Pakkeliste for sommerturer

Rådyr på Jomfruland, sommeren er i anmars
Rådyr på Jomfruland, sommeren er i anmars Foto: Marius Dalseg Sætre

Hvitveisen er i ferd med å avblomstre, bladene springer og nå til helgen kommer sommeren.

Nå er all snø og is smeltet langs kysten og våren/sommeren kryper fort innover dalene.  Snart kan vi bevege oss på beina langt inn i de dype skoger,  og i de lavtliggende fjellområder.  På snaufjellet og de mest snørike områdene er det kanskje snø noen uker til, men for oss som bor på solkysten og litt kystnært er det bare å pakke sommertursekken.  

I denne artikkelen vil vi fokusere litt på hva sommertursekken bør og kan inneholde.  

Bildet er ment å illustrere innholdet i en pakket sekk for en hytte-til-hytte-sommertur på fjellet.  

Poenget med denne sekken og det anbefalte innholdet er at man bestandig skal pakke med tanke på sikkerhet, når man beveger seg i sommerfjellet.  Dette grunnet at vær og føreforhold endrer seg svært raskt, og kan gå fra sol og sommer 20-25 grader, til sterk vind med sludd og snø/hagl, i løpet av minutter og timer.  Hvis man da er langt fra nærmeste hytte og i tillegg skader seg, er det svært viktig å ha vindtett/vanntette klær, vindsekk, ulltøy osv....

Tursenteret til DNT i Telemark, ligger i Torggt. 15, midt i Skien sentrum.  Her har vi en innholdsrik turbutikk, hvor vi har gode ryggsekker i alle størrelser fra Osprey, stort utvalg av godt ulltøy fra Devold og Aclima, og vindsekker fra Helsport.  Hvis dere skal gå fra hytte til hytte, eller generelt overnatte på hytter hvor det er dyne og puter, bør man invistere i DNT sitt silke sengesett.   De fleste hytte eiere ønsker at man skal bruke sengetøy, fremfor soveposer på hytter som har pute og dyner i sengene, dette for å minimere sjansene for spredning av veggdyr og lignende.  I tillegg sparer man mye vekt og plass i sekken, ved å velge silke sengesett, fremfor tyngre soveposer.

Når man leser pakkelisten til DNT så ser man at vekten bør bli et sted mellom 7 og 12 kg.   Dvs. at hvis man har en lett Osprey sekk, velger silke sengesett og ellers er ekstremt nøye med å ikke ta med noe ekstra, så kan man komme ned mot 7 kg, ved å velge det nyeste av lettvekts utstyr.  Skal man ut på tur og ønsker en lett sekk, bør pakke sekken og  veie den, tømme sekken igjen llegge vekk noe "kjekt" å ha, pakke og veie den igjen og repetere denne prosedyren til sekken er passe tung:-) 
Hovedregelen kan være et sett klær å gå i, og et sett rene "lette" klær til hyttebruk, pluss noe nødvendig sikkerhetsutstyr(vindtett).

De fleste ulykker og traumatiske hendelser til fjells er ofte relatert til avkjøling grunnet nedbør og sterk vind, således er det svært viktig å kle seg med ull og vindtett/vanntett, når været blir litt tøft på fjellet.  Hvis man da i tillegg har med seg kart og kompass og kan bruke dette, så er mulighetene store for at man får en fin tur. 
Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

God tur og lykke til!

NB! Husk å forhåndsbooke plass  på de hyttene dere ønsker å besøke i sommer.  Dette er et absolutt krav på ubetjente hytter grunnet smittevern og en fordel på betjente hytter, for å sikre seg plass. 

Alle DNT-medlemmer får 15% rabatt både på tursenteret i Skien og alle andre tursentre i DNT-systemet i Norge. Klikk på knappen under for å lese mer om medlemskap og bli medlem. 

Tur på Hardangervidda 2020. Skien og Gautefall Turlag
Tur på Hardangervidda 2020. Skien og Gautefall Turlag Foto: Knut Åkredalen
Foto: Preben Herregården

Skrevet av Tore Blaschek 25. mai 2021