Strålende Kom deg ut-dag!

Foto: Therese Lahus

Nesten 1500 barn og voksne tok turen ut i dag for å feire den nasjonale turdagen og teste det enkle friluftslivet.

For 14. året på rad inviterte DNT til gratis og åpne arrangmenter over hele landet i anledning Kom deg ut-dagen. 10 av disse ble arrangert av frivillige i Barnas Turlag i DNT Telemark. De frivillige er voksne både med og uten egne barn som står på både før, underveis og etter arrangementene. 

I år kunne barna teste alt fra aking og bålkos til hesteriding og maling. For de voksne kunne bålkaffe og trivelig prat med andre foreldre friste. Kom deg ut-dagen er perfekt for å bli kjent med andre barnefamilier, så vel som friluftslivet.

NB! I dag og i morgen, 2. og 3. februar, har vi et knalltilbud! Meld barna inn i Barnas Turlag og få kosedyret Turbo Fjellrev hjem i posten! 

Se bilder og tekst fra de forskjellige arrangementene under:

Bamble

Barnas Turlag Bamble arrangerte Kom deg ut-dagen på Asdal velforening. Det ble en vellykket dag med vinterlige aktiviteter. 

- Vi er kjempefornøyde med den plasseringen, for her var det akkurat nok snø til en akebakke, til store glede for barna, sier frivillig i Barnas Turlag, Heidi Maria Vinje Nilsen. 

30 store og små tok turen innom og fikk prøve seg på natursti, aking og grilling av både pølser og pinnebrød. 

- Det er første gang vi er med på Kom deg ut-dagen, og det er veldig gøy at vi endelig kan ake i vinter, forteller brødrene Sander og Jonas Ulfsby. 

Kragerø

Ca. 50 styker troppet opp til en fin dag, med fint vør, i Kragerø. 

Aktiviteter som natursti og slakk line var blant det barna kunne prøve seg på i løpet av dagen. 

Gjennom dagen ble det mye tid til både arrangerte aktivitete, men også frilek, klatring i trær og fotball. 

Siden Barnas Turlag Kragerø arrangerte Kom deg ut-dagen ved Solsikke Barnehage, hadde barnehagen allerede et godt etablert uteområde med masse gøy barna kunne finne på, så de frivillge i turlaget fant fort ut at de ikke fikk tid til alt de hadde planlagt - noe som må kalles en svært vellykka dag i følge de små. 

Alle barna fikk hver sin pølsepinne til å grille pølser med, i tillegg til en stilig Barnas Turlag-matboks som premie etter naturstien. 

Kviteseid og Seljord

Barnas Turlag Kviteseid og Barnas Turlag Seljord slo seg også i år sammen om å lage en morsom kom deg ut-dag.

Det ble full fart i akebakken og i skiløypene, da det var helt supre forhold for aktivitet i snøen.  

I tillegg til leg og moro på ski og brett, fikk de som ville prøve seg på både natursti og skiskyting, med risposer i stedet for ekte skudd vel og merke.

Hele dagen ble bålet holdt varmt for grilling av pølser og koking av kaffe. Dette gjorde at både store og små storkoste seg.

Leder i Barnas Turlag Seljord, Mirjam, med en gjeng andre frivillige, gjorde en kjempejobb med arrangementet. Mirjam selv var veldig frnøyde med både at værgudene var på deres side, og at så mange som 70 stykker tok turen ut på tur med dem i dag.

Midt-Telemark

I Midt-Telemark har dagen gått med til herlig bålkos og masse action i skibakken, melder Joakim som er hjelper på dagens aktiviteter.

Lykke, Kristina og Ole var også blant de som hjalp til med dagens arrangement. De er alle veldig fornøyde med dagen.

De melder om 90 fornøyde barn og voksne som fant veien ut til lek og hygge med de andre barnefamiliene.

Både små og store, tobeinte og firbeinte gikk smilende hjem, mette på opplevelser og pølser.

Nome

I Nome ble det en veldig bra dag, i følge både frivillige, barn og foreldre. 

Det dilige været trakk mange ut på tur, og det ble telt hele 85 hoder, hvor 50 av disse tilhørte små kropper. 

I løpet av dagen ble kunstverk til da barna fikk prøve å male på snø. Dette ble særlig de yngste barna svært begeistra for, mens de litt eldre barna heller ville ut og ake. Det var med andre ord noe for alle.

I tilegg kom en ponni og en islandshest på besøk, og mange av barna fikk prøve seg på hesteryggen for aller første gang. Dette var stor stas.

Barnas Turlag Nome hadde planlagt et bredt spekter av aktiviteter, i tilfelle det ikke ble nok snø. Heldigvis kom det et lite snødryss forrige uke som gjorde at det akkurat var nok snø til en liten akebakke. 

Dagen ble avslutta av at barnas helt, Turbo, som er Barnas Turlag sin maskot, kom på besøk. Dette er alltid en sikker vinner hos de små.

Porsgrunn

Rundt 400 små og store blide fjes var å se på Flåttenjordet da Barnas Turlag Porsgrunn og DNT junior Grenland inviterte til utedag i dag. Det var god stemning med spikking, grilling og natursti. For de mest ivrige ble det til og med litt barmarksaking.

Tvillingene Arianna og Leah på 5 år var begge fornøyde med å ha klart mange spørsmål på naturstien og telt mange bananer.

-Kom deg ut-dagen er et veldig sosialt og trivelig arrangement å ta med familien på, forteller mor, Anita, der huns sitter med hele familien i solveggen.

De eldste barna i DNT junior Grenland hadde varma godt opp til dagens aktiviteter med en natt i lavvo fra i går til i dag. Junior-gjengens lavvocamp ble benytta til nistespising og kos i løpet av dagen for alle som ville.

-Det var veldig gøy at så mange kom, tross litt lite akebakkesnø, smiler Marit Augustinussen, leder av Barnas Turlag Porsgrunn og DNT junior Grenland.

De frivillige i Barnas Turlag Porsgrunn og DNT junior Grenland var svært fornøyde med dagen, og håper flere vil bli en del av det frivillige voksenteamet som arrangerer turer for barnefamiliene.

Siljan

Det ble et flott arrangement på Sponsletta, i nærheten av Siljanhallen, i dag.

Ca. 70 møtte opp for å kose seg med grilling, natursti og hinderløyper av forskjellig slag. Alle aktivitetene var godt tilrettelagt for barna, som hadde en morsom dag.

Det ble fine premier til alle barna etter endt natursti og for familiene er hyggelig samvær er alltid populært.

Det meldes om et godt gjennomført arrangement, tross litt midre snø enn vi alle hadde håpet på. 

Skien

I Lundedalen møtte det i dag ca. 200 barn og 100 voksne. Det ble turtipp, grilling av pølser og bålkaffe. Ikke minst hilste Turbo på barna og delte ut kjærlighet på pinne. 

Nydelig vær og ca. 15 frivillige fra Skien Turlag, Barnas Turlag Skien og DNT Ung Telemark stilte opp og bidro til en fin dag for alle små og store.

Frivillig, Ida Vatland Bjørnsen, var en av de frivillige som også var med forrige Kom deg ut-dag.

- Det var så gøy så jeg ville gjerne bidra igjen, forteller hun.

Ida bli gjerne med også i september. I løpet av dagen delte hun ut over 100 svarark til Turtipp og fikk sendt ivrige turgåere ut på tur!

Blant deltakerne på dagens arrangement befant det se en gjeng fra Øst-Turkestan. De hadde utedag på ukas morsmålsskole som de arrangerer på kulturskolen og tok derfor turen til Kom deg ut-dagen. De koste seg ute på tur og synes det var et flott arrangement.

Tinn

Ca. 100 deltakere på fant veien til Kom deg ut-dagen i Tinn i dag. Blant disse var Aslak og Ingeborg Øien Borgestrand som hadde tatt turen fra Rjukan og storkoste seg i Sola på Atrå.

Anine og Arian Torden Pollen var blant barna som hadde det kjempemoro i dag, og ville gjerne være med på Kom deg ut-dagen, eller andre turer med Turbo, igjen. Arian vant førstepremie i naturstien, og bygde små snømenn sammen med Anine. De syntes begge at rebusløpet var det morsomste, selv om det var to vanskelige spørsmål.

Anette Fagerberg, leder av Barnas Turlag Tinn, var kjempefornøyd med dagen.

- Kom deg ut-dagen er en veldig fin arena å treffe nye mennesker på tur, og så er det gøy å bli kjent med trivelige folk som stiller opp for laget, som for eksempel Bjørn Ove.

Bjørn Ove Kjennvold er raskt på banen når noe ber om hjelp. Etter mange år som engasjert i turlaget har Anette lært seg å delegere, og ser at andre setter pris på å bli engasjert og hjelpe til.

- Da er det ekstra moro å få til ting sammen, forteller hun.

Bjørn Ove mener det til syvende og sist er det sosiale som er viktig, og det å være ute sammen med andre.

- Jeg hjelper mer enn gjerne til for å få til aktiviteter som får barna ut på tur. Dette er noe min datter trives med, og er det viktig for henne, er det viktig for meg, avslutter han

Vinje

Godt over 100 tok turen til Barnas Turlag Vinjes vellykka Kom deg ut-dag.

Alle de frammøtte familiene fikk prøve seg på natursti på vei fra Hyllandsheia til Jønnardalen.

Vel framme venta bål og pølser, noe de frivillige i turlaget kunne melde om at vær veldig populært blant barna. 

Enhver kosetur trenger dessert, og da det finnes en koselig vaffelhytte i Jønnardalen ble dette et soleklart dessertvalg.

Av aktiviteter ble det skileik for alle, og hopprenn for de tøffeste.

Fikk dere ikke vært med på Kom deg ut-dagen?

Vårt beste tips til kommende familieturer er å senke terskelen. Om dere ikke har vært på tur før, eller synes det er minst en mil til dørstokken, er enkle knep for både store og små å pakke med noe godt i sekken, dra på tur like ved der dere bor og ikke ha annet mål enn å kose dere ute.

God tur!

Barnas Turlag i Telemark arrangerer jevnlige turer gjennom året og håper mange av dagens deltagere har lyst til å være med på disse!

Skrevet av Katrine Tellsgård 2. februar 2020