Guide i kart og kompass

Fv: Finn Roksund og Åsmund Myhre, frivillige i DNT Telemark, holder et rykende ferskt eksemplar av det nye Skien Øst-Siljan-kartet.
Fv: Finn Roksund og Åsmund Myhre, frivillige i DNT Telemark, holder et rykende ferskt eksemplar av det nye Skien Øst-Siljan-kartet. Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Er det lenge siden, du har brukt kart og kompass, eller har du akkurat begynt å sette deg inn i det? Da er det lurt å reise på kurs, men har du ikke anledning til dette får du en liten grunnleggende guide til temaet her:

DNT Telemark holder flere kurs i løpet av året i bruken av kart og kompass. Noen av disse er teoretiske, der du får en detaljert innføring i det du trenger å kunne. Andre kurs er praktiske, her vil man sette kunnskapene på prøve, men vil også gå gjennom det grunnleggende av kartforståelse slik at alle (uansett nivå) kan kose seg og lære masse!

Etterhvert som det kommer dato for kursene, vil dette bli lagt ut i turkalenderen så følg med der for oppdateringer. Forløpig er det allerede lagt ett innendørs kurs (teori) klikk her for å se det, og ett utendørskurs (praktisk)klikk her for å se dette.

Hvordan lese kartet?

Heldigvis har så godt som alle kart en kartbeskrivelse av de forskjellige fargene og tegnene i ett av hjørnene, men det er allikevel lurt å kunne noen av disse så du slipper å brette om kartet kun for å se på karttegnene. Her kommer en liten oversikt over noe av det som er greit å kunne (med utgangspunkt i turkart):

  • Målestokk - Målestokken kan variere fra forskjellige turkart, standard målestokk ligger på rundt 1:50000, det vil si at 1cm på kartet er 500m i terrenget. Disse kartene er gode og tydelige, i tillegg til at de dekker nokså store områder. Kart med målestokk 1:100000 og høyere er planleggingskart og bør ikke brukes å gå etter i terrenget ettersom de blir litt for udetaljerte (men de er flotte å bruke for å planlegge på forhånd). Jo mindre målestokk jo mer detaljert, det er derfor feks orienteringskart har så mange detaljer vanlige turkart ikke nødvendigvis har.


  • Høydekurver og ekvidistanse - De brune linjene på kartet er høydekurver og viser hvordan høydeforskjellen er og hvor mye den er. Fra en høydekurve til den neste er det en fast høydeforskjell, denne høydeforskjellen er det som blir kalt ekvidistanse. Ekvidistansen kan variere mellom kart, men normalt er den 20m, det vil si at mellom to høydekurver som ligger inntil hverandre på kartet, vil det være 20m stigning i terrenget. Hvis du kikker nøye på kartet vil du nok se at hver 5. høydekurve er ekstra tykk, dette er for at det skal være enklere å lese av høydeforskjellen, feks: ved standard ekvidistanse (20m) vil 5 høydekurver (altså mellom hver tykke høydekurve) tilsvare 100 høydemeter.


  • De forskjellige fargene - Det er 6 grunnleggende farger for kart, en god huskeregle for disse er:

​​​​​​​Svart er hardt (menneskeskapt)

Blått er vått

Gult er kult (åpent område)

Hvitt er «vanlig skog»

Grønt er skjønt (tett skog)

Brunt er høydekurver.

Det er viktig å ha i bakhodet at fargene kan ha noen fargenyanser avhengig av hvilken type kart og hvilken type materiale det er trykt på.


  • Oppfang - Oppfang er større/tydlige karttegn som er lurt å finne underveis på turen for å sikkre kursen, og sikkre hvor man er. Dette vil gjøre orientering av kartet og å følge kompasskursen enklere. Eksempel på noen oppfang: bebyggelse, vann, myr, bekk, fjell/nut eller noe annet som måtte skille seg ut i terrenget og er lett å få øye på.


Etter den grunnleggende kartforståelsen er på plass, kan man begynne å tenke på hvordan man orienterer kartet, og hvordan man tar ut en kompasskurs. Her lærer du å gjøre nettopp dette trinn for trinn:

1. Start med å orientere kartet slik at toppen av kartet peker mot nord, terrenget sammstemmer med kartet, og du vet hvor du er og hvor du skal. Dette gjør du ved å:

- Hold kartet vannrett foran deg og legg på kompasset. Vri så kompasshuset slik at linjene ligger parallelt med de blå strekene på kartet.

- Roter så kartet helt til den røde kompassnåla ligger inni nordpilen. Nå vil Opp på kartet peke mot nord, og terrenget vil sammstemme med kartet.

2. For å ta ut en kompasskurs starter du med å legge "linjalen"/siden av kompasset i en linje fra der du er til dit du skal. Etter dette er det bare å vri kompasshuset slik at de røde linjene ligger parallelt med de blå strekene på kartet.

3. Til slutt holder du kompasset slik at den røde kompassnåla ligger inni nordpilen, og følger marsjretningspilen på tuppen av kompasset helt til du har nådd målet ditt (det kan være lurt å sette seg holdepunkter underveis slik at man kan nyte den fine naturen uten å gå med nesa i kompasset hele tiden).​​​​​​​

Foto: Telemark Turistforening

Tips: I boken "26 kjappe kurs i friluftsliv" er hele kapittel 1 dedikert til bruk av kart og kompass. Her får du en fin innføring i kart og kompass enkelt forklart og med flotte illustrasjoner!

Kom til tursenteret vårt og skaff litt lesestoff til turen!

Forside av boka "26 kjappe kurs i friluftsliv"
Forside av boka "26 kjappe kurs i friluftsliv" Foto: Jonny Remmereit

Skrevet av Mina Borgejordet Simones 8. august 2020