Skiens egentlige sentrum funnet

Foto: Bjørnar Løkstad

Som første kommune i Telemark har Skien funnet frem til sitt geografiske midtpunkt. Søndag kunne ordfører Hedda Foss Five avduke varden som markerer punktet, flott plassert langs Vestmarkas stier.

Dypt inne i Nord-Trøndelag, nesten i Sverige, står en ensom bautastein på en diger myr. Ved hjelp av en kloppesti kan du ta deg tørrskodd frem, og konstatere at du befinner deg på Norges midtpunkt. Adskillig lettere er det å besøke Skiens midtpunkt. For å komme dit kan du følge merkede stier i et av de mest populære turområdene i kommunen.

Foto: Bjørnar Løkstad
Foto: Bjørnar Løkstad

Geografisk midtpunkt

Det er Skien Turlag, Kartverket i Skien og Grenland friluftsråd som har arbeidet med å etablere midtpunktet. Kartverket har utført de matematiske beregningene som førte frem til det geografiske midtpunktet, altså balansepunktet, for Skien kommune. Om man hadde skåret ut kommunekartet på en plate, ville man kunne balansere hele kommunen i dette punktet.

Staselig åpningsseremoni

Nesten 50 tilhørere hadde tatt seg opp motbakkene til Søndre Siljuknatten, ikke langt fra den populære Ulvskollen, for å se den nye attraksjonen. Vel oppe ble de tatt imot med bålkaffe ved den tilknyttede rasteplassen. Ordføreren i Skien, Hedda Foss Five, kom i følge med barna for å stå for den offisielle åpningen av midtpunktet. Ordførerkjedet ble hentet frem fra tursekken, og alle bidragsyterne ble invitert frem for en felles avduking.

Midtpunkt som møtested

At Skien kommune har avduket sitt midtpunkt er mer enn bare en symbolsak. Det mente styrerlederen i Skien turlag, Aud Ellefsrud, som trakk frem verdien et slikt sted har for helse og miljø, ved at det stimulerer folk til å bruke stiene og gå på tur. Også ordføreren la vekt på at det nye midtpunktet skulle bli et møtested for gamle og nye turfolk, og oppfordret samtidig resten av Telemarkskommunene til å følge etter og finne sine egne midtpunkt.

Foto: Bjørnar Løkstad
Foto: Bjørnar Løkstad

Skrevet av Hanne Findal 21. september 2015