Se hvordan turen gikk til styggemann, Skrimfjella

Søndag 21. juni gjennomførte 13 spreke turvandrere en topptur til Styggemann i Skrimfjella. Flott turvær i nydelig natur med god utsikt mot Gaustatoppen, Lifjell og Blefjell. Informasjon om geologi, flora og kulturminner undervegs gjorde turen ekstra interessant og trivelig.

Turen til Styggemann (872 moh), Skrimfjellas høyeste fjelltopp, startet fra parkeringsplassen i Langlidalen nord for Myklevann i Buskerud. Sola skinte på denne årets lengste dag. Alle så fram til en flott fottur i nydelig natur!

Stien var stedvis våt etter den regnfulle og kalde våren. Godt fottøy var derfor viktig. Vi fulgte blåmerket sti i lett terreng et par kilometer til Sørmyrseter. Videre bratt opp til Styggemann. Klatreferdigheter og kondisjon ble satt på prøve i de bratteste partiene opp mot toppen.

Vi håpet at trollet som er forstenet på toppen, ikke våknet til live igjen. Trollet hadde tidligere kastet mange store kampesteiner mot inntrengere på fjellet sitt. Med litt fantasi kunne vi fra Jotefjellet tydelig se Trollets ansikt på toppen. I dalføret før oppstigningen passerte vi rester etter gamle seterstøler fra 1600-1800-tallet. Helt utrolig at folk kunne livbegre seg i de karrige naturforholdene.

Utsikten var praktfull mot Kongsberg og fjellområdene i nord. Til å være midtsommer var det uvanlig mye snø igjen i Lifjell, Blefjell og på Gaustatoppen. Returen fra Styggemann gikk via Breidstulskaret og Urdstjern til Sørmyrseter turisthytte. Vi passerte idylliske furumoer og fjellvann. Molteblomstene var i fullt flor på myrene. Det ser ut til å bli et meget bra molteår for ivrige plukkere, selv om de fleste blomstene vi så var hannblomster. Huldra var visstnok blitt sett ved Urdstjern tidligere, men ingen av oss mannfolka ble bergtatt på denne turen!

På Sørmyrseter Turisthytte hvilte vi trøtte bein i ettermiddagssola. Den flotte ubetjente hytta ble bygget i 2002 og har 13 sengeplasser. Kongsberg og Omegns Turistforening eier hytta og har ansvaret for drift og vedlikehold. Vi møtte en dugnadsgjeng fra foreningen som hadde gjennomført arbeid på hytta denne helga.

En fornøyd turgjeng kom tilbake til parkeringsplassen 7 timer etter start. GPSen viste turlengde 13,5 km. Alle gjennomførte turen uten plagsomme gnagsår og forstuinger…eller nærkontakt med troll og hulder.

Vi takker Siljan Turlag for turen og oppfordrer flere til å ta en tur i de flotte Skrimfjella.

Tekst: Rune Aasheim (turleder)