Ofte stilte spørsmål om vinterturer

1. Hvordan planlegger jeg en vintertur?

På denne siden finner du mange gode tips til å planlegge en vintertur, og en oppskrift på hva en bør ha med og tenke på når en tur skal planlegges. Om du lurer på noe mer er vi tilgjengelige på mail telemark@dnt.no eller 35 53 25 55.

2. Hva bør jeg ha med i sekken?

Sekk med nødvendig utstyr er obligatorisk, også på kortere dagsturer. På kroppen trenger du ull innerst, eventuelt mellomlag av ull, fleece eller lignende, vindtette ytterklær, varm jakke til pauser, lue, hansker/votter, solbriller og eventuelt alpinbriller. Ekstra skift er fint å ha i sekken. Ta også med kart og kompass, førstehjelpsutstyr, vindsekk og nok mat og drikke. Se komplett pakkeliste her

3. Hva er fjellvettreglene?

Vi ferdes mer ute i naturen, og vi bruker den på stadig flere ulike måter. Fjellvettreglene hjelper deg å planlegge og gjennomføre en fantastisk tur - som også er trygg. Du finner dem her

4. Hvordan vet jeg hvor jeg kan dra på tur på vinterstid?

I Norge blir de mest brukte rutene mellom DNTs hytter i fjellet merket med bjørkekvist. Kvistene plasseres med en slik avstand at du skal kunne se neste kvist selv i tett snøvær. Alle vinterrutene blir merket til påske, men noen ruter stikkes tidligere på vinteren. Kvisteløypene er satt av lokalkjente fjellfolk som vet hvor det er trygt og best å gå. Sjekk hvor og når de ulike rutene blir kvistet her

 • Følg alltid med på kartet: Selv om de merkede vinterrutene ofte er et trygt veivalg i vinterfjellet, kan du ikke alltid stole på merkingen. Kvist kan være føyket ned eller det kan være andre grunner til at du ikke kan følge merkingen. Følg derfor alltid med på kartet når du går, slik at du til enhver tid vet hvor du er. Hvis du bruker GPS må du uansett ha med papirkart og kompass. Kart kan kjøpes hos de fleste DNT-foreninger eller i DNT-butikken på nett.
 • Unngå snøskred, ta trygge veivalg: Selv om du går i merkede løyper, trenger du å være i stand til å gjøre gode veivalg. Det viktigste er å gjenkjenne terreng der det kan gå skred, slik at du kan velge å holde deg unna.
  • Skred kan løsne i heng høyere enn fem meter og brattere enn 30 grader
  • Du kan utløse skred i fjellsiden over deg, selv om det er flatt der du går
  • Skredet kan gå tre ganger så langt som høyden på henget. Dette betyr at det er trygt å passere en snøkledd og bratt fjellside som er hundre meter høy om du holder en avstand på tre hundre meter

5. Hvordan finner jeg ut om det er skredfare i området jeg skal til?

varsom.no finner du en oversikt over hele landet og graden av skredfare i de forskjellige områdene. Husk at du likevel trenger både kunnskap og utstyr for å gå bratte turer vinterstid, og at lokale forhold ikke vil bli tatt hensyn til på varsom.no. DNTs merkede/kvistede vinterruter mellom hyttene i fjellet går i skredtrygt terreng.

6. Hva må jeg tenke på når det gjelder mobilbruk på tur?

Mobiltelefonen kan være et nyttig hjelpemiddel, men du kan ikke stole på den i alle situasjoner eller områder.

 1. Mange steder i fjellet er det dårlig dekning, særlig i nasjonalparkene. Sjekk mobildekningen før turen. Telenor og Telia har egne dekningskart.
 2. Se på UT.no om hytta du skal besøke har dekning.
 3. Ikke avtal ringetider. Du kan befinne deg i områder uten dekning når du skulle ringe.
 4. Lad opp batteriet før du reiser på tur. Spar på batteriet, du kan få bruk for det. Ta med lader, men husk at de fleste turisthytter er uten strøm.
 5. Nødlader er lurt - husk å ha denne fulladet før turen.
 6. Oppbevar mobiltelefonen og eventuelt ekstrabatteri varmest mulig. Kulde reduserer batterikapasiteten kraftig.
 7. Oppbevar mobiltelefonen i vanntett innpakning.
 8. Hvis du ikke har dekning, søk opp i høyden.
 9. Hvis du ikke kan ringe, prøv å sende en tekstmelding. Den kommer mye lettere gjennom.
 10. Husk at en mobiltelefon aldri kan erstatte vanlig turutrustning og fjellvett.

Og til sist: Sett telefonen på lydløs når du er inne på hyttene og vis hensyn ved bruk.

7. Hva bør jeg kunne om jeg skal på tur i bratt terreng om det skjer en ulykke?

På turer i vinterfjellet kan du gå lenge uten å treffe andre. Hvis uhellet skulle være ute kan kunnskap om kameratredning og riktig sikkerhetsutstyr bli livsviktig. Klikk her for å lære mer om kameratredning og sikkerhet i fjellet.