Nå åpner fjellet for fullt!

Opplev vidda i sommer!
Opplev vidda i sommer! Foto: Knut Åkredalen

25. juni åpner endelig både betjente og ubetjente hytter i fjellet for sesongen!

Gaustatoppen Turisthytte har holdt åpent siden i vinter, og hatt mulighet for forhåndsbestilling av overnatting siden 16 mai, men nå åpner endelig Mogen Turisthytte og Kalhovd Turisthytte dørene. Alle tre er betjente hytter med mulighet for overnatting.

  • Vi gleder oss til å ta imot både langturentusiaster, fiskeentusiaster og dagsturentusiaster her på Mogen Turisthytte, forteller Kyle o’Donoghue, som er vertskap ved turisthytta.

Både Kalhovd og Mogen måtte dessverre holde stengt i påsken grunnet smittetrykket på den tiden, men fikk til gjengjeld klargjort hyttene for sommeren.

  • Ja, påskeuken ble brukt til maling og fiksing av ute- og inneområdene, forklarer Gry Thyrrestrup, vertskap ved Kalhovd Turisthytte.

Også de ubetjente utleiehyttene ved Krokan Turisthytte åpner nå for sommeren. Der kan du faktisk booke deg inn allerede fra 15. juni. Hovedhuset på Krokan er det ikke mulig å leie, men det er plass til 4 i hver av de koselige hyttene som ligger rett ved hovedhytta. Herfra har du kort vei både til Gaustatoppen, Mogen, Kalhovd og Krossobanen. Se tips til sykkeltur fra Krossobanen til Kalhovd lengre ned.

I år som i fjor blir smittevern i fokus på alle DNT-hyttene, så det er viktig at alle forhåndsbestiller overnatting før de tar turen. De ubetjente og selvbetjente hyttene kan bestilles på UT.no, mens de betjente hyttene tar bookinga direkte til seg på mail.

Foto: Marius Dalseg Sætre
Foto: Knut Åkredalen
Foto: Marius Dalseg Sætre
Foto: Jenny Flobak

Selv om det i år ikke legges opp til arrangementer i forbindelse med sommeråpningen, vil det likevel bli morsomme innslag for store og små i åpningshelgen for de som har bestilt opphold. På Kalhovd er det blant annet nå mulig å leie kajakker for å oppleve Kalhovdfjorden fra sjøsiden. Og Mogen Turisthytte tilbyr i år fellestur med fast opphold på Mogen. Fellesturen dekker både kost, losji, guidede turer på Hardangervidda og underholdning ved skuespiller Jeanne Bøe og Ibsen. Meld deg på på telemark.dnt.no.

  • Også her på Kalhovd vil Jeanne Bøe ta turen, kan Thyrrestrup røpe, så alle som booker opphold i åpningshelgen vil kunne oppleve hennes spektakulære Ibsentolkning 1100 moh.!

På Gaustatoppen Turisthytte vanker det gratis Kvikk Lunsj til de første som tar turen opp, og det vil muligens bli en Instagramkonkurranse, så følg @gaustatoppenturisthytte for mer info.

  • Ja, og s er det fullmåne både 24. juli og 22. august, kan Jorunn Karlberg Tveiten, vertskap på Gaustatoppen Turisthytte, informere om. Hun ser derfor ikke bort fra at turisthytta kommer til å finne på noe ekstra disse dagene.

Velkommen til en sommer spekket med opplevelser på Gaustatoppen, Kalhovd og Mogen!

Turtips ved de betjente hyttene

Turtips ved Kalhovd Turisthytte – opplev vidda på to hjul

Det finnes mange fine fotturer rundt Kalhovd, men mange tar sykkelen fatt for å komme seg inn til hytta. Start med å ta Krossobanen, Europas første taubane, fra Rjukan opp til Gvepseborg på 886 moh. før du ruller videre innover til Kalhovd Turisthytte. Kombiner sykkelturen med en fottur til Vegarhovde eller andre topper i nærheten, og nyt en natt på turisthytta med treretters middag og hjemmelaget pålegg og brød til frokost.  

Turtips ved Mogen Turisthytte – la deg forføre av Gjuvsjåen

Opp gjennom bjørkelia nordvest for hytta går den noe myrlendte stien mot Lågaros. Over bekken fra Hellegjuvet og opp langs Bergbekken går turen opp til fiskevannet Gjuvsjåen. Turen til Gjuvsjåen er en ypperlig dagstur fra Mogen Turisthytte med variert terreng. Hellegjuvet er et skue i seg selv og de ekstra eventyrlystne kan bade i kulpene i Bergbekken på vei oppover svaberget. Turen til Gjuvsjåen er på cirka to timer.

Turtips ved Gaustatoppen – gå «bakveien» til topps

De fleste tar turen opp fra Stavsro eller benytter banen for å nå toppen, men om du tar turen opp Gaustadalen i stedet vil du kunne oppleve det frodige terrenget og færre vanderer – om du er glad i å gå alene på tur. Denne turen starter du da fra Selstali, så lad gjerne energilageret med rømmegrøt på Selstaliseter på vei opp eller ned. Denne turen er bratt, så barnefamilier anbefales ikke denne veien.

Se fere turtips på UT.no

Kan det friste med en dukkert på Hardangervidda i somemr?
Kan det friste med en dukkert på Hardangervidda i somemr? Foto: Knut Åkredalen