Bli med på Kulturvandring fra Krokan til Vemork i sluskens fotspor!

Norges første turisthytte Krokan er utgangspunktet for starten på arrangmentet Claus Helberg- en veiviser fra krig til fred som NIA skal ha 27.august. I sommer har kafen på Krokan vært åpen og mange har koset seg med en matbit på denne historiske plassen. DNT Telemark drifter de to små tømmerhyttene på plassen og mange har benyttet seg av en overnatting. Hyttene er fortsatt åpene og kan bookes på nett!

Les mer om arrangmentet her: ​​​​​​​

Claus Helberg – en veiviser i krig og fred

Kulturvandring fra Krokan til Vemork i sluskens fotspor

Torsdag 27. august kl. 17.00-21.00

Dette blir en kveld i tungtvannssabotøren og friluftsmannen Claus Helbergs ånd.

Helbergstiftelsen, Marispelet, Den norske Turistforening og Norsk Industriarbeidermuseum (NIA), inviterer til kulturvandring i «Sluskedilten» fra Krokan til Vemork.

Underveis blir det korte stopp hvor vi får høre rallarhistorier fra anleggstida i dette området.

På Vemork blir det servering av rallarsuppe, og det blir kåseri ved historieforteller Tor Nicolaysen som var en nær venn av Claus Helberg og sabotørene.

Han vil også fortelle noen ukjente historier fra Helberg sitt liv under og etter 2. verdenskrig

Fra husmannsplass til verdensarv
Krokan var en liten husmannsplass på nedsiden av Maristien.

Plassen ble overtatt av Den norske Turistforening, og åpnet for drift i 1871 som foreningens første turisthytte.  Turisthytta ble flyttet opp, og ble aneks til det fasjonable Rjukan Hotell på Krokan i 1897.

Senere ble både hotellet og DNTs hytte, sammen med Rjukanfossen, kjøpt opp av det som i dag er Norsk Hydro. Denne plassen ble også Norsk Hydros første eiendom.

Kulturvandring i Sluskedilten
Denne dagen skal vi gå turen som anleggsarbeidere brukte for over 100 år siden mellom Krokan og Vemork.

Når vi kommer fram blir det servert varm Rallarsuppe i Cafe Vemork.

Claus Helberg – en veiviser i krig og fred
På Vemork blir det kåseri om den legendariske fjellføreren, krigshelten og kulturformidleren Claus Helbergs liv og virke. Helberg er kjent for sin rolle som tungtvannssabotør under andre verdenskrig og for sitt mangeårige arbeid i Den norske turistforening.

For sin krigsinnsats er Claus Helberg hedret med flere utmerkelser, og for sitt omfattende virke for norske turgåere ble han i 1986 utnevnt som Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden

Claus Helberg ble sammen med de andre tungtvannssabotørene æresborger av Tinn Kommune 1993.

Praktisk info:
Parkering ved Vemorkbroa
Kl. 17.00 Buss til Krokan
Turen er ca 4,5 km lang

Passende klær etter været, gode sko eller fjellstøvler for å gå i terreng

Billetter:

Pris: kr 250,- inkl. busstransport og rallarsuppe

Kun forhåndssalg av billetter grunnet smittevern, innen onsdag 26.8.nia/billetter/

Mer informasjon på nia.no

Det er mulig å delta på arrangementet på Vemork uten å gå turen.

Parkering ved Vemorkbroa

17.00     Minibusser går fra parkeringsplassen ved Vemorkbroa til Krokan

Her får vi høre historier om Krokanområdet
18.00     Kulturvanding i «Sluskedilten»