7 utetips for jula

Foto: Ken-Erik Larsen

Telemark Turistforenings utetips for en gladere jul. Frisk luft og aktivitet er den beste bufferen mot julestress. Her er Telemark turistforeningsbeste tips for en god utejul.

Julemåneden er ofte full av sosiale arrangementer, god mat og i overkant mye som skal i boks til den store dagen. Da kan det være vanskelig å finne tid til uteaktivitet og annet man har lyst til.

- Vi foreslår å legge en plan for julas uteaktiviteter. Det er mye å finne på ute også i desember, og nå i jula har vi ofte ekstra behov for påfyll av forfriskende ute-energi.  Det gjør jula morsommere, gladere og friskere. sier Daglig leder i Telemark Turistforening, Jon Atle Holmberg.

1.       Ta en tur ut på egenhånd i ditt beste turtempo. En halvtime eller tre og sørg for litt dagslys – eller blålys. Tar du turen til skogs om kvelden – ta med hodelykt - og studer stjernene.

2.       Inviter venner, familie, barnebarn, naboer eller kolleger med på en juletur ut. Varm drikke og juleappelsin nytes best ute. Eller gå til en hytte eller kafe med servering? Når du kommer hjem igjen er det ekstra fint å tenne julelys og slappe av.

3.       Ta et par annerledes juledager på en koselig ubetjent eller selvbetjent-hytte.
I Luksefjellområdet og på Svanstul er Sommerseter og Flekkerhytta  ledig, og lett tilgjengelig nå. Disse to hyttene kan man få leid gjennom vårt tursenter. Fugleleiken, Solumhytta og stallen på Sommerseter er ubetjente hytter man kan ta seg inn i med DNT nøkkelen. Sjekk hyttene på ut.no. Her kan du ha med venner, kjæreste eller familie. Fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel!

4.       Ta romjulsselskapet helt – eller delvis UT.
Utefest er særlig fint for barn, men også for alle andre, enten det er i hagen, parken eller i nærmeste skogholt. Lag en liten Quiz og/eller refleksløype. Heng opp reflekser i trær og busker, og gjem julegodteri og annet; en lommelyktlek for alle generasjoner. Maten kan være ferdig. Eller ha enkel bålmat i gryte eller på pinne. Med varm drikke på termos, godt med klær og et par aktive timer ute, blir dette en uforglemmelig jule(tre)fest.

5.       Jobber du i romjula? Ta lunsjen UTE. Ikke i tradisjonell forstand – men utendørsJ!
Inviter matpakken og en kollega ut, og finn en plass i sola om den skinner. Det er ofte bedre å gå en tur i lunsjen og få litt dagslys, enn å skynde seg hjem for en kveldstur når det er mørkt.

6.       Invitèr til stjernedate
Telemark Turistforeningens romantiske forslag til par, og mulige par, er å date ute. Gå en fin tur til et utsiktspunkt. Trekk opp av hatten det som passer best; en munnfull julegodt, en appelsin på deling eller kalde bobler? Med eller uten pledd, termos, bål, hodelykt og stjerneskinn. Alt er mulig..?

7.       Sjekk nettstedet ut.no – eller last ned appen - så har du alltid et turtips i lomma! Ut.no gir næring til nye turdrømmer og tips om alle salgs turmuligheter der du er. Finn 900.000 steder i Norge, over 6000 turforslag og 1100 hytter. Det ligger alltid en tur å venter på deg!

Enten det er bart, frost eller et dryss med snø er det fint å komme seg ut også i den mørkeste årstiden, sier Holmberg - og ønsker alle god jul- og god tur.

Skrevet av Henriette Hack 25. desember 2015