Veien er målet!

Fellesbilde av Til topps Telemark gjengen. Foto: Mikel Gonsholt

eien ble målet for over 50 deltagere  fra 7 forskjellige land denne Til Topps-dagen arrangert av Telemark Turistforening og Røde Kors Telemark. Selv om vi ikke kom opp på Gaustatoppen dette andre året av Til Topps Telemark, fikk vi en kjempefin tur til Blefjell  og Turisthytta Sigridsbu.

En flott dag og en fantastisk flott gjeng gikk på rad og rekke fra parkeringen på Nordstul og oppover T-merka sti opp mot Sigridsbu. Over stokk og stein, bløte myrer og klopper, brusende bekker og snøfonner som ennå lå hist og her i stien. Nesten 450 høydemeter skulle vi gå til Sigridsbu som ligger på 1180 moh. Etter gode stigninger, svette rygger, snøballkrig på snøfonnene og noen drikkepauser, dukket snødekte Gaustatoppen opp i det fjerne. Ja vi skulle gjerne vært der oppe, men dette var jammen fin tur det også. Med utsikt til topper i Kongsberg, Skrimfjellene, mot Lifjell og Seljord, var det verdt å stoppe og se seg rundt flere ganger på vei oppover. 

"Å, her var det fint!" var et uttrykk som gikk igjen i motbakkene oppover. 

Malgorzata fra Polen hadde meldt seg på turen sammen med sin mann. 

- Jeg har aldri gått noe særlig på tur før, men dette var veldig fint, jeg liker det! forteller Malgorzata.

Siriwan fra Philipinene som var på besøk hos sin søster i Skien,  hun hadde aldri sett snø før og måtte prøve seg på snøballkrig mot sin turvante søster Saovalak som går på voksenopplæringen i Skien. 

Jarle, Saovalak og Siriwan. Foto: Sissel Mogård

Vi klarte det!

Noen slitne og såre føtter ble det underveis, men ingen sure miner og negativitet av den grunn.  Alle kom opp og fram til Sigridsbu og der ventet noen tørre ullsokker, hvile og niste i solveggen. ”Vi klarte det!” utbrøt gjengen fra Voksenopplæringa i Siljan som hadde 13 deltagere med. Dette var andre året Telemark Turistforening og Røde Kors samarbeidet om dette arrangementet. 

Integreringsprosjekt 

Til Topps er et integreringsprosjekt som skal gi innvandrere og nordmenn en helsebringende hverdag gjennom friluftsliv. Flere av deltagerne har gått jevnlige Til Topps treningsturer gjennom hele vinteren og noen har deltatt på toppturer i Skiensområdet denne våren som forberedelse til denne dagen. Deltagerne som var med var fra Voksenopplæringa i Skien, Siljan, Seljord og  

flyktningetjenesten i Bø og Dagsrud mottak i Ulefoss. De spreke deltagerne var fra Litauen, Thailand, Polen, Sudan, Eritrea, Syria og Somalia, og til sammen 25 lærere og frivillige fra både Turistforeningen og Røde Kors var gode turvenner og hjelpere.  Disse turene er også en veldig fin måte å praktisere og trene på å snakke norsk, noe deltagerne setter stor pris på.

Dette var en fantastisk dag preget av mangfold, nye opplevelser, mestring, glede og felleskap. Som prosjektleder i Telemark Turistforening kunne jeg ikke ha tilbragt denne søndagen på noen bedre måte. En dag som har gitt meg stor inspirasjon til å fortsette dette viktige arbeidet. En dag fylt med felleskap på tvers av kultur, i flott natur. En fantastisk ramme for integrering.

Takk til alle deltagere, lærere og frivillige for en fin og meningsfull dag!

Håper vi sees til nye turopplevelser til høsten!

God Sommer!

Tekst: Sissel Mogård