Impregnerings-sesong!

Rognebærene henger tungt på trærne, og løvet begynner omsider å skifte farge. Etter en deilig, varm sommer er det ikke lenger tvil: høsten er i anmarsj!

Foto: Helga Bjerke Drøyli

Har du bodd i shorts og sandaler hele sommeren, er tida nå inne for å lete fram skalljakke og vanntette tursko.

Impregnering er "ferskvare", og en skikkelig runde med stell og vedlikehold gir deg klær og sko som beskytter godt mot høstværet! 

Her kommer Tursenterets tips til hvordan du forbereder garderoben på høstsesongen.


1. Rengjør!

Skallbekledning er tøy med en membran som i tillegg til å holde vannet ute, slipper ut kondens fra kroppen. Vi sier gjerne at plagget "puster". Slik blir du mindre klam enn i tradisjonelt oljehyre. For å unngå at porene i membranen tettes, må det holdes rent.

Fra Nikwax får du vaskemiddelet Tech Wash, som skånsomt rengjør pustende membraner, uten å ødelegge vannavvisende egenskaper. Bruk det som et vanlig vaskemiddel, og følg vaskeanvisninga på plagget.

Også sko og fjellstøvler fungerer best når de er rene. De færreste sko tåler å vaskes i vaskemaskin, men en myk skobørste og mild såpe fjerner det meste av skitt.

Foto: Helga Bjerke Drøyli

2. Impregnér!

Når skoene eller plagget er rent, er det klart for å impregneres!

 • Skallbekledning: dersom plagget kan vaskes i maskin, anbefaler vi Nikwax sin TX Direct Wash-In. Denne doserer du i vaskemaskinen, som gjør jobben for deg! I tillegg er den fri for fluorkarboner. 
  Gå gjerne over utsatte partier med spray (se neste punkt), for ekstra beskyttelse: skuldre, buksebak og lår er gjerne områder hvor vannet trenger igjennom først.

 • Bomullstøy: Den gode, gamle ski-anorakken i tettvevd bomull kan du også impregnere. Slik blir den mer vindavvisende, og er du grundig, vil den også tåle noe vann. Greenland Wax fra Fjällräven kritter du på for hånd, og varmer opp med strykejern eller hårføner, slik at den smelter inn i stoffet. Jo flere lag, jo mer vannavvisende!

 • Ryggsekk: veldig lurt å impregnere, så blir den litt mer vannavvisende! Ryggsekker kan være litt ugreie å vaske i maskin, men prøv TX Direct Spray On. Den sprayes enkelt på. Flasken har manuell pumpe, så ingen miljøskadelige drivgasser her! 
  Spray-impregnering fungerer fint til det meste av tekstiler som du ønsker å gjøre vannavvisende, og gjør det også lettere å fjerne flekker. Impregnér gjerne gamasjene, capsen og vindvottene, også!

 • Tursko: Tursko i glatt skinn er det lurt å sette inn med voks. Læret tørker ut over tid, og å smøre det med voks vil hindre at det sprekker opp og begynner å trekke vann. Sno-Seal er basert på bivoks, og beskytter læret uten å tette porene. Varm opp skoen forsiktig, smør på rikelig med voks, la det trekke inn - og tørk av det overskytende. 
  For tursko i tekstil anbefaler vi å impregnere med spray.

 • Votter og hansker i skinn: Bør impregneres for å hindre at læret suger opp vann. Hestra Leather Balm er spesiallagd for formålet! Framgangsmåten er ganske lik som til lærsko: sørg for at skinnet er litt varmere enn romtemperatur, smør på, og tørk av! Slik har du skinnvotter som varer i år etter år.


I Tursenteret finner du både produktene du trenger. Som DNT-medlem får du alltid 15% rabatt på varene våre - og gode råd er som alltid helt gratis!

Vi har åpent fra 10-16 alle hverdager, til 18 på torsdager, og 10-14 på lørdager.

Bor du langt unna? Vi kan sende varene til deg - ta kontakt!


Skrevet av Helga Drøyli 15. september 2021