Jubelsommer til fjells

Foto: Gaustatoppen Turisthytte

Juli har vært en rekordmåned for mange betjente DNT-hytter. Kalhovd Turisthytte på Hardangervidda har blant annet hatt en økning på 9 prosent og Gaustatoppen Turisthytte på hele 39 prosent.

Med gode sommertemperaturer, magiske kvelder og flotte naturopplevelser, har mange dratt ut på fjellet i Telemark denne sommeren. Totalt hadde de betjente hyttene 65.000 overnattinger i juli, og gjør at gjennomsnittet for årets juli er på høyde med fjorårets rekordsommer.

– Mange har fått sansen for kortreist og bærekraftig ferie - og Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Nordmenn har mange gode grunner til å være turist i eget land i sommerferien, fremfor å reise langt av sted.

– DNT heier på å feriere i Norge. “Reis mindre, opplev mer” sier DNT ung, som gjennom Miljøvettreglene peker på hvilke muligheter som ligger i den ekstra tiden man får ved at reiseveien er kortere, påpeker Solvang.

Blide padlere på Kalhovdfjorden.
Blide padlere på Kalhovdfjorden. Foto: Marte Nerdahl

Jubelsommer

Å feriere i eget land er in. Flere nordmenn tar sommerferien i Norge i år enn i fjor, viser tall fra NHO Reiseliv. Fjorårets sommer satte nye rekorder på flere av DNTs hytter, og det var derfor knyttet spenning til om årets sommer kunne komme på samme nivå. Flere av DNTs betjente hytter har hatt like bra eller bedre besøk enn i fjor.

På Kalhovd turisthytte på Hardangervidda stråler vertskapet og forteller om en “jubelsommer” etter en solid økning på 9 prosent sammenlignet med i fjor.

– Vi har hatt fullt trøkk hele tiden med store og små glade fjellfolk, blikkstille vann og vakre sommerkvelder, forteller bestyrer Kjersti Wøllo.

Stadig flere melder seg inn

Medlemstallene viser at det også er en økning i antall medlemmer på 2,1 prosent mot samme tid i fjor.

– Rundt om i vårt langstrakte land finner du 550 DNT-hytter, et tyvetalls DNT-gapahuker og et uendelig antall teltplasser. Men medlemsveksten er først og fremst et resultat av den store innsatsen som legges ned av frivillige landet over for å skape aktivitet, vedlikeholde hyttene og merke 22.000 kilometer med stier, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. Han legger til:

– Hvert eneste medlemskap er med på å støtte arbeidet DNT og våre frivillige gjør for å tilrettelegge for og skape naturopplevelser. Sammen skaper vi naturopplevelser for livet.

Mulighetene for et aktivt friluftsliv resten av sommeren og utover høsten er fortsatt mange, både i fjellet, langs kysten og i skogen. De fleste betjente hyttene holder åpent til ut i september, og svært mange selv- og ubetjente hytter er åpne hele året.

Både Mogen, Kalhovd og Gaustatoppen Turisthytte holder åpent en god stund framover, så book deg inn og nyt siste rest av sommeren ved Møsvatn, Kalhovdfjorden eller på Telemarks tak. Klikk her for å lese mer om hyttene og booke ditt opphold.