Tips for sommerturen fra dagligleder!

Jone Tobias peker ut kursen videre.
Jone Tobias peker ut kursen videre. Foto: Jon Atle Holmberg

Å anbefale en favoritt tur i Vestfold og Telemark er lett og vanskelig på samme tid. Det er mye å velge i, mellom høydepunkter som Kyststien, Gaustatoppen, og fjella i Vest Telemark.  Det finnes det et eventyr av fantastiske turområder i vårt Norge i miniatyr. 

Ett mye brukt men for mange ukjent område, er Sauherad - Skrim området. Omkranset av Vestfold, Telemark og Buskerud, er dette et turområde for en stor del av Norges befolkning. Dette er på mange måter vårt svar på Nordmarka. Hit kan du dra med kollektivtransport fra alle kanter, slik at du enkelt kan starte ett sted og avslutte ett annet. Eksempelvis kan du ta toget til Nordagutu og gå hytte til hytte til Kongsberg, eller du kan gå på merka sti hele veien fra Larvik sentrum til brannhytta på Styggemann.

Området har et utbredt nettverk av merkede stier, og er et eldorado av historie og opplevelser for store og små. Der det er langt mellom hyttene, finnes det til gjengjeld mange lune teltplasser og trær til hengekøyer. Her kan du gå i dagevis uten å se sivilisasjon eller folk. Eller du kan ta en kort overnattingstur med barna med mulighet for rask retrett, om vær og motivasjon svikter.

Min siste tur til Sauherad var av den enkle sorten, en natt på Fugleleiken Turisthytte sammen med minstemann på seks år. Denne turen er gjennomførbar for alle, og krever ikke særlig med utstyr.

I sekken pakker dere det absolutt nødvendigste, sengetøy, termos, vannflaske, tannbørste, bok, en ekstra ulltrøye, hodelykter og juniors favoritt leke. Godt skotøy og klær tilpasset været er alltid viktig, men definisjonen av hva som er godt, avhenger av turen. Til denne turen kommer man langt med joggesko og det man for øvrig har av yttertøy i klesskapet.

Vi valgte å spise middag før vi dro, og tok kun med oss enkel kveldsmat, frokost og lunsj. Man må ikke lage mat på bål eller primus for å ha en fin tur, nistepakke og pølser på termos er kult. Men det går fint å lage middag på hytta om man ønsker det. På hytta finner man nødvendig utstyr for å lage mat på kokeapparat, men det er ikke stekeovn der. Er du usikker på hvordan du bruker utstyret på ei Turisthytte, finner du informasjon på våre nettsider. https://www.dnt.no/hytteguide/

Utgangspunktet for turen er parkeringen på Svanstul. Turen fra parkeringen til hytta er ca 2,5 km på grusvei, og tar en liten time sammen med en nysgjerrig 6 åring. Turen er også trillbar om man vil sykle eller ha med barnevogn. Vi dro fra Skien 18.00 og var uten stress fremme på hytta 19.30, i god tid før leggetid så det ble tid til kortspill og bok.

Turen til Fugleleiken er bare ett av eventyrene som venter i Sauheradfjella. I området finner du som nevnt flere Turisthytter, teltplasser, gode fiskevann og hemmelige moltemyrer. Bruk Ut.no eller spør oss om råd, vi hjelper deg gjerne ut på tur.

God tur.

Skrevet av Henriette Hack 10. juli 2020