Ruben Smith er finalist til Frivillighetsprisen 2020

Ruben Smith er en av seks finalister til vinne årets Frivillighetspris for sitt arbeid med friluftsliv for personer med fysiske funksjonsnedsettelser.
Ruben Smith er en av seks finalister til vinne årets Frivillighetspris for sitt arbeid med friluftsliv for personer med fysiske funksjonsnedsettelser. Foto: Ruben Smith

Gi din stemme til Ruben her!

Ruben Andre Smith har vært aktiv frivillig i DNT Telemark i snart et tiår. Nå er han valgt ut blant 250 nominerte som en av seks finalister til å vinne Frivillighetsprisen i regi av Frivillighet Norge. Kåringen avgjøres av publikumsstemmer, og premien er 50 000kr til valgfritt formål. 

Ruben er en person med stort engasjement og store drømmer. Han har gjennom årene blitt en slags hybrid mellom deltager og frivillig i turgruppa "Klart det går", en turgruppe for personer med fysiske funksjonsnedsettelser. Han er initiativtaker til en ukestur på Hardangervidda, "Rubenstur", som i 2021 skal arrangeres for tiende gang! I tillegg er han en forkjemper for gode turmuligheter og friluftsliv i nærmiljøet. I Siljan, hvor han bor, er han etterhvert blitt et kjent ansikt for mange etter arbeidet med å få på plass en gapahuk og bålplass tilgjengeliggjort for alle. Siljan Turlag har stått for arbeidet med å lage gapahuken, som har fått navnet "Rubens plass" og etterhvert har blitt et svært populært turmål i Siljan. 

- Jeg har truffet så utrolig mange flotte mennesker, både deltagere på turer og frivillige, i løpet av alle disse årene, forteller Ruben. Han vektlegger at selv om det er han som er finalist til prisen er det mange andre ihugga frivillige som han også vil dele denne prisen med. -Vi har blitt en stor gjeng og det har blitt et godt miljø, hvor alle spiller en viktig rolle, forteller han videre.

Prisen skal deles ut 3. desember i forbindelse med frivillighetens dag. I år blir det et digitalt arrangement, hvor Solveig Kloppen er konfransier og kultur- og likestillingsminister Abid Raja skal dele ut kveldens priser og holde tale til frivilligheten.

Dette skriver årets jury om Ruben:
Ruben Smith (46) arrangerer «Rubenstur» sammen med DNT. Rubenstur er en årlig ukestur på Hardangervidda for personer med fysiske funksjonsnedsettelser, slik som ham selv. Ruben har stått i spissen for denne turen i snart ti år og gjør en stor innsats når det kommer til å planlegge, skaffe midler og markedsføre turen. Målet med Rubenstur er å gi mestringsfølelse og glede til mennesker med ulike fysiske funksjonsnedsettelser. Ruben har gått i front for å utvide tilbudene i “DNT Tilrettelagt”. Han gjorde en ekstraordinær innsats for å få gjennomført 2020-turen til tross for ekstra utfordringer med tanke på smittevernregler og pandemi.


Juryen til Frivillighetsprisen ledes av styreleder i Frivillighet Norge. Andre medlemmer i juryen er stortingsrepresentanter i Familie- og kulturkomiteen: Anette Trettebergstuen (A), Tage Pettersen (H) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), samt leder for samfunn og selskapsrelasjoner i Norsk Tipping Sverre Berg Lutnæs, tidligere leder i Røde Kors ungdom Mawra Mahmood og forsker på sivilsamfunnet ved Institutt for Samfunnsforskning, Daniel Arnesen.

En flott gjeng som var med på Rubenstur i 2019!
En flott gjeng som var med på Rubenstur i 2019! Foto: Preben Herregården

Skrevet av Jenny Flobak 17. november 2020