Langturtips i Drangedal

Fra Gautefall Turlags fellestur på Heigeitilløypa i 2019.
Fra Gautefall Turlags fellestur på Heigeitilløypa i 2019. Foto: Knut Åkredalen

Lyst til å vandre over Gautefallheia? Sjekk ut den 16,5 km lange Heigeitilløypa i 2021!

Det er god plass til å parkere på Gautefall skisenter, og turen starter ved biathlonanlegget på Gautefall. Derfra strekker løypa seg nordover mot Kvitbergstea og opp mot Jørundskårheia.

Kjell Peder Haugene i Gautefall Turlag skriver følgende om turen:

Utsikten åpner seg mot øst, sør og sør-vest før en går inn i dalen langs dei store tjønnane 647 moh. Her finner du koselige Tjennhuken hvor du kan hvile og spise nista. Hytta kan benyttes som nødbu om man trenger å overnatte. Turen går spå opp mot høyden ved Grønli. Her er det et flott rundskue, og det går en løypeavstikker 1,1 km vestover til varden på Grønlifjell, 741 moh.

DNT-sien går nå nordover, ned bakkene og krysser Grandalsbekken før den går opp langs Treungskvæven, nede under Grandalsfjell. Stien går nå i typisk, åpent heiterreng mot den markante, melkehvite Heigeitilsteinen, og man er cirka halvveis (10 km) til Holmevatn. Videre går løypa mot Østre Djupvatn, 586 moh, og krysser i bru utløpet av elva. Motbakkene fortsetter nordover mot Hesthomfjell, men like før Hesthomvarden, krysser stien den gamle ferdselsåra som gikk mellom Tveitane i Kyrkjebygda (Nissedal) og Fiskvann og Gautefall i Drangedal/Tørdal. Langs med ferdselsvegen lå det flere setrer/støyler.

Fra Hesthomvarden, 764 moh, får man, i klarvær, et fint rundskue nordover Kyrkjebygdheia, østover mot Tørdal, sørover mot alpinbakkene og turistsenteret på Gautefall. Vestover er det fjella rundt Nisser mot Fyresdal vi ser toppene på. Mot nord-vest kneiser Kyrkjebygdheias høyeste fjell; Skornetten, med sine 883 meter over havet.

Fra Hesthomvarden går løypa ned mot hvilebua Trongebu, hvor det også er utedo. Herfra går løypa nordover langs den gamle ferdselsvegen fra Tørdal, gjennom Trongane, og vi passerer den gamle seterstølen i Heddershommen, hvor den av de to setrene som var lengst i drift ble nedlagt omkring 1910. Løypa går nå opp til Holmevassosen, hvor det gamle, naturlige utløpet av Holmevatn var før det ble avstengt med dam (bygd 1965) etter reguleringen på 1960-tallet.

Omkring 40 meter fra dammen, ut langs vannkanten, ligger Holmevasshelleren, som trolig var bolig allerede i yngre steinalder, for 4000-6000 år siden.

Stien går nå videre nordover langs Holmevatn og følger den gamle seterveien i lett terreng til vi møter bilveien ved Holmevatn.

Gautefall Turlag arrangerer årlig en fellestur på Heigeitilløypa. Neste tur blir 29.08.2021. Følg med i turkalenderen på nyåret for oppdatert informasjon. 

Denne turen er på 8 timer én vei, noe som vil si at det ikke bare er du som står i fare for å bli kald og sliten. VI menesker har jo klær vi kan pakke oss inn i, og nå kan mobilen din gjøre det samme!

Foto: Katrine Tellsgård

Thermopoc er rett og slett en slags boblejakke eller sovepose til mobilen. Rart teker du kanskje? Smart sier vi!

Kanskje du eller noen du kjenner sliter med at mobilen går tom for batteri i løpet av en tur fordi den blir for kaldt. For dere er Thermopoc løsningen! I tillegg til å varme mobilen, vil den også beskytte den mot støt, og har flere smarte løsninger. En av disse er at det finnes en lomme på innsiden av posen hvor du får plass til kort og penger, sånn at du kan ha alt på ett sted. Thermopoc passer til alle mobiler, og du får kjøpt den på vårt tursenter i Skien

Du finner Thermopoc-posen og annet turutstyr på vårt tursenter i Skien. Om du ikke har mulighet til å ta turen innom sender vi gjerne varer til deg. Bestill på 35 53 25 55 / telemark@dnt.no

Alle medlemmer får alltid 15 % rabatt hos oss!

Skrevet av Katrine Tellsgård 10. desember 2020