Lag middagen på bålet

Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Vi elsker å gå på turer og høsten er perfekt tid til å kose seg ute i vakker natur. I skogen, på fjellet eller langs sjøen. Vi har alle våre favoritter, og når det er tid for rast og litt mat, da er det også tid for bålfyring!

Få ting slår et ekte, hjemmelaget måltid når familie og venner samles. Og er dette måltidet laget sammen på et bål kan det ikke bli stort bedre.

Mat på bål kan bli så enkelt eller avansert som du selv ønsker. Noen liker å steke pølse på pinne, mens andre liker å lage laks med mangochutney eller calzone. Trikset er enkelt: aluminiumsfolie!  Med aluminiumsfolie kan det meste lages på bål, det eneste som kreves er litt forberedelser før turen. Vi har samlet noen enkle oppskrifter både med og uten folie for å få deg i gang.

Vi oppfordrer alle til å ta middagen ute, benytt et allerede eksisterende bålplass og rydde fint etter deg.

Pølser med pinnebrød

Vi kan ikke skrive om mat på bål uten å nevne denne klassikeren. Mangt et godt barndomsminne har blitt laget rundt bålet med den. Klissete fingre som surrer en uregjerlig deig rundt en nyspikket pinne sammen med familie og venner er hvertfall et kjært minne for denne turgåeren.

• 500 g mel
  • 2 ts bakepulver
  • 5 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1 dl matolje
  • ca 2 dl lunket vann

Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Slik gjør du:

Bland det tørre. Spe med vann og olje til deigen har plastelinakonsistens. Form en klump deig til en pølse og tvinn denne rundt en pinne. Stek brødet over glørne til det er gjennomstekt og slipper pinnen. Husk å vri sakte på pinnen mens du steker brødet!

Deigen kan du pakke med i en boks eller pose og steke når matlysten melder seg. Tips: tvinn deigen rundt en grillpølse og stek!

Quesedilla

Quesedilla blir nesten enklere å lage på bål enn hjemme med denne oppskriften, og krydderet kan tilpasses både små og store. Lag ferdig hjemme, og middagen blir ferdig på en, to, tre!

• Tortillalefser
  • Små, stekte kyllingbiter med krydder
  • Revet gulost
  • Tacosaus
  • Hakket løk
  • Mais
  • Tomat

Slik gjør du:

Smør litt tacosaus på lefsen, legg kylling, gulost og grønnsaker på halve lefsen og brett den i to. Pakkes inn i folie og legges i glørne på bålet 3–5 minutter, og vips så er den ferdig!

TIPS: Snu den ofte! Den kan fort bli litt svidd.

Banan i folie

Etter en lang dag på tur er det godt å unne seg noe ekstra. Banan i folie er en enkel, god og næringsrik dessert.

• Banan
  • Hakket kokesjokolade
  • Hakkede nøtter

Slik gjør du:

Snitt bananen på langs. Legg inn en blanding av hakket kokesjokolade og nøtter, og pakk inn i folie. Stek på bålet i 10-15 min. Obs! Det er lurt å avkjøle bananen litt før du spiser, og husk å ta med skje for å spise den

Foto: Johanne Grue Reiten

Bakt eple

Eple biter med sukker, kanel, nøtter og rosiner.

• Epler
  • Kanel & Sukker
  • Hakkede nøtter
  • Rosiner

Slik gjør du:

Dette er en dessert som blir best om den forberedes hjemme slik at kanel og sukker får trekke inn i eplebitene.Vask og skrell eplene, fjern kjernehuset. Skjær i store terninger og ha i en pose sammen med kanel og sukker. Blås luft i posen og rist slik at alle eplebitene er dekket av krydder. Oppbevar nøtter og rosiner for seg selv. Pakk inn eplebitene, rosiner og nøtter i aluminiumsfolie og legg i glørne i 5-10 minutter.

Regler om bålfyring

Mellom 15. april og 15. september, har det i mange år vært forbudt å gjøre opp ild «i eller i nærheten av skogmark». Forbudet har vært totalt, selv om mange ikke har fulgt det slavisk og det også kan ha vært lempet på håndhevingen, men i år blir det endring. Reglene myket opp noe, og det er blitt lov å bruke hodet.

Samtidig som forbudet utvides til å gjelde «i eller i nærheten av skog og annen utmark», blir det tillatt «å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann». Spesielt nevnes muligheten for å tenne bål på snødekt mark eller når det har vært mye nedbør over lang tid. Se hele forskriften her

Foto: Anita Østerhagen

Skrevet av Hanne Findal 19. september 2016