Naturen er alltid åpen!

Eikeskar desember 2020.
Eikeskar desember 2020. Foto: Thor Olav Sørensen

I en tid preget av overskrifter om alt som er stengt, føles det godt å rope: #ALLTIDÅPEN!

Naturen, vår største lekeplass og mest brukte treningssenter, er alltid åpen. Derfor lanserer vi kampanjen #alltidåpen!

Det er ikke slik at nærturområdene våre stenger selv om snøen laver ned. Toppene er heller ikke nedlagt, selv om Ti-Topper bøkene tas inn for vinteren.

#alltidåpen er en digital turtipskampanje og fotokonkurranse ​​​​​​​for å inspirere flere til å komme seg ut, dele kunnskap og fordele presset på de mest brukte turområdene.

Bakgrunnen er at vi som mange andre syntes det er kjedelig å lese "avlyst" i aktivitetskalenderen. "Slik kan det ikke være", tenkte en samlet gjeng i DNT Telemark. Naturen er jo alltid åpen og tilgjengelig.

"Samtidig vet vi hvor viktig det er for folk flest å komme seg ut og få et avbrekk i en hverdag preget av hjemmekontor og sosial nedstengning. I eget hus oppfordrer vi ansatte til å ha hjemmekontor og ta lunsjen ute", sier daglig leder Jon Atle Holmberg. Vi oppfordrer også til å samle opp telefonsamtaler og møter slik at de kan gjennomføres som walk and talk.

Ta lunsjen ute.
Ta lunsjen ute. Foto: Hanne Lien

"Det å komme seg ut i naturen gir ro, forebygger stress, og er energigivende", understreker styreleder i DNT Telemark, Thor Kamfjord. I disse tider er det også en arena hvor man faktisk kan være sosial med venner, om man følger retningslinjene for øvrig.

Heldigvis har flere og flere blitt oppmerksomme på tur- og friluftsliv det det siste året. Våre fantastiske dugnadsfolk som legger til rette for gode turområder, varsler begeistret om økt bruk av turstiene. samtidig vet vi at 40 prosent av nordmenn sier at naturopplevelser har blitt viktigere for dem i løpet av det første halvåret med korona, en av tre sier at de har bedrevet mer friluftsliv enn vanlig. Så mange som 8% gikk sin første fjelltur i 2020, og en av tre har overnattet ute. Tallene er hentet fra en undersøkelse gjennomført av Opinion for DNT.

Men det er plass til flere, selv om det til tider er behov for å regulere presset på de mest populære turområdene.

Den siste tiden har vi kunnet lese om trafikk kaos og parkeringsutfordringer på flere utfartssteder. I utgangspunktet er det positivt at mange vil på tur, men slike opplevelser er ikke nødvendigvis oppbyggende for turgleden. Derfor deler frivillige i våre turlag i hele Telemark, sin kunnskap om turområder, turmål og turstier som egner seg også vinterstid. Tipsene finner du på våre nettsider under fanen #alltidåpen. I tillegg oppfordrer vi folk til å bruke UT.no og turbeskrivelsene som ligger på Ti-Toppere, Skisporet.no og andre liknende sider.

Vi vil gjerne ha turtips fra medlemmer og andre også. Det skal være lav terskel for enkeltpersoner og grupper som er glad i natur og friluftsliv, å bidra med sin kunnskap. For oss er dette viktige bidrag som hjelper oss å kartlegge flere turer som er tråkket vinterstid, og parkeringsplasser som er brøytet. Vi oppfordrer derfor alle til å bli med på dugnad, ved å dele forslag og erfaringer du har gjort deg på egne turer eller sammen med andre i løpet av året som har gått. Vi vet det finnes mange sikre stitråkk vinterstid, hvor Telemarks faste «rågjengere» nærmest daglig tråkker spor uansett snømengder. Turer i alle kategorier fra de enkleste flate nærturer til litt mer krevende toppturer. Eksempler til inspirasjon kan være Borgeåsen, Ulvskollen, Fjerdingen og gapahuken ved Hvitsteintjenna i Grenland, -Tinnemyra og Eikeskar på Notodden, - Gjuvhovda og Ringberg i Tinn.

Forslagene sendes til telemark@dnt.no

Selv om vi selvfølgelig ønsker oss flere medlemmer som støtter opp om innsatsen til våre frivillige tilretteleggere, er dette et åpent tilbud for alle. Vi ønsker først og fremst å motivere til og gjøre det trygt å komme seg på tur nå når det er viktigere enn noen gang. Det er bare å ta kontakt med oss medlem eller ikke, for sikker turveiledning. Det finnes også digitale friluftskurs på våre nettsider.

5 grunnleggende tips til å komme seg ut i vintermørket:
1) Finn en passende tur på f.eks UT.no
2) Bruk varme klær og sko. Lue, votter og buff!
3) Ta med hodelykt/lommelykt
4) Pakk sekken med kakao eller kveldsmat
5) Ta et bilde og bruk #alltidåpen på dine sosiale medier

Da skal alt ligge til rette for en fin tur i stille natur. Er vi heldige, klaffer det med nysnø og fullmåne i løpet av vinteren. Ingenting er som lyset og stillheten i naturen slike kvelder.

Delta i vår #alltidåpen-konkurranse på Facebook her:

Skrevet av Katrine Tellsgård 13. januar 2021