Avslutningstur med Til topps

Kurban Kurban fra Eritrea kom til Norge for snart to år siden. Han setter stor pris på den varme velkomsten han har fått og er ivrig deltaker i integreringsprosjektet «Til Topps Telemark».

Kurban var med da Til Topps arrangerte avslutningstur til gapahuken ved Kollmyr skole tirsdag 1. desember. I skumringen gikk gruppa på 19 deltakere med hodelykter og godt humør den lille strekningen fra Åletjern til gapahuken. Der var det stelt i stand med julegløgg, pepperkaker og pølsegrilling på det rødglødende bålet.

Til Topps er et samarbeidsprosjekt mellom Telemark Turistforening og Røde Kors som startet opp høsten 2013. Sammen bidrar foreningene til bedre folkehelse og integrering.

Kurban har vært med på turer med Til topps det siste året og han syns tiltaket er bra.

– Det er hyggelig å være med på tur. Jeg lærer norsk, blir kjent med hyggelig folk, ser flott natur og treffer andre i samme situasjon, forteller Kurban.

Det er flere som deler de samme meningene som Kurban. De syns det er flott å bli kjent med landet og se de flotte turområdene og fjellene Telemark har å by på.

– Den fineste toppen vi har vært på er Vealøs. Oppe ved tårnet er det veldig fin utsikt. Derfra kan vi nesten se hele Telemark. Det var også spesielt å gå til Blefjell i juni, med utsikt mot Gaustatoppen som egentlig var målet, men på grunn av mye snø og vanskelig forhold måtte velge en annen topptur, forklarer Kurban.

Rundt bålet er stemningen god, de fremmøtte koser seg. De skravler og ler, og forteller historier og deler erfaringer.

Kurban ser opp rundt seg på de andre folkene som hygger seg i gapahuken. Så opp mot himmelen. Er tankefull.

– Jeg tror ikke det ville være like lett å komme seg ut på tur i naturen og bli kjent med folk uten Til topps. Prosjektet hjelper meg å bli kjent med samfunnet og Norge. Det hadde ikke vært det samme og gått ute alene. Det hadde vært ensomt, forklarer Kurban.

Prosjektleder i Til Topps Sissel Mogård fra Telemark Turistforening er veldig fornøyd med deltagelsen på turene dette året. Til sammen har det vært nærmere 300 deltagere med på turene og aktivitetene i 2015. Vi vært støttet med midler fra Telemark Fylkeskommune, ExtraStiftelsen og Sparebank 1 Telemark. Og vi håper inderlig vi kan videreføre prosjektet til neste år, men vi trenger nye midler forteller hun. Både deltagere, lærere på Voksenopplæringa og turvenner gir uttrykk for at dette er et viktig tiltak for integrering, og de håper det kan fortsette neste år.

Skrevet av Henriette Hack 1. desember 2015