Nærturer i Kragerø

Utsikt fra Lovisenbergkollen mot Kragerø skjærgården
Utsikt fra Lovisenbergkollen mot Kragerø skjærgården Foto: Knut Åkredalen

Er du en vintervenn eller trives du best i bart terreng? 

Kan vi friste med en nærturer langs kysten med nydelig utsikt ut over vår skjønne skjærgård?

I Kragerø har vi Kragerø Turlag, og de merker og vedlikeholder en rekke fine stier og toppturer i sitt nærområde. På vei ned fra E18 mot Kragerø sentrum, nordøst for sentrum, ligger Langtangenhalvøya. Dette er et stort, fint område, med mange turmuligheter og stier. Her ligger blant annet Valbergtjenna og de to fine utsiktspunktene Lovisenbergkollen og Bjørneknuten.

Valbergtjenna er en kunstig dam som ble til på midten av 1800-tallet for å brukes til iseksporten. Idag er det et flott turområde, og om vinteren blir tjenna brukt som skøyteis.

En tur til Valbergtjenna kan kombineres med en tur til Lovisenbergkollen (186 m.o.h.) og Bjørneknuten (170 m.o.h.). Fra Lovisenbergkollen kan du nyte en vakker utsikt med Lifjell i nord og hele skjærgården i sør. Stien begynner ved det gamle huset ovenfor tjenna og det går en fin sti helt opp. Det er satt opp postkasser på begge kollene, og de er aktive turmål i Sjekkut appen, så husk å registrere deg når du er på tur!  

Du kan parkere bilen enten ved Berg - Kragerø Museum eller der veien går ned til tjenna fra Valbergveien. Alternativt kjører man helt opp til campingen og parkerer der.

Lovisenbergkollen på Langtanghalvøya har kanskje Kragerøs fineste utsikt. Du vil se Lifjell i nord og hele skjærgården i sør. Navnet kommer av den praktfulle lystgården Lovisenberg som ble bygget til kjøpmann Georg Christian Heuchs og Lovise Christense Møller (f. Krafft) sitt bryllup i 1788.

Utsikt fra Bjørnknuten mot Karlstadkilen
Utsikt fra Bjørnknuten mot Karlstadkilen Foto: Knut Åkredalen

Når man er på slike korte gode nærturer så kan det fortsatt være greit å ha med en liten ekstra genser eller jakke og kanskje en liten matbit og noe og drikke.  På tursenteret i Skien har vi fine, små sekker fra flere gode kjente leverandører på lager, blant annet de små Sea to Summit Nano sekkene.  Disse er ikke større enn et lite hønseegg når de komprimeres, og rommer det mest nødvendige til en koselig liten nærtur, når muligheten byr seg:-)     

Skrevet av Tore Blaschek 18. desember 2020