Ofte stilte spørsmål om sommerturer

Drømmer du om å vandre over Hardangervidda, bestige en topp til fots eller padle langs Telemarkskanalen? Turplanlegging kan gjøres på www.ut.no, men her kommer nyttig informasjon for å komme i gang med planleggingen.

1. Når kan jeg dra på fjelltur på beina? 

Sommerfjellet "åpner" som oftest siste uka i juni. Med det mener vi at mat-, ved- og gasslagrene på selv og ubetjente hytter er fylt opp, og vårdugnaden er tatt. De betjente hyttene åpner i dette tidsrommet og setter ut sommerbroene i området. På denne tiden er mesteparten av snøen som oftest smeltet, og fjellet er farbart på bakken og/eller på hardpakket snø. Noen hytter med populære og lett tilgjengelige ruter åpner tidligere, som for eksempel: Besseggen. Sommerfjellet stenger oftest i september, etter høstferien. Ved å søke opp hyttas navn i ut.no finner du oversikt over åpningstider. 

2. Hvordan kan jeg komme meg til og fra et fjellområde? 

Det kan være utfordrende å finne ut hvordan en kan komme seg til og fra et sted. Noen steder er lettere tilgjengelig med kollektivtransport enn andre. Sjekk siden/appen "en tur" for å finne ut hvordan kollektivtransporttilbudet er i området du tenker å ta turen. Om du kjører bil er det enkleste å bruke en GPS. Transportalternativer står også på ut.no. 

3. Er sommerbroene lagt ut eller tatt inn for sesongen? Kan jeg krysse elva til tross for at den ikke er tatt ut? 

Broene blir lagt ut og tatt inn når den betjente DNT-hytta i område åpner eller stenger. Dermed må en sjekke hyttas åpningstid på ut.no eller på hyttas egen hjemmeside. Det er svært vanskelig å si om det er mulig å vade over en elv. Det avhenger av snøsmelting, vannføring, hvor i elva du tenker å krysse osv. Dette varierer fra år til år. Åpningstidene til de betjente hyttene er basert på tidligere års erfaring med elver, snø og andre forhold. 

4. Må/skal jeg booke hytta? 

DNT Telemark har flere ubetjente og betjente hytter rundt i fylket. En finner alle hyttene på ut.no. De betjente hyttene tar en kontakt med direkte for å booke seng/rom hos. Skal du overnatte en natt på en betjent hytte og er en gruppe på mindre enn 10 personer trenger du ikke booke betjent hytte. Skal du overnatte over flere dager, eller er en stor gruppe bør du kontakte den betjente hytta direkte via deres mail. De ubetjente hyttene Sildevika og Mule Varde kan en nå booke på nett via ut.no og de resterende hyttene booker man ved å ta kontakt med DNT Telemark på telemark@dnt.no eller 35 53 25 55. 

5. Hva er åpningstidene på en selvbetjent/ubetjent hytte? 

Alle informasjon om hyttene finner du på ut.no. Står det at hytta er åpen, kan du forvente mat på matlageret, om hytta er selvbetjent, og gass og ved til ovnen på både selvbetjente og ubetjente hytter. Den er klargjort for sesongen. Er hytta stengt i tidsrommet du skal besøke den, betyr det som oftest at hytta kun er låst med standard DNT nøkkel (sjekk om det er vanlig låsemetode), men at det ikke har vært påfyll av mat, gass og ved. Det er utenfor sesong og dermed ikke mulig å garantere for at dette finner sted. Mest sannsynlig vil du finne et utvalg likevel. 

6. Hvilke forhold er det i et spesielt fjellområde nå? 

Vi jobber med å få oppdaterte føremeldinger for Telemark, men anbefaler å følge med på værmeldingen for området. Har du spørsmål knyttet til snøforhold/føreforhold utenfor sesong har vi ikke utegående reportere og således lite informasjon å komme med. 

7. Kan jeg ta med hunden min på DNT Telemark sine hytter? 

Mange ønsker å ta med hunden sin på fjellet. Ønsker du å overnatte på DNT sine hytter må du sjekke hvordan hver enkelt hytte er tilrettelagt for hund. Slik informasjon finner du på ut.no. Hunderom på betjente hytter bookes på forhånd ved å kontakte hytta. Det er ikke under noen omstendigheter tillatt å ta med hunden sin inn på fellesområder eller på steder hvor ikke hund er tillatt. Dette gjelder for alle typer hytter. 

8. Hvordan betaler jeg på hyttene? 

På selv- og ubetjente hytter betaler du ved å fylle ut et skjema som du finner på hyttene for så å få tilsendt faktura for oppholdet. Du betaler ut i fra hva du har benyttet deg av. Husk å fylle inn riktig pris for overnatting ut fra alder og om du er medlem eller ikke (husk at én i turfølget alltid må være medlem for at man skal kunne sove på en selv- eller ubetjent hytte) Husk også å skrive alt du har tatt av mat. 

På betjente hytter kan du betale med kort eller kontant, og de fleste bestyrere foretrekker kortbetaling. 

9. Hvilke hytter har Vipps som betalingsløsning? 

Foreløpig har kun Fugleleiken Turisthytte på Svanstul en Vippsordning for å betale for vafler og varme drikker i vintersesongen. Vi jobber med å få inn Vipps som betalingsform for overnatting på våre hytter. 

10. Jeg ønsker å dra til en privateid hytte i fjellet og har spørsmål angående det. 

De privateide hyttene, for eksempel Memurubu, har ofte rabatterte priser til DNT-medlemmer og DNT-stier går gjerne innom denne helt naturlig. Ved spørsmål om slike hytter må du kontakte hytta direkte. De kan ha egne åpningstider, priser eller annerledes policy på booking enn de betjente DNT-hyttene. De privateide hyttene er markert med blått hyttesymbol på kartet. 

11. Hytta jeg skal dra til er betjent, men stengt. Finnes det en del av hytta som er selvbetjent? 

Noen betjente hytter har et selvbetjent alternativ når den betjente er stengt. Du finner slik informasjon på ut.no under åpningstider. I Telemark er det kun på Kalhovd vi har et slikt tilbud. Åpningstider for Kalhovds ubetjente del finner du på ut.no. 

12. Kan jeg sykle i fjellet? 

De siste årene har det blitt mer og mer populært med sykling i fjellet og Hardangervidda er et perfekt fjellområde for nettopp denne aktiviteten. Kalhovd Turisthytte er spesielt godt tilrettelagt for sykkelturister. Husk alltid å sjekke om området en tenker seg på sykeltur i er lov å sykle i (nasjonalparker og andre vernede områder kan ha restriksjoner mot dette). Husk også at som syklist så skal en alltid vike for vandrere, og ta hensyn til andre som oppholder seg i fjellet. 

Informasjon om noen av fjellområdene som er flotte å sykle i: 

Hardangervidda og Skarvheimen: Man kan sykle på veier og eksisterende stier utenfor nasjonalparken. Innenfor nasjonalparkens grenser er det ikke lov. 

Jotunheimen og Rondane: Man kan sykle på veier og eksisterende stier i og utenfor nasjonalparken. 

Dovre: ikke lov med el – sykkel, og det er lov å sykle inn til Snøheim/ Vålåsjøhøvegen i perioden 1. Juni – 15. Juli. I Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er kun to traseer tillatt for sykling.
​​​​​​​El-sykkel i fjellet er ikke tillatt der det ikke er lov å kjøre bil. 

Betjent hytte
Betjent hytte
Selvbetjent hytte
Selvbetjent hytte
Ubetjent hytte
Ubetjent hytte