Fiks alt - alltid!

Fra tidligere Grønn Fredag-arrangement, i Hjellen.
Fra tidligere Grønn Fredag-arrangement, i Hjellen. Foto: Amalie Lund Holth

Advarsel: Du finner ingen elleville Black Friday-tilbud hos oss!

Her i Norge har vi verdens høyeste forbruk av sportsutstyr per innbygger, og særlig i disse dager kjøper mange enda mer, med "Black Friday"-tilbud i alle kanaler.

Tradisjonen tro arrangerer DNT Ung "Grønn Fredag" i morgen, som et motsvar til dette! Vi ønsker å løfte frem gjenbruk, reparasjon og vedlikehold som et alternativ til kjøpefesten.♻

I Tursenteret selger vi jo både klær og turutstyr - til de gangene du faktisk trenger noe nytt. Men, vi vil gjerne gi deg råd til hvordan du kan reparere noe du har fra før, eller om hvordan du vedlikeholder turutstyret ditt!🧵✂

Derfor får du som er medlem, 20% avslag på reparasjons- og vedlikeholdsutstyr denne helga (25.11.-27.11.).

Vi som elsker naturen og friluftsliv er også den gruppen som forbruker mest. Mange vil ha årets farge på jakken, nye ski til sesongen eller velger å kjøpe en ny skallbukse fordi det er et hull i den gamle. Sånn kan det ikke fortsette. Vi må ta grep og legge om vanene våre for å senke forbruket og minske miljøbelastningen. Grønn fredag gir alle en gyllen mulighet til å bli med på denne snuoperasjonen! Anna Nes, leder av DNT ung
Utstyr til reparasjon og vedlikehold av klær og utstyr finner du i Tursenteret i Skien.
Utstyr til reparasjon og vedlikehold av klær og utstyr finner du i Tursenteret i Skien.

Fikse-utstyr hos Tursenteret

 • Hos oss finner du blant annet hurtigspenner fra Helsport, som gjør at du enkelt kan bytte ødelagte spenner mens du er på tur. Disse får du i både 25mm og 38mm. Supert å ha liggende i sekken hvis uhellet skulle være ute.
 • Vi har også to ulike reparasjonsfolier fra Tear-Aid, som gjør at du kan tette hull i for eksempel telt, på jakker, på tarp eller luftmadrass. 
  Type A er til tekstil, og anbefales for eksempel til telt, soveposer eller jakker. Type B er til vinyl og passer bra til ting som tarp, gummistøvler eller luftmadrass.
  Materialet på begge to er gjennomsiktig, så lappen blir nesten usynlig!
 • Ønsker du å reparere våtdrakt kan vi anbefale lim til neopren. Hos oss får du tak i Black Witch-lim som er et spesiallim for neopreneprodukter. Limet fungerer bra på små rifter og hull, og etter bare kort tid er hullet tettet og dressen er like elastisk som før!
 • For å få lengst mulig levetid på klær og utstyr er det viktig med jevnlig vedlikehold. En god impregnering gjør at skoene, teltet og jakken din holder enda lenger. Vi har ulike typer impregnering og voks, og hjelper deg gjerne å finne den som passer ditt utstyr best. 
 • I tillegg er det lurt å bruke voks på glidelås, som gjør at glideren glir jevnt og glatt, både opp og ned. Voksen er silikonbasert og passer til alle typer plast- og metallglidelåser. Denne er også perfekt når en glidelås setter seg fast og blir vanskelig.

Hva trenger du for å fikse turklær og -utstyr?

Hvorfor ha med reparasjonsutstyr på tur? Du kommer kanskje ikke til å trenge det, men før eller siden kan noe gå i stykker. En ødelagt gamasje eller revnet skulderreim på sekken kan gjøre turen kjip, men begge deler kan enkelt fikses med hyssing eller tråd.  


Her finner du forslag til to reparasjonssett som er grei å ha på tur, en for kortere, og en for litt mer avanserte turer. Du trenger ikke alltid ha med alt, vurdér selv hva som er relevant for eventyret du skal på, men dette kan være en grei utgangspunkt.

Lite reparasjonssett:

 • Sterk tråd med to nåler, gjerne en grov og en finere - sy igjen tekstiler, enkelt og greit.  
 • Hyssing - improvisorisk belte, skolisser, gamasjestrikk, barduner og mer. Ha alltid med noen meter, helst av naturfiber. 
 • Gorilla-/gaffateip (eventuelt sportsteip) - fikser det meste. Kan problemet ikke fikses med teip, så har du ikke brukt nok teip, sies det. Ta på noen meter rundt flasken eller termos, så har du alltid det med deg, og slipper å bære på hele rullen. Unngå å bruke gaffateip på klær. 


Tilleggsutstyr for lengre turer: 

 • Reimspenne - de går ofte i stykker. Ta med to størrelser som passer til sekken. 

 • Lim - kan brukes til mye. Sjekk hva limet er egnet til på pakken. Stoff og lær bør limes med silikonbasert eller annet fugelim som tåler mye bevegelse, mens ‘hardware’ er best å lime med kontaktlim eller epoxy. 

 • Lappestoff - klipp av biter av en gammel oljebukse, og ha et par liggende i sekken. Det går også an å få kjøpt selvklebende lapper på stoffbutikker, eller bruke spinnakerteip som er å få kjøpt på båtbutikker. 

 • Strips eller metallstreng er praktisk for å reparere ‘hardware’, som staver, bindinger, teltstenger eller lage skikjelke. Strips er enkelt å bruke og trenger ikke tilleggsutstyr, og tykk ståltråd kan man bruke og tilpasse på flere måter. 

 • Multiverktøy - den bør ha både tang og to skrujern. 

 • Saks - liten neglesaks eller lignende. Praktisk å ha, også med tanke på førstehjelp. Mange multiverktøy har det integrert. 

 • Tau - nødvendig for å lage en skikjelke, praktisk til å gå på kompasskurs i white-out, og kan selvfølgelig også brukes til annet. Det behøver verken være tungt eller dyrt. Ha god lengde, og vit hvor lang tauet er, så kan du også måle avstand om du skal gå på kompasskurs. 

 • Bindingskruer - vanlige skruer vil ikke holde igjen bindingen i skien, spesialskruer kan kjøpes på en sportsbutikk. 

 • Ekstra binding, trinse og skitupp - er dere en stor gruppe, eller hvis du må klare deg langt fra sivilisasjonen lenge, så er det en stor fordel å ha det med. 

(Avsnittet er hentet fra DNT.no)

Besøk oss gjerne i Tursenteret på Landmannstorget i Skien.

Vi holder åpent mandag-lørdag hver uke.

Og du? Husk at vi gjerne sender varene til deg! 📦


Skrevet av Helga Drøyli 25. november 2021