Hyttene fra fjord til fjell
er klare for påsketuristene

Vakker utsikt fra Gaustatoppen Turisthytte.
Vakker utsikt fra Gaustatoppen Turisthytte. Foto: Katrine Tellsgård

Til tross for sein påske, er det fine forhold både langs kysten og på fjellet. Nå er løv raka langs kysten og løypene kvistet på fjellet, og DNT-hyttene er klare til å ta imot påskeglade nordmenn.

  Det ligger til rette for en drømmepåske i fjellet, med aprilsol og flotte skiforhold de fleste steder. Frivillige og ansatte i DNT har jobbet på spreng de siste ukene for at du skal kunne få den perfekte påskeferien med ski på beina og appelsinpause i solveggen, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Klarp Solvang.  

  For selv om påsken er sein, er april en spesielt flott tid i fjellet, med lyse dager og ordentlig varme fra sola. Kjersti Wøllo, som driver Kalhovd Turisthytte på Hardangervidda, forteller om forhold som byr på påskestemning:

  • Værmeldingen melder kaldt om nettene og varme i solveggen på dagen - ekte påskestemning. Vi ser fram til en påske med godt føre, forteller Wøllo.

  Feir påska langs Telemarkskysten

  DNT Øitangen på Jomfruland byr på sjarmerende kystpåske for alle som kan tenke seg å kombinere beroligende bølgeskvulp og vakker hvitveisblomstring med appelsiner og Kvikk lunsj.

  • Vi har hatt stor pågang før påska, og det meste er utleid, men etter en avbestilling har vi nå noen ledige senger i Hovedhuset fra 15. – 21. april, forteller Ruth Ellegård som driver DNT Øitangen.

  Mogen Kalhovd og Gaustatoppen er åpne for besøk   

  Både Kjersti Wøllo på Kalhovd Turisthytte, Jorunn Karlberg Tveiten på Gaustatoppen Turisthytte, og Marthe Isaksen på Mogen Turisthytte, har mange gode tips til de som ønsker å oppleve en ekte fjellpåske i Telemark.

  På Gaustatoppen Turisthytte, som er åpen alle dager fra kl 09.30-16.30, er det fortsatt gode snøforhold, og det er stikka løype ned fra Turisthytta for de som ønsker å kjøre ned på ski eller brett, opplyser Karlberg Tveiten om.

  • Det er viktig å huske på at all skikjøring ned Gaustatoppen skjer på eget ansvar, bemerker hun, og legger vekt på at det er høy risiko ved slik kjøring, også i den stikka løypa.

  For de som vil oppleve en skikkelig spektakulær påskefrokost vil dette bli mulig i løpet av påska. Gaustatoppen Turisthytte inviterer nemlig til frokost med utsikt på Telemarks tak fra kl 07.30-09.30 tirsdag 16., fredag 19. og lørdag 20. april.

  På Kalhovd kan Wøllo og gjengen by på aktiviteter i regi av Røde Kors på påskeaften.

  • Da vil det bli mange morsomme aktiviteter for hele familien på tunet utenfor turisthytta. Det er ulike aktiviteter for barn og voksne, med hopprenn som høydepunkt, forteller Wøllo.

  På Mogen Turisthytte lover Isaksen og gjengen skikkelig påskestemning, tross noe mindre snø enn på Kalhovd og Gaustatoppen.

  • Vi gleder oss til å nyte påska i solveggen, og vi inviterer alle på pølsefest på skjærtorsdag, forteller hun. Da fyres det opp i bålpanna og alle er velkommen fra kl 12.00.

  Mogenvertskapet satser på herlig nysnø og sol innen påska er her, og ser fram til hyggelig samvær med gjester og hyttenaboer – uansett føre. 

  • I tillegg vil det på påskeaften bli varta opp med en utsøkt tre-retters middag til alle våre gjester, forteller Isaksen.

  Ta kontakt med hyttene for å booke.

  Herlig utsikt ved Kalhovd Turisthytte.
  Herlig utsikt ved Kalhovd Turisthytte. Foto: Kjersti Wøllo

  Hytterekord

  Friluftsliv er i vinden som aldri før. I følge en helt fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for DNT har nesten 6 av 10 nordmenn planer om å dra på fjelltur i år. DNT-hyttene opplevde en oppgang i antall påskeovernattinger på seks prosent i fjor.  Men det er fortsatt plass til etternølerne på de fleste hyttene.

   - Noen hytter har mer trøkk enn andre i påsken. Vi har hytter for de som vil ha sosialt fellesskap og for de som søker ro og fred. Våre betjente hytter sørger for god oppvartning med lokal mat og hyggelig stemning, mens du på de ubetjente hyttene er din egne herre. Å feire påske på en DNT-hytte er en opplevelse jeg unner alle, sier Klarp Solvang.


  Visste du at:  

  ·     DNT har 550 hytter

  ·     41 prosent av påsketurene til nordmenn er hytteturer

  ·     Utenlandske fjellturister går gjerne i fjellet før påske, men i påskeuka er det nordmenn som går fra hytte til hytte.

  ·     De siste årene er det blitt flere barnefamilier på høyfjellet. De bor gjerne fast på en hytte og går dagsturer derfra.

  ·     Start turen i nord og gå mot sør! Da går man med sola i ansiktet hele turen.

  Vakre Øitangen.
  Vakre Øitangen. Foto: Marius Dalseg Sætre
  Mogen Turisthytte for noen år tilbake.
  Mogen Turisthytte for noen år tilbake. Foto: DNT Telemark