Starter opp ny turgruppe for innvandrerkvinner

Simawan og Odin ønsker å bidra til at flere blir trygg på tur. 

Foto: Guro Skaara

Simawan Kanpian Ødegaarden kom selv til Norge for 5 år siden, nå har hun blitt turleder i DNT Telemark og starter egen turgruppe for kvinner med innvandrerbakgrunn. Målet med gruppen er at kvinnene skal kjenne seg trygge og få selvtillit til å gjennomføre enkle turer sammen med andre -eller på egen hånd, uten noe ytre press. Med seg på laget har hun Odin Langslet, tidligere leder i Skien Turlag. 

Første tur går av stabelen tirsdag 05.april. Da tar gruppa turen til Hvitsteinstjenn. Utover våren har de planlagt turer til blant annet Skotfosstien, Rustankollen og Mølen. I første omgang er gruppa for kvinner med innvandrerbakgrunn. Grunnen til dette er at Simawan og Odin ofte hører om kvinner som gjerne vil på tur, men som enten er redd for å gå alene eller som er avhengig av mannen sin for å komme seg ut på tur. De tror at gruppen kan være en fin måte å selvstendiggjøre dem, og en fin inngangsbillett til det å være ute i naturen. - Mange har lyst til å komme seg ut, men finner ikke helt inngangsporten til det, det håper vi denne gruppa kan bidra til, sier Odin. 

De starter med korte turer, der fokuset blir på det å komme seg ut, bli kjent med norske turtradisjoner og å nyte naturen. For Simawan er nettopp dette med å nyte naturen spesielt viktig - Her i Norge går mange tur for å trene, men for meg og mange andre med innvandrerbakgrunn er det å nyte naturen det viktigste. Hun kom til Norge fra Thailand like før jul i 2016, og har hele tiden vært glad i naturen. Det var en lærer på norskkurs som introduserte henne for DNT, og da hun fikk seg egen inntekt var noe av det første hun gjorde å melde hele familien inn i DNT Telemark. Siden har hun vært med på flere fellesturer, og i fjor tok hun nærturlederkurs. 

Simawan er glad i å ta bilder og videoer fra turene sine og deler det i sosiale medier. Det har ført til at hun har fått tilbakemelding fra mange som også ønsker å være med på tur, men som ikke er trygge nok til å gå alene. Hun ble selv spurt om hun ikke kunne bli turleder og ta med andre på tur, og bestemte seg for å gjøre det. Det er tanken på å kunne inspirere andre til å komme seg ut på tur som motivererte Simawan til å starte gruppen. Hun vet at det å komme seg ut på tur er godt for både den fysiske og psykiske helsen. 

Den første turen hun gikk i Skien var til Ulvsvann, og det ga mersmak. Siden har det blitt både kysstien, hengekøyetur og Topp7. Hun har fått spørsmål om hvordan hun tør å bli med på fellesturer med DNT, og om det ikke er skummelt. Til det svarer Simawan at det er et inkluderende miljø, og at hun har blitt tatt godt i mot. Hun tror likevel at det å få en myk start til friluftslivet i en gruppe som den hun nå starter kan gjøre at enda flere tør å bli med på tur. Odin Langslet er enig. - Naturopplevelser er godt for psyken. Det å komme seg ut på tur er et tilbud som er gratis, og veldig mange har det i nærheten av der man bor. Da er det viktig at man kan bidra til at flere tør å bruke tilbudet, og det håper vi at vi kan inspirere til med denne gruppen.


Vil du lese mer om første tur? Klikk deg inn på lenken under. 

Skrevet av Guro Vassbotn Skaara 2. april 2022