Unge Naturtalenter på grunnleggende turlederkurs på Lifjell

Foto: David Møller

22.-24.oktober var Unge Naturtalenter på tur igjen! Denne gangen var det DNTs grunnleggende turlederkurs som stod på prorammet.

Turlederrollen, formidling, kartkunnskap og orientering, bekledning + utstyr + mat og drikke, turplanlegging, og turkultur, var viktige temaer som ble grundig gått igjennom og som la grunnlaget for kurset.

Fredags kveld gikk til middagslaging, og finne oss til rette. På forhånd av turen hadde hver deltager fått hvert sitt tema de skulle presentere for resten av gruppa, slike introduksjner ble tatt fortløpende gjennom hele helga. For å få en typ erfaring med turlederrollen rulerte deltagerne på hvem som var turledere for gruppa totalt to ganger hver.

Lørdags morgen var frokostgruppa gått i gang med havregrøt til resten av gjengen. Kl.9 ble det turlederbytte og vi var klare til å gå fra Solstua. Turlederne fikk kun vite hvilken etappe de skulle lede deltagerne og ingen visste egentlig hvor turens mål var. Underveis dukket det opp en rekke caser som kan forekomme når man leder en gruppe. Det ble selvfølgelig noe annerledes ettersom vi måtte late som om vi hadde alvorlige skader, men hele gjengen synes det var gøy når noen plutselig bare gikk fra gruppa og turlederne måtte løpe etter. Etter noen gode timer i fjellet kom vi endelig frem til toppunktet av turen - Øysteinnatten.  Her testet vi ut vindsekker og tok en kort nistepause før vi startet på veien ned igjen. Turen ned igjen gikk det en del raskere enn på vei opp, og vi fikk til og med se en helt fantastisk solnedgng. Tilbake på hytta ble det laget middag, og vi gikk igjennom mer teori om blant annet kordinater og SARTTO systemet. Denne natten prøvde de fleste seg i sovepose i vindsekk ute, men det var ikke mange igjen ute på søndag morgen.

Søndag morgen tok vi en stor bolk med teori om blant annet førstehjelp før vi delte gruppa i to og startet å planlegge dagens (noe kortere) tur. I turplanleggingen tok vi utgangspunktet i SARTTO systemet før vi dro ut i tåka. Denne dagen hadde været skiftet helt og dette gjorde at orienteringen ble enda mer utfordrende når siktforholdene ikke var like gode i tåka som i strålende sol. Under denne dagens tur ble det også rettet fokus på hvordan man oppfører seg som turleder, introduserer seg til gruppa og sprekker isen mellom deltagerne. Det dukket opp uforutsette situasjoner som dagen før underveis på turen, selv om hovedfokuset var på orientering.

Tilbake på hytta pakket vi sammen og hadde en vurdering med kursholder om hvordan det hadde gått og om kurset ble bestått/ikke bestått.

Resultatet av kurset var en fersk gjeng turledere, og en trivelig helg på flotte Lifjell! Takk til David Møller for et flott kurs og mange herlige bilder i etterkant av turen :)

Å leke på og med is viste seg å være en uforutsett distraksjon. Det er mye som kan være moro på tur!

Skrevet av Mina Borgejordet Simones 3. november 2021