Hvordan velge riktig sekk til turen

Foto: Guro Skaara

Har du tenkt deg ut på langtur i sommer, eller kanskje skal du bare på korte dagsturer? Uansett hva slags tur du tenker deg på, er riktig sekk en viktig del av turforberedelsene og kan være forskjellen på en god og dårlig turopplevelse. Vi har samlet våre beste tips for å hjelpe deg å velge riktig sekk til ditt bruk!

Dagstursekker

Skal du på kortere turer uten mye ekstra utstyr kan en liten sekk være nok. Hvis du kun skal ha med deg det aller mest nødvendige kan man for eksempel velge en hoftesekk.  
Osprey Tempest og Talon 6L er lett, komfortabel og eksepsjonelt allsidig. Her får du flere lommer som gir deg enkel tilgang til for eksempel kamera, mobil og lommebok. I tillegg er det også plass til to vannflasker. Perfekt for korte turer der du ikke skal ha med deg ekstra utstyr!  

Ønsker du å ha med deg litt mer, vil vi anbefale en sekk mellom 9 og 35 liter.  
Talon-serien fra Opsrey kommer i 11, 22 og 33 liter, alt etter ditt behov. Alle sekkene har lett egenvekt og flere smarte rom. De to største størrelsene har også justerbar rygglengde.  
Det finnes også en egen modell for kvinner, Tempest. Tempest er en allsidig modell som egner seg godt for lange dager i fjellet. Mange lommer og festemuligheter gjør at du får med deg alt du trenger til fine dager på tur.  

Foto: Guro Skaara

Flerdagsturer 

Om du skal på tur over flere dager eller gå fra hytte-til-hytte er en større sekk å anbefale. Skal du ha med deg telt og sovepose trenger du naturligvis større plass enn om du går fra hytte-til-hytte, så da bør du også gå for en større størrelse.  
Sekker over 40 liter egner seg bra til flerdagsturer, men om du skal ha med ekstra utstyr kan en sekk fra 60 liter og oppover være lurt.  
Vi har ulike modeller fra Osprey som alle er tilrettelagt for turer med variert aktivitet og utstyr. Sekkene kommer alle med justerbar rygglengde så du kan tilpasse den til din rygg, og de har alle flere lommer og festemuligheter for enkel pakking. Vi venter påfyll de neste dagene, og da finner du blant annet disse modellene: 


Kyte 46/Kestrel 48: En sekk som egner seg godt for mellomlange turer der du ikke skal ha med deg altfor mye utstyr. Sekken er utstyrt med flere steder for lagring av nødvendighetene dine, inkludert nylonforsterkede vannflaskelommer, tosidige glidelåslommer på hoftebeltet, en stor stappelomme foran, lomme i topplokket, en lomme under lokket med nøkkelklips og hydreringserme med utvendig tilgang. 
Kyte 66/Kestrel 68: Sekkene er laget for mellomlange og lange turer eller for eventyr der du skal ha med mye utstyr. Med glidelås i frontpanelet blir det lettere å få tilgang til utstyret ditt og finne frem til det du leter etter.  
Kyte og Kestrel er tilsvarende modeller, der Kyte er spesielt tilpasset kvinners anatomi.


Ariel 55: Et Fit-on-the-Fly-hoftebelte og skulderremmer som kan tilpasses, og justerbar rygglengde som gir en nøyaktig passform. Utformet for å gi en stabil og kroppsnær bæremåte. Ideell for bæring av tyngre laster i mer krevende terreng. 
Ariel Plus 70: Spesielt utviklet for kvinner, men bredere hoftebelte og skulderremmer som kan tilpasses for en helt nøyaktig passform. Sekken har i tillegg et ekstra lokk på toppen som enkelt tas av og brukes som en romslig dagsekk for korte avstikkere. 
Aether 65: Aether 65 er ideell for ukelange turer eller helger hvor du trenger mye utstyr. Sekken kan tilpasses for perfekt passform og tåler tyngre og større laster. Den har justerbar rygglengde og Fit-on-the-Fly-skulderremmer og hoftebelte som kan tilpasses for å gi en perfekt passform.  
Aether Plus 100: En perfekt storsekk for skikkelige langturer! Sekken har en robust ramme som sikrer stabil bæreevne når sekken er tungt lastet. Topplokket kan i tillegg tas av og brukes som dagstursekk.  

Husk å prøve sekken

Riktig sekk kan være forskjellen på en god og dårlig turopplevelse. Det er derfor viktig å prøve sekken, for å finne modellen som passer deg og din kropp best.  Osprey har egne modeller for dame og herre. Damemodellen er tilpasset kvinners anatomi, med blant annet annerledes utforming av hoftebelte og skulderstropper. Justering og tilpasning av rygglengde er viktig for å få best mulig balanse på vekten av sekken, så du bærer riktig. Det er rygglengden som er avgjørende, ikke kjønnet, og derfor er det lurt å prøve både dame- og herremodeller for å finne den som passer deg best. Vi hjelper deg gjerne å innstille sekken og regulere reimene, så sekken sitter riktig.  

Alle DNT-medlemmer får 15% rabatt både på tursenteret i Skien og alle andre tursentre i DNT-systemet i Norge. Klikk på knappen under for å lese mer om medlemskap og bli medlem. 

Klikk på de ulike knappene for flere nyttige tips og triks om tursekker, og pakking til sommerturene!

Skrevet av Guro Vassbotn Skaara 14. juli 2021