Årets topper er klare!

Kattøya er en av nykommerne i Grenland.
Kattøya er en av nykommerne i Grenland. Foto: Roger Gundersen

1.mai er rett rundt hjørnet noe som betyr oppstart av titoppturer i GrenlandTinn og Siljan!

Denne gang med fire nye turmål på lista i Grenland! Roger Gundersen, TI-Topper'nansvarlig i DNT Telemark

Tekst: Roger Gundersen,

Vi er tilbake med en noe lettere og mer familievennlig titopper i år, med bl.a. en fin nyhet innerst i Eidangerfjorden.

Kattøya
I år kan du gå titopptur på en øy! Friområdet inn mot Kattøya er et velkjent rekreasjonsområde i Porsgrunn, innerst i Eidangerfjorden. Her ligger Olavsberget badeplass, godt kjent for de fleste, med svaberg og stupanlegg lengre inne på turveien. Men det er nok ikke alle som har vært helt ute på øya, men i år kan anledningen by seg. Dette er en tur som passer alle, og er du glad i å bade har du rikelige muligheter her.

Det går gangbro over til Kattøya hvor det går en fin blåmerket sti rundt hele den skogkledde øya. Titopperens turmål ligger på sydspissen, ute på et flott, markert utsiktspunkt. På øya har Porsgrunn kommune satt opp en gapahuk ved et stort åpent område ved sjøkanten på østsiden. Her er det nå satt opp et eget toalett for besøkende. Følger man anbefalt gangretning på runden, mot klokka, passerer man dette stedet på tilbaketuren. 

Fra Fantekjerringkollen i Gulsetmarka.
Fra Fantekjerringkollen i Gulsetmarka. Foto: Katrine Tellsgård

​​​​​​​Gulsetmarka - nyhet med «trippel-runde» 
Gulsetmarka er et godt etablert turområde med mange stier og muligheter. I år ligger det tre poster i området som kan tas på en lengre runde, om man er riktig ivrig. Ytterpunktet på turen er vannet Tvittingen, hvor det på østsiden ligger en flott rasteplass ute på en odde. Dette stedet kan man i år registrere på www.titoppern.no sammen med Kaperkollen og Fantekjerringkollen i samme område. Sistnevnte er for øvrig tilbake på lista igjen i år, sammen med Valås i Porsgrunn og gapahuken ved Hvitsteintjenna. Disse tre populære postene ble tatt ut i fjor av hensyn til koronasituasjonen.

Rykende ferskt kart for Skien vest og Melum er også kommet tilbake i tursenteret i Skien! Se åpningstider her

Så fort snøen går på Nare venter vakre turer med 360 graders utsikt!
Så fort snøen går på Nare venter vakre turer med 360 graders utsikt! Foto: Katrine Tellsgård

Valås tilbake i år
I Porsgrunn er Valås tilbake på lista. Toppen ble tatt ut i fjor sammen med posten ved Gapahuken ved Hvitsteintjenna og Fantekjerringkollen. Disse er alle tilbake i år.  Valås er en veldig populær topp på titoppern og sto sist for over 3500 digitale innregistreringer, noe som betyr at den ligger høyest på lista i Porsgrunn over mest besøk.

7000 på tur
Under oppstart i fjor, etter en tid med nedstenging og hjemmeskole, ble det en rekordstor oppslutning i mai. Siden avtok det med varmen og sommeren. Men tross en mer «koronatilpasset» variant av titoppern med mer krevende, lengre, og sprette turmål, deltok 7000 personer gjennom innregistrering av turer. Av disse fullførte 2307 deltagere toppkravet som indikerer at man har besteget minimum ti topper som voksen, og fem som barn.

Utsikten fra Ramsås.
Utsikten fra Ramsås. Foto: Katrine Tellsgård

Turer i koronatiden
Vi ser at turgåere er flinke til å ta hensyn og holde avstand, både rundt på stiene og framme ved turmålene, så vi har god tro på en tilnærmet «normalstilt» sesong i år, tross pågående pandemi. Vi er derfor tilbake med litt mer tradisjonelle nærturer. Ved at folk holder tips og anbefalinger, tror vi det skal gå bra. Et tiltak som imidlertid opprettholdes, er at det heller ikke i år er fysiske titopp-bøker på toppene, kun registrering via nettsiden.

Til vurdering for en vellykket tur i starten på sesongen, er det noen punkter som er greie å merke seg. Det vil alltid være størst turtrafikk de første helgene i mai, og det er de lettere, bynære turmålene som vil ha størst aktivitet etter åpning. Velg derfor gjerne turer som ligger lengre unna i starten, eller benytt mer utradisjonelle tider å gå på, f.eks ettermiddag/kveld. Husk at mellom kl. 11 og 14 er generelt tiden flest er ute på tur.

Topper 2021