Sommerhilsen fra dagligleder!

Foto: Elin Folseraas

Det beste i livet er gratis.

Endelig sommer og ferie. Venner, hytta, båten, sydentur, sommerfest, opplevelser, familie. Alt det gode livet har å by på. Jeg gleder meg, og håper du gjør det samme. Samtidig må jeg minne meg selv på at det beste i livet ofte er gratis, tilgjengelig og gratis.  

Når barn blir spurt om sine beste ferieminner, refererer de gjerne til de enkle og nære opplevelsene. De refererer til skogsturen da pappa falt i bekken, og syltetøyet mamma lagde av bæra de plukket. De husker krabbefangsten og den første fisken på egen stang. De husker fiskeskrønene til farfar og regnværsdagene med bading, spill og pannekaker hos mormor.


Så kanskje vi har godt av denne litt annerledes sommeren. Kan dette bli sommeren vi husker som den sommeren vi gjorde de enkle nære ting sammen.

Sommeren vi lånte teltet til naboen i stedet for å stå i kø og slåss om plassene på de største turistmagnetene.

Alt må ikke være så komplisert og perfekt, det må ikke skje noe hele tiden. Jeg tror vi har godt av å bremse og kjede oss litt sammen, det gir rom for refleksjon og kreativitet. Eller som Albert Åberg sier: Man må kjede seg iblant, for å vite når man har det gøy!


Jeg opplever at mange stresser fra selfiepunkt til selfiepunkt for å fylle bucket lista, gjerne med de samme ikonene alle andre skal til. Det er ikke noe galt med ei bøtte full av drømmer og postkort i form av selfies. Men vi må huske å nyte egentiden og opplevelsen underveis, før vi haster videre.

Vi bor i et fylke hvor skjulte perler kommer som nettopp perler på ei snor. Dra på skattejakt i eget nærområde og del det gjerne med andre i sosiale medier, men husk å nyte turen.


DNT samarbeider i år med NAF for å inspirere til å utforske eget land og nærområde. Min anbefaling er å bruke NAF boka til utforske alle de kronglete nydelige småveiene i Vest Telemark. For å planlegge vandring og sykling bruker du UT.no og SjekkUT. Ta med teltet, sov i kassebilen eller under åpen himmel.

Har du tatt Fjone ferga og testet strendene på Nisser? Har du sett Gaustatoppen fra baksiden og smakt spekemat og sauplapp på Selstali?

På turen handler du turkart, proviant og nødvendig utstyr lokalt, slik at de små lokale næringsaktører er der til neste år også. På kjøpet får vi de beste turtipsene og lokalkunnskapen. Tenk deg nytrukket ørret på grillen med rømme og smør fra nærmeste seter, salat og poteter fra nærmeste jorde, og nypresset eplemost fra fruktdyrkeren.

Eller rett og slett bare pølse med lompe fra Joker`n på hjørnet, smaker fortreffelig det også.


Det er ingenting som slår noen netter i telt eller ei enkel koje. Med en god venn, alene eller med familie.

Frihetsfølelsen og avkoplingen er ren lykkerus, og morgenbadet i kalde fjellvann er oppkvikkende

En natt eller to på ei turisthytte gir gode sommerminner for barn og voksne. Laaang frokost og sterk kaffe i hyggelig selskap, før man legger ut på tur, legger seg i lyngen, trer bær på et strå, eller hiver seg i havet. Det finnes utallige turisthytter fra kyst til fjell, i tillegg har Jeger og fisk, Statskog og Fjellstyrene hytter til leie. Mange av disse har fortsatt ledig kapasitet. På Ut.no finner du de fleste av dem.

Våre frivillige hyttevakter og dyktige hyttedrivere har gjort hva de kan, for at vi også i år skal få naturopplevelser for livet i trygge omgivelser. Men husk å booke plass på forhånd.


Er du uerfaren, mangler utstyr, eller tror du ikke kan?

Da syntes jeg du skal tenke litt mer som Pippi Langstrømpe: Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert.

Har du ikke besøkt ei turisthytte før og føler deg usikker på konseptet, står dyktige frivillige og kolleger klare til å hjelpe deg på telefon og over disk i tursenteret i Skien.

Prøv også våre nye digitale friluftskurs som ligger på våre nettsider. Her kan du lære om ting do besøk i naturen, telting, pakking av sekk, matlaging på tur, allemannsrett og mye mer.  


GOD TUR.


Husk å skjenke alle våre frivillige en god tanke når du nyter blåmerka stier og enkle hytter. Det er de som gjør det mulig!


Kom deg ut – Meld deg inn.

Skrevet av Henriette Hack 4. juli 2020