Utforsk kyststien i Bamble

Foto: Steinar Skilhagen

Selv om det begynner å bli snø på høyfjellet, kan man fortsatt kose seg langs kyststiene til fots. 

Kyststien i Bamble er ca. 60 km lang og går fra Stathelle til Fossing. 

Kyststien følger kysten så langt det lar seg gjøre, men topografi og bebyggelsen gjør at den noen steder må gå litt vekk fra kystlinjen. Det veksler mellom fine strender, flott utsikt over hav og skjærgård, idyllisk kulturlandskap og fine skogsstier.

Kyststien er godt merket, og det er generelt god fremkommelighet da stien går på gode stier eller grusveier.  For å lette ferdselen er det satt opp en rekke gangbaner, trapper, bruer og rekkverk.  I tillegg har man satt opp en rekke informasjonstavler med kartutsnitt og god informasjon om serverdigheter langs løypa, med mer. I og med at Kyststien i Bamble er ca. 60 km lang, kan man dele den inn i naturlige kortere etapper, med gode muligheter for parkering langs stien.  

Parkeringsplasser er stort sett avmerket på det fine lokale turkartet Bamble Turlag har laget over Kyststien i Bamble. Dette lille kartet/brosjyren finnes tilgjengelig på Tursenteret vårt i Torggt. 15, i Skien.  

Hvis dere vil starte med en flott enkel rundtur, kan vi anbefale at man parkerer ved den kommunale parkeringen i Krogshavn,  En starter ved det store friluftsområdet Krogshavn med mulighet for grilling, før stien fortssetter over flere fine små trebruer og videre over ei lang spektakulær stålbru mot Langesund bad. Dette er et tradisjonsrikt hotell, som tildligere var kombinert med diverse helsebringende bad ved sjøen. Dessverre er disse forlengs tatt av havet. 

Fra Langesund bad går turen forbi en stor kløft i landskapet (Hesteklova) og videre til restene av Langøytangen kystfort. Her er det flott utsikt over havet, skjærgården og Langøytangen fyr. Stien går så nordover til Langesund sentrum og passerer Furustrand med et flott amfi, hvor det er fint å ta en rast. Videre går løypa gjennom den idylliske trehusbebyggelsen i Langesund. Fra torvet følger man så hovedveien tilbake til Krogshavn. Denne rundturen ca 4.6km og tar litt over time.

Adkomst med bil: Kjør riksvei 352 og ta av mot Krogshavn rett før Langesund.

Adkomst med offentlig transport: Nettbuss Grenland, rute M1, stoppested Gamle Bamlevei

Foto: Preben Herregården

Skrevet av Tore Blaschek 3. desember 2020