

  • Det er viktig at en gjør friluftslivet til en naturlig del av livet helt fra barna er små, mener Ove.

Ove og Camilla ser at mange småbarns- og spedbarnsfamilier ofte velger å bli inne da de ser det som tungvint å komme seg ut med den lille.

  • Ved å prøve seg fram vil en etter hvert finne ut hva som funker og ikke, mener de.

Over og Camilla har funnet ut at det beste er å bære den lille på magen eller ta med barnevogn der det er mulig å trille. Blant annet til toppene Hørsfjell i Bamble og Vealøs i Skien kan en trille henholdsvis nesten hele, og hele, veien opp.

  • Vi har også funnet ut at det er både hyggelig og praktisk å invitere med andre barnefamilier på tur, forteller Ove.

DNT Telemark har 12 Barnas Turlag spredt rundt i hele Telemark, samt en trillgruppe i Grenland som en også kan bli med ut på tur.

Om du fortsatt er usikker på om toppturlivet med smårollinger er noe for deg kan du gjerne sjekke ut den lille familiens tips til en god toppturopplevelse for både de store og de små:

  • Husk ekstra bleier – og ikke vær redd for å slå av en prat med forbipasserende som synes bleieskift er et sjeldent syn på en topp.
  • Senk terskelen! Start friluftslivet på terrassen eller i hagen. Dra på korte turer og øk heller avstanden etter hvert om det føles riktig.
  • Ta med mat på tur – alle måltider smaker bedre ute og gjør turen til noe mer.
  • Sist, men ikke minst, nyt det å være ute! Det er godt for store og små kropper og sjeler.

Vi ønsker alle mange, fine toppturer framover!