Adventskalender luke 23

Foto: Marius Dalseg Sætre

Er du fortsatt ikke helt i mål med julegavene? Fortvil ikke - her kommer et tips på noe du ikke trenger ut for å handle i dag. 

Gi bort en utemiddag til en du er glad i. Dette er en gave som både er sosial og gir gode naturopplevelser. Lag en ekstra god middag på bålet, og kanskje vil du til og med lage dessert? Vi har samlet noen oppskrifter fra UT som gjør utemiddagen til en helt egen opplevelse! 


Rike riddere

Til to personer trenger du: 

  • 4 skiver grovbrød
  • 2 egg
  • 2 dl kokosmelk
  • 2 ss sukker
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • smør til steking

STEKTE EPLER

  • 2 epler
  • 2 ts kanel
  • 1 ss sukker
  • 1/2 ts malt ingefær
  • litt sitronsaft

PYNT

vaniljekesam
blåbær
bringebær
pekannøtter eller valnøtter

Foto: Marius Dalseg Sætre
Foto: Marius Dalseg Sætre

Slik gjør du: 

Bland alt det tørre i en liten pose før du drar hjemmefra. Eggene kan du ha på en flaske sammen med kokosmelk. Visp sammen ingrediensene med en gaffel i en liten boks eller dyp tallerken – det er viktig at fatet har en kant, slik at blandingen blir høy nok til at brødskivene kan dynkes. Legg én og én brødskive oppi, og la dem bli godt gjennomtrukket. Smelt en god kladd smør i stekepanne på middels varme, og stek skivene på begge sider til de blir gylne.

Eplene deles i båter og stekes i (mye) smør, kanel, sukker, ingefær og litt sitronsaft på middels varme, til de blir myke. Sausen i stekepanna – en god blanding av smør, eplesaft, kanel og sukker – kan du bruke som saus på toppen når alt skal serveres.

Pizza på bålet

Dette trenger du:

  • Pizzadeig
  • Tomatsaus
  • Det du måtte ønske av pizzafyll (feks. tomat, skinke, pesto og ananas)
  • Revet ost
  • Ruccola
  • Pizzakrydder

Slik gjør du det:

Form deigen til en pizza som passer en stekepanne. Ha olje i panna og stek deigen til den er gyllenbrun. Snu deigen og ha på pizzafyllet. Legg på lokk og sett panna på bålet til osten har smeltet. Strø på litt ruccola og pizzakrydder før du spiser.

Tips:

  • Pizzadeigen kan lages på forhånd. Eller du kan bruke ferdig pizzadeig, pizzamix som blandes med vann, eller pitabrød.
  • Pizzafyllet kan også klargjøres på forhånd, for eksempel å kutte grønnsaker og raspe ost.
  • Et triks for å unngå at bunnen blir svidd: ikke sett panna rett på flammene, men ta den av bålet og la den stå og varme seg til osten smelter.


Quesedilla 

Til to personer trenger du: 

  • 4 tortillalomper
  • salsa, pizzasaus eller annen krydret tomatsaus
  • 1/2 revet grillet kylling med tacokrydder (ha revet kylling i en liten ziplock-pose og hell litt tacokrydder i posen før du drar på tur).
  • 1/2 boks med mais
  • 1/2 rødløk
  • 150 g revet ost
  • Koriander, lime og Crème Fraîche til servering
  • smør til steking
Foto: Line Hårklau
Foto: Line Hårklau

  

Foto: Marius Dalseg Sætre

Slik gjør du: 

Smør saus utover en tortillalompe og legg på revet kylling, rødløk, mais og revet ost. Smør saus utover enda en tortillalompe og legg den oppå den andre. Forvarm et turvaffeljern med litt smør, og legg lompene inni. Stek i cirka fem minutter på et bål eller en gassbrenner – husk å snu ofte. Maten er klar når osten er smeltet og lompene sprøstekt.

Skrevet av Guro Vassbotn Skaara 23. desember 2021