20 hverdagsturer i Drangedal - Del 2

Stien opp mot Sandvikheia er bratt, men dette synet blir som en belønning underveis til toppen. En får fantastisk utsikt mot Bostrak og Bø i Tørdal.
Stien opp mot Sandvikheia er bratt, men dette synet blir som en belønning underveis til toppen. En får fantastisk utsikt mot Bostrak og Bø i Tørdal. Foto: Knut Åkredalen

I forrige ukes artikkel var vi på tur i Tørdal. Denne uka beveger vi oss litt mer sørover og presenterer vi noen turer som Bostrak Idrettslag har merket og ryddet, samt noen turer på Gautefall. Disse har Gautefall Turlag merket. Alle turene som vi beskriver her er lagt ut i DNT sin app «SjekkUT». De ligger under lista «20 hverdagsturer i Drangedal». Alle er relativ lette å gå, de er ikke så lang og de er for de allerfleste.

Alle som klarer å sjekke ut 15 forskjellige hverdagsturer (barn under 16 år må klare 10), får en premie sponset av Drangedal Sparebank. Konkurransen avsluttes 15. september.

Hommesvåene

Kjør riksvei 38 til Bostrak, ta av mot Gautefallheia. Etter 3 km er det en lang venstre sving. Parker etter brua, der står det skilt Hommesvåene. Turen starter i skogsterreng, men går fort over til fjell. Lengde: ca 1,5 km en vei Merket av: Bostrak IL Turen er med i «Gå ein tur i 2019» (Bostrak IL).

Sandvikheia (Vikheia)

Følg fylkesvei 38, mellom Drangedal og Bostrak. Ca 100 meter før Esso på Bostrak, ta til venstre og kjør til enden av veien (ca 400 meter). Her starter stien. Den følger en dal i ca 1 km for så å gå til venstre opp til toppen. Det er bratt den siste km. Fin utsikt oppover imot Tørdal. Lengde: ca 2,4 km en vei (bruker ca 1,5 t) Merket av: Bostrak IL Turen er med i «Gå ein tur i 2019» (Bostrak IL).

Himmelrike

Kjør til Gautefall Skisenter langs Fylkesvei 358, mellom Bostrak og Treungen. Her er det parkering. Stien starter ved Fjellkirka på andre siden av veien. Flott og lett tur for små og store inn til noen spektakulære svåfjell skapt av isbreen ved forrige Istid. Det er litt stigning, men ikke for tungt og lett å gå på blåmerka løype. Du kan velge om du vil ha en rundtur og gå inn på den rødmerka løype ned igjen til skisenteret. God mulighet for rast inne i det naturlige amfiet i Himmelriket. NB! ikke fyr bål rett på fjellet, det ødelegger det!! Lengde: ca 2,0 km en vei Merket av: Gautefall Turlag

Jørundskarheia.

Kjør til Gautefall Skisenter langs Fylkesvei 358, mellom Bostrak og Treungen. Her er det parkering. Stien starter ved Fjellkirka på andre siden av veien og følger noe av den samme stien som til Himmelrike. Turen går på fjell, åpent landskap og i skog. Etter ca 2,5 km må en ta til høyre, da er det ca 500 meter til varden. Flott utsikt mot Gautefall og ned til Himmelrike er litt forbi varden. Lengde: ca 3,1 km en vei Merket av: Gautefall Turlag

Nonsåsheivarden (Bleka)

Kjør til Gautefallheia. Følg skiltet til Rytterspranget, her er det parkering. Stien går over en liten ås og følger veien til toppen av skiheisanlegget. Her er det blåmerket frem til toppen. Lengde: ca 2,0 km en vei Merket av: Gautefall Turlag


Slik mange andre idrettslag, har også Bostrak IL en egen konkurranse for alle som skriver seg inn i bøkene på turene som de har merket. (Om du da både sjekker deg ut på SjekkUT og skriver deg i boka, er du med i to ulike konkurranser!)

«Gå ein tur i 2019» på Bostrak:

 • Storenut
 • Vrålstadheia
 • Hommesvåene
 • Oddeknatten
 • Østgardane
 • Brukollen
 • Vikheia
 • Armodskollen
 • Øyvann
 • Torstøl
 • Tyttebærfjellet

Skjema med turene og turbeskrivelsene kan hentes på Esso på Bostrak, byggesenteret på Bostrak og servicekontoret. Alle som oppnår 20 poeng er med på trekning av 1000,-kr og diverse gavepremier. Skjema må leveres inn på Esso Bostrak innen 22. september 2019.

Har laget ditt merket opp løyper i bygda og ønsker dere å ha disse med på «Hverdagsturer i Drangedal» i SjekkUT neste år? Ta kontakt med Knut Åkredalen, tlf. 48137326 eller Karlien De Schuyteneer, tlf. 91133786.