Utforsk dine nærturer

Foto: Tommy Olsen

La langturer vente og bruk heller tida på å bli kjent med nærturene i Telemark. Sammen med de lokale turlaga har vi faktisk samla hele 150 av dem!

Vi må alle slutte opp om dugnaden for å begrense spredningen av COVID-19. Som tidligere meldt har vi av den grunn valgt å avlyse alle turer og aktiviteter, i første omgang til og med 1. mai. Tursenterer åpner 30. april. Våre betjente hytter vil ikke åpne for vintersesongen og tursenteret i Skien holdes stengt denne perioden. For å ivareta sikkerheten til de som allerede er i fjellet holdes de selv- og ubetjente hyttene åpne, men disse skal kun benyttes i nødstilfelle.  

Gå for nærturen  

Til tross for at de selv- og ubetjente hyttene er åpne, oppfordrer vi alle om å følge helsemyndighetenes tiltak om å unngå fritidsreiser. Vent med hytte til hytte-turer og utsett planlagte langturer for å minimere risikoen for å tillegge redningsmannskap og helsetjenesten ytterligere belastninger. Ta heller en luftetur der du bor om du ikke er i hjemmeisolasjon. Vi trenger alle å kjenne den friske vårlufta, nyte sola og bevege kroppen, spesielt når dagene er snudd opp ned for oss alle.   

150 hverdagsturer!

Om du er usikker på hvilke turområder som finnes i nærheten av der du bor, eller trenger tips til flere turer for å unngå populære turområder med mange mennesker, finner du nå hele 150 hverdagsturtips i Telemark i appen SjekkUT - den digitale turpostkassa. Den er helt er gratis og tilgjengelig for alle uavhengig av om man er DNT-medlem eller ikke.

Denne samlingen av hverdagsturer er delt inn i tre lister i appen. En liste for hverdagsturer i Aust-Telemark, en for Vest-Telemark og en for Nedre-Telemark. Søk opp "150 hverdagsturer" i søkefeltet i SjekkUT, så vil listene komme til syne. Klikk på "Bli med" for å få listene opp på din forside i appen og start å utforske turene i nærheten av deg.

For å minimere smitterisikoen også på tur anbefaler vi alle å vente med å skrive seg inn i turbøkene som finnes på mange av turmålen og heller benytte nettopp SjekkUT til å registrere besøket. Der kan du til og med legge til en selfie, skrive i gjesteboka og dele med andre på sosiale medier, om ønskelig. 

Foto: Kristine Dalevoll

Innsamlingen av disse nærtur- eller hverdagsturtipsene ble starta opp som en del av DNT Telemarks markering av 150 årsjubiléet som Den Norske Turistforening hadde i 2018. Siden den tid har lista vokst seg stor og god, og vokser stadig videre. Kanskje du har en nærtur du savner i lista? Klikk her for å lese hvordan du kan få denne turen inn i SjekkUT. 

Unngå tur i større grupper

Med 150 valg, og flere på vei, håper vi at man kan finne nye nærturer og oppsøke turområder som per nå ikke er de mest oppsøkte. Vi ønsker å oppfordre til å kjøre forbi parkeringsplasser som er fulle og heller dra til neste turområde. Da er det fint å sjekke kartet i SjekkUT og finne ut hvor neste turpost ligger, og benytte anledningen til å utforske nærturområder du og andre vanligvis ikke oppsøker.  

Lurer du på hvordan du kommer deg til de forskjellige turpostene i hverdagsturlistene på SjekkUT? På UT.no kan du finne turbeskrivelsene og planlegge nærturen.  

Her finner du informasjon om hvordan du pakker for tur i nærområdet. 

Smør niste og ta med termos og drikke, eller flytt middagen ut. Nærturer er fine avbrekk fra hjemmekontor og hjemmeundervisning. 

God nærtur! 

NB! Ta gjerne med en ekstra pose for å ta med eget og andres søppel underveis på turen. Da bidrar du til å ta være på den verdifulle naturen vår.