Sommerens fineste opplevelse

Familietur til Mogen
Familietur til Mogen Foto: Mirjam Schade

Den siste helga i juli ble det arrangert familietur til Mogen. Her kan du lese hvordan de hadde det på turen! 

Tekst: Mirjam Schade

Helga i månedsskiftet juli-august var vi seks familier som var så heldige å få være med på en tur til Mogen. Dette er et flott utgangspunkt for mange korte og lange turer på Hardangervidda. Flokken vår ble på tjue i alt, i tillegg til turlederne far og sønn Rasmussen, Bjørn og Kittil. Barna var i alderen 5-14 år.

Skyss var ordnet med buss fra Skien til Skinnarbu fredag morgen. Været kunne ikke bli bedre med sol og varme! Vel framme fikk vi en strålende fin og lang båttur på fire mil med Fjellvåken innover Juvikfjorden og inn til turisthytta på Mogen. Vakre veiløse gårder, mektige fjellsider og glitrende fjellvann hilste oss velkommen under hele ferden. Over på landjorda igjen ventet en idyllisk spasertur eller sykkeltur de siste tre kilometerne langs vannet.

Vel framme ved Mogen fikk vi servert ferske hjemmebakte pizzaboller, og det gjorde godt med litt kald drikke inntil. Sola varmet fremdeles godt der inne langt til fjells 950 moh.

Hyggelig vertskap og vakre omgivelser gjorde at vi følte oss hjemme og velkommen fra første stund. Noen andre slitne vandrere fra fjellet dukket opp mens vi nøt ettermiddagen og ventet på middagen. Begge kveldene fikk vi servert tre-retters middag fra kokkene; utrolig god mat! Her var blant annet gulrotsuppe med smaksvri, pølser fra høylandsfe fra en av gårdene i nærheten, brokkolisalat, lammeskank, «opphengt mjølk» med mandler og molter plukket utenfor tidligere på dagen. Rett og slett ren nytelse!

Noen av oss brukte siste del av fredagskvelden til å sykle en tur inn til Argehovd, gården som ble ryddet av Anders fredløs rundt 1770, og som i dag er en av landets høyestliggende gårder som fortsatt er i drift. Videre fulgte vi stien langs den flotte Argehovdsfossen i solnedgangen. Andre prøvde fiskelykken, eller spilte kort, pratet og tok livet med ro i peisestua.

Lørdagen la vi ut på langtur etter frokost til Hyttenutan 1450 moh like bak Mogenhytta, og videre vandring langs Hyttetjønni og nesten til bredden av Gjuvsjåen, der vi fulgte merket sti fra Lågaros ned igjen til Mogen. Sangen fra Kvenna kunne vi høre fra hytta og litt opp i liene ettersom hvor vinden blåste. Turen innebar 500 bratte høydemeter i starten, og en god mils vandring i fjellet, en del av turen utenom sti i lyng, myr og fjell. Yngstemann i følget var bare 5 år- det fortjener en applaus i seg selv! Utsikten fra toppen der var helt enorm - vi så over hele Hardangervidda; Hallingskarvet og Hardangerjøkulen i nord, Hårteigen stakk opp i landskapet lenger vest, vi så snøflekker på fjellene mot Haukeli, samt deler av Kvennavassdraget nærmere oss, og Fjellvåken som laget krusninger på fjorden på vei sørover mot Skinnarbu. Området mot Kalhovd og Gaustatoppen innhyllet i sommerdis i sørøst viste seg også fram. Dette var mektig å se! Mennesket blir lite i slike omgivelser. Kreklingbær, røsslyng, myrull, røde umodne rypebær og ulike villblomster langs stien var også en fryd å legge merke til. Og molter, mange av dem, som ble mer og mer modne etter hvert som vi gikk nedover igjen fra fjellet. Et villreingevir kom vi også over der ute i villmarka.

Lørdag natt og søndag formiddag skyet det til, heldigvis holdt tordenværet og regnværet seg på avstand. Vi fikk derfor en fin rusletur på et par kilometer ved Kvenna før returen til ferja og hjemreisen. Området her hvor Kvennavassdraget munner ut i Juvikfjorden er verdt turen i seg selv; her er kulper og små fossefall, dyprosa geitrams og blomstrende røsslyng innimellom svaberg og fine badeplasser. Kvennavegen er tilrettelagt med grus og plank. Man kan også lese litt interessant informasjon underveis, blant annet om da Roald Amundsen unnslapp døden på Argehovd.

Tusen hjertelig takk for en flott tilrettelagt tur for hele familien i storslagne omgivelser! Mange takk til turlederne for hyggelig turfølge, god planlegging og informasjon underveis. Fint også å treffe nye mennesker, og merke samholdet som oppstår i ei gruppe på tur, selv om de fleste av oss ikke kjente hverandre fra før.

Ja, dette gjorde inntrykk og gir mersmak! Norge og nærområdet vårt har så mye å by på, alt dette innenfor vårt eget fylke. Hjemme hos oss var vi enige om at dette ble sommerens fineste opplevelse!

Skrevet av Guro Vassbotn Skaara 18. august 2021