Vandring langs kulturminner på Saltveien

Saltveien, Søvann, turfølge: Turfølget fikk nyte nista på den vakreste perla av dem alle i Åse-Vøllestadskogene: nemlig Søvassdammen med Søvass-stua og stallen, bygd opp omkring 1870-åra. Anlegget ble heldigvis restaurert tidlig på 1990-tallet og reddet fra det sikre forfall og undergang. ALLE FOTO: Kjell Peder Haugene

18 deltakere ville være med Gautefall turlag sist søndag for å gå den 14 kilometer lange ferdselsåra som er gjenfunnet og merket av Saltveien gjennom Åse-Vøllestad-skogene.

I strålende seinsommervær var det en sann fornøyelse å gå på myke skogsstier langs vann og vassdrag, furumoer og svakt buede fjellrabber sørover fra Amberslåtta nær fylkesveien mellom Bostrak og Gautefall til Haglåsen på grensa til Aust-Agder. Underveis på turen fikk turfølget høre om hendelser og begivenheter, se lokale severdigheter og vakker natur, alt med en søtlig honningsduft fra blomstrende røsslyng i millionvis. Her var bårekviler, jernvinneanlegg, fløtningsdammer, tømmerkoier, staller og andre kulturminner som var verdt å merke seg. Etter drøyt seks timers gange, dog med flere stopp underveis, var vandringen gjennomført, og turgjengen ble transportert tilbake til utgangspunktet med minibuss. (Tekst og bilder: Kjell Peder Haugene)


Saltveien, Tollhomsberja: En liten rast på Tollhomsberga gjør godt i finværet.

Saltveien, fløtningsdam: Siri Aarø nyter en hvil på godt gammelt håndverk av en fløtningsdam langs Saltveien gjennom Åse-Vøllestadmarka.


Saltveien, bårekvile: Langs Saltveien finnes det minst to bårekviler, og her studerer turfølget en av dem.