Turposter på ski

Foto: Katrine Tellsgård

Sammen med Telemark og Vestfold skikrets (TVSK) har vi utvikla et skiturkonsept for både de ivrigste skientusiastene og de ferske skigåerne. Nå kan du benytte DNT-appen «SjekkUT» til å registrere skiturer og til å finne nye skiløyper å utforske.

Marie Renate Haugen i TVSK og Michael Quist i DNT Telemark håper nå å få flere ut på ski. De ønsker å nå ut til enda flere grupper og skape motivasjon for å komme seg ut i naturen gjennom «Turposter på ski».  

  • «SjekkUT» er en app som fungerer som en turpostkasse, som mange kjenner igjen fra topper og turområder i DNT sitt løypenettverk, forklarer Quist.

Nå skal appen benyttes til å vise fram alle de flotte skiområdene som finnes i Telemark og Vestfold.

  • Vi testet ut konseptet som en pilot forrige sesong, med 18 poster i både Telemark og Vestfold. Nå ønsker vi å utvide med nærmere 40 poster i flere løypenett, forteller Haugen.

Konseptet fungerer slik at alle postene er samlet i appen «SjekkUT», med beskrivelse, avstand, kart og bilde. I løypene som har turposter, vil man også finne en informasjonsplakat i starten av løypa og  selve turposten er markert med et «SjekkUT»-skilt. Antallet poster i et område vil variere ut fra løypenettet. Så bruker man appen til å registrere turene når en er framme ved en post.

  • I Grenland og Tinn har vi noe som heter Ti-Topper’n som er veldig populært, dette er litt en vinterversjon, forteller Quist.

Både TVSK og DNT Telemark håper at også turposter på ski vil bli tatt godt imot. Det handler om å finne motivasjon gjennom å sanke turer, samt at en kan finne inspirasjon i oversikten over turposter i appen. Dette gir igjen rom for å oppdage nye løyper og turmål. I tillegg vil alle som registrer sine skiturer, være med i trekningen av fine premier.

Turpostene plasseres i allerede etablerte løyper og skianlegg. TVSK og DNT er derfor i god dialog med løypekjørerne, som vil få ansvaret for å sjekke at postene er intakt, i tillegg til sin vanlige drift av løypenettverket.

  • Vi vil rette en stor takk til de som kjører løyper og gjør det mulig for alle å komme seg på ski. For det er det prosjektet handler om – å få flest mulig med ut, forklarer Quist.

Med de løypenettene som finnes i Telemark og Vestfold er det mulig å gi inspirasjon til både vanskelige og lette løyper.

  • En skal kunne finne turposter til sitt nivå, forklarer Haugen.

Nå ønsker DNT Telemark og TVSK alle en flott og snøfylt vinter, og håper mange vil laste ned SjekkUT-appen, og teste konseptet på kommende skiturer. 

Finn skiltet og sjekk UT.
Finn skiltet og sjekk UT.

Fakta om SjekkUT-appen:

Hva: en gratis, digital turpostkasse lansert av DNT i 2017, der man kan registrere turene sine og finne nye tur- og skiområder.

Hvem: appen er for alle – både de som er medlem i DNT og de som ikke er det

Hvordan: last ned SjekkUT, enten i app store (iPhone) eller play butikk (android), finn lista som heter «Skiturer i Telemark og Vestfold», finn en turpost og spenn på deg skia. Når du er 50 meter eller mindre fra en turpost kan du ta fram appen og registrere besøket. En velger selv om besøket skal være privat eller vises for alle.  

Registrering av Turposter på ski kan gjøres mellom 1.desember og 30.april, men vil også være avhengig av at løypene er kjørt opp.

Ta med familien og finn turpostene på ski.
Ta med familien og finn turpostene på ski. Foto: Katrine Tellsgård

Lag egen SjekkUT bruker for barna dine!

Dette gjør du: 

1. logg ut av appen
2. registrer ny bruker med navn og fødselsdato for barna og samme e-post som deg selv
3. trenger ikke mobilnummer, eller andre opplysninger
4. opprett en annen adgangskode

​Nå kan du sjekke inn for deg selv og barna dine ved å logge ut og inn på deres sin profil på en og samme app.

Barnas konkurranse: Alle barn som sjekker inn 5 poster eller mer er med i trekning av fine premier.

Skrevet av Katrine Tellsgård 15. november 2019