Adventskalender luke 21

Foto: Maria Hetlesæter

Dagens luke er en gave som passer til alle - gi bort en god leseropplevelse! 

Det er få ting som slår det å sette seg ned i sofaen med en god bok. I Tursenteret har vi mange fine bøker som passer ypperlig som julegaver for både store og små. Under får du noen forslag.

På død og liv - norsk fjellredning fra innsiden (Ture Bjørgen)


På død og liv er en usminket bok, beregnet på folk flest uten kjennskap til verken klatring eller fjellredning. 
Så lenge tindesporten har eksistert har klatrere hjulpet hverandre når uhell skjedde. Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe. På død og liv handler om noen av disse klatrerne. Rogaland alpine redningsgruppe (RAR) startet med å redde sauer, fortsatte med basehoppere og suicidale og endte med å hente sine egne, døde klatrekameraten kald vinterdag i 2012. Boka beskriver hva redningsklatrerne har opplevd gjennom disse årene og hvilke tanker og refleksjoner de har gjort seg. Tur-retur Norge (Helene Myhre Østervold)


Det er ikke uten grunn at Helene Myhre Østervolds bok har tronet høyest på bestselgerlistene i store deler av året. Dette er en flott og praktisk turbok, med alt fra turforslag til både korte og lange turer i Norge både med bil og til fots, handlelister, pakkelister, turmat, kart, notatsider og mye annet den turglade vil få bruk for. I tillegg deler Helenes beste tips for hvordan man tar de beste bildene underveis.

Foto: DNTbutikken

Høyde over havet (Sveinung Engeland)


Høyde over havet er en bok som for første gang samler hele den norske høydemålingens historie – og litt til – mellom to permer. Den handler om elleville spekulasjoner, nasjonal ære, pinlige bommerter, blodslit og spektakulære naturopplevelser. Men også om nysgjerrigheten og pågangsmotet til menneskene som meter for meter kartla hele fjellheimen vår. Perfekt gave til fjellentusiasten! 


Foto: DNTbutikken
Foto: DNTbutikken

Sove ute - håndbok for netter i sovepose (Marius Nergård Pettersen)


Kjenner du noen som gjerne skulle sovet litt mer ute, men som ikke er helt trygg nok til å prøve? Da er dette boken for dem! 
Sove ute er boken som gir svaret på hvorfor du skal sove ute, hvor du skal dra og hvordan du faktisk gjør det. Boka er en «overlevelsesguide» for nettene der ute. Den er lettlest og konkret, men likevel variert og stappfull av informasjon. Her finnes alt du trenger å vite om tradisjonelle problemstillinger rundt overnatting ute. Med i boka er også levende beskrivelser av hva som skjer i naturen rundt deg om natta, om stjernehimmelen og hvordan du studerer den, om nordlys, uvær og andre fenomener som i perioder gjør det mer eller mindre verdt å søke ute. 

Foto: DNTbutikken

Varden Steinar og drømmen om å gå (Randi- Lise Hjelmeland Almås)


Varden Steinar er ikke som andre varder. Han står akkurat litt for langt unna stien til å hjelpe menneskene. Men han har en drøm. En drøm om å gå. Og hvis man vil noe sterkt nok, kan det umulige bli mulig. Men på veien lurer det farer. Varden Steinar er en varm og spennende historie om å ikke passe helt inn - og om livet i fjellet, der fjellvardene bor og naturen er levende.

Skrevet av Guro Vassbotn Skaara 21. desember 2021