Husnuten i Vinje

360 graders utsikt fra toppen.
360 graders utsikt fra toppen. Foto: Katrine Tellsgård

I Vinje finner du et fjell med fantastisk utsikt, som kan bestiges både til fots om sommeren og på ski om vinteren for de med litt skierfaring.

Det er flere veier opp til Husnuten. Toppen ligger på 1609 moh, med 360 graders skue. På sommerstid er det flere veier opp, men vi anbefaler å starte fra Bitdalsdammen. Stien er ikke merka, så her er det ekstra lurt å ta med kart, selv om man store deler av veien følger gode tråkk. Raulandskartet får du kjøpt på vårt tursenter i Skien

Turen opp i sommerhalvåret består av en del stein og ur, men du blir belønna med fantastisk utsikt på toppen, og passerer flotte vann og vakker natur på vei opp. 

NB! Denne turen går gjennom villreinens område. Husk derfor båndtvang om du har med en firbeint venn. Vi anbefaler ikke å gå denne turen mellom 20. august og til godt ut i oktober, da det vil være jakt i dette området. Gjennom sommeren vil du kunne møte på to hyggelige karer som skal sørge for at både mennesker og dyr har det fint i området. Disse to fungerer som Vinje kommunes utmarkoppsyn.

Frodig start på turen.
Frodig start på turen. Foto: Katrine Tellsgård
Krystallklare vann.
Krystallklare vann. Foto: Katrine Tellsgård

Om du ønsker å gå turen opp med ski på beina, er anbefaler vi å starte i Vådalen. Her er det en  stor parkeringsplass, men du må betale kroner 100,- for bompassering. Det er dessverre ikke mulig å parkere ved Bitdalsdammen i vinterhalvåret, da vegen inn dit stenger på høsten og åpner igjen til våren. 

Denne turen er heller ikke merket i vinterhalvåret, så Raulandskartet er anbefalt også på denne tida av året. 

Husk at når du skal ferdes til fjells om vinteren er det viktig å sjekke både værmelding og skredfaren i omrdådet. Klikk deg inn på YR.no for værmelding og gå til varsom.no for å sjekke skredvarselet for området. 

Foto: Thor Christiansen

Pakkeliste

Selv om dette er en dagstur, er det viktig å ha med riktig utstyr, da været kan snu fort på fjellet hele året.

For å få med utsyret til topps er sekken du velger viktig. Sjekk at sekken din er passe lang for din rygg, at det ikke er luft mellom skuldrene og bæreselene og at hoftebeltet sitter riktig på hofta. 

Om du mangler sekk, kan du få tak i Osprey-sekker i de fleste størrelser på vårt tursenter i Skien. 

Foto: Katrine Tellsgård

For hjelp til å planlegge denne eller andre turer, hjelpt til pakking, hjelpt til å finne rett sekk eller hjelp til annet du måtte lure på, er du hjertelig velkommen innom oss i Torggata 15 i Skien!

Skrevet av Katrine Tellsgård 7. desember 2020