Nå utbedrer vi Gaustatoppenstiene

Nå skal det bli sikre og mer bærekraftige stier til Gaustatoppen.
Nå skal det bli sikre og mer bærekraftige stier til Gaustatoppen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Gaustatoppen er en av Norges mest populære topper. Den storslåtte utsikten over 1/6 av Norge på godværsdager kan gjøre enhver målløs, og lokker årlig tusenvis av mennesker til topps. DNT Telemark skal nå utbedre de mest populære stiene mot toppen og minske belastningen på naturen.

«Gaustatoppen tursti 2019-2020» er DNT Telemarks prosjekt for å gjøre stiene best mulig rusta for den stadig økende trafikken mot Gaustatoppen og Turisthytta som ligger på 1883 moh. I dette ligger det en hel del utarbeidinger for å gjøre avtrykket i naturen minst mulig.

Stiprosjektet er helt essensielt for en bærekraftig framtid for Gaustatoppen, og DNT Telemark er heldige som har dyktige fagfolk og frivillige med på laget i denne prosessen. Hovedmålet med prosjektet er å begrense stiens omfang for minst mulig fotavtrykk og belastning på naturen, samt å gjøre stiene så gode som mulig å følge i all slags vær.

  • Med oppgradering av både merking og skilting underveis, regelmessig kvalitetssikring 2-3 ganger i året og informasjon både på norsk og engelsk, vil våre stier gi alle besøkende en god turopplevelse, forteller Trond Ihle, anleggsansvarlig i DNT Telemark..  

 Utbedringene gjøres i samarbeid med den lokale entreprenøren Br. Fossheim, frivillige i DNT Telemark, og dyktige sherpaer. BR. Fossheim vil tydeliggjøre hvor stien går i fra Stavsro. Den samme stien vil også utbedres og tydeliggjøres ved midtpartiet ved hjelp av sherpaenes unike kunnskap om byggeteknikker. Denne viser de gang på gang – seinest ved utbedring av sabotørstien ved Vemork i Rjukan. 

Arbeidet med stiene til DNT Telemark startet 19. august og vil pågå i 2-3 uker framover. Øvre halvdel trenger ingen utbedringer utover merking, enkel rydding langs sti, skilter og kart i stikryss, samt avstandsstolper underveis på hele stien. 

  • Frivillige gjør en stor del av oppgavene, forteller Ihle.
På toppen venter Gaustatoppen Turisthytte med toppvafler.
På toppen venter Gaustatoppen Turisthytte med toppvafler.

Skrevet av Katrine Tellsgård 27. august 2019