Søndagstur til Langøya

Bamble Turlag var søndag 14. juni på tur til Langøya i Langesund. Arrangementet var et samarbeid med Telemark botaniske forening og Langesundsfjordens kystlag. Kystlaget arrangerte «Fyrets dag» og hadde ordnet med båtskyss til øya. Søndagen var også «Villblomstens dag», så da var det fint å ha med blomsterkyndige på turen.

Trond Ryssdal orienterer etter turgruppa har kommet til Langøya på utsiden av Langesund.
Her venter de på å gå ombord i båten som skal frakte turgruppa over til Langøya.
Strandkål i full blomst
Hårsveve studeres av Rolf Ergon

Rundt 50 personer ville være med på turen langs den 4,5 km langs kyststien rundt Langøya og samtidig bli orientert om den svært rikholdige og spesielle floraen på øya. Det var nydelig solskinn hele dagen og et riktig flott sommervær.

Det viste seg å være så mange blomster og andre planter å snakke om at det ble i meste laget for mange. De valgte da å fortsette turen på egen hånd. Turen er lett å gå og godt merket, så det er helt uproblematisk å gå på egen hånd. De mest blomsterivrige fikk en flott informasjonsrunde om nærmere 100 forskjellige vekster på veien.

Trond Ryssdal og Rolf Ergon vist en imponerende kunnskap om øyas vekster og ga turen en ekstra og flott dimensjon.

Underveis ble det også orientert om øyas mangfoldige historie og om det pågående arbeid med rydding av underskog og å gjøre øya mer åpen og tilgjengelig for allmenheten.

Ved Langøytangen fyr hadde kystlaget mangfoldige aktiviteter og solgte både vått og tørt.

Turen var et veldig godt eksempel på hvordan samarbeid mellom forskjellige aktører ga muligheten for et mangfold av aktiviteter og dermed gi noe for enhver smak.

Tekst og foto: Steinar Skilhagen