HYTTEDRIFT I unntakstilstand

Alle må booke på forhånd

For å kunne spore eventuell smitte ved våre hytter er det viktig at vi i år vet hvem som bor hvor. Det er også begrensninger i hvor mange som kan besøke hytta samtidig. Derfor er bestilling av plass avgjørende. Det er ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk eller å låne toalettene på de selv- og ubetjente hyttene.

DNT har utarbeidet en instruks for smittevern på hyttene. Også i år er det ekstra viktig at hver gjest tar ansvar, følger reglene på hytta, og vasker godt etter seg. Hyttene vil åpne for bestilling etter hvert som de er klargjort.

REGLER FOR HYTTEBESØK: 

 • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur 

 • Om du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer. 

 • DNT åpner kun hytter som har mulighet for forhåndsbooking. Dropin, dagsbesøk og toalettbesøk på selv- og ubetjente hytter er ikke tillatt. 

 • Maksimalt tyve personer kan bo på en hytte, alle som ikke bor i samme husstand må holde en meter avstand. Denne regelen gjelder så lenge dette er rådet fra myndighetene, og er regulert i bookingsystemet.

 • Mange selv- og ubetjente hytter er så små at det ikke vil være mulig å holde en meter avstand for tyve personer. Det vil derfor variere fra hytte til hytte hvor mange som kan bo samtidig, dette er regulert i bookingsystemet.
 • Gjestene må ta med ren lakenpose og eget rent putevar, rent sengetøy eller ren sovepose og eget rent putevar. Sjekklister på hytta må følges. 
 • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta, for å sikre godt renhold og hygiene. 

 • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Ta kun på mat du skal ha selv, på selvbetjente hytter. 

Foto: Preben Herregården
Foto: Katrine Tellsgård
Foto: Katrine Tellsgård

Hyttene i Telemark

Våre hytter vaskes gjevnlig ned og er klare for besøk. Sjekk oversikten under for å se når du kan booke deg inn på de forskjellige hyttene. 

Kyst

Øitangen: er helårsåpen, men vinteren 2020/2021 er det kun Låven og Forvalterboligen som kan bookes. De to andre byggene, Sjøbua og Hoveduset, vil åpne mot sommeren, så følg med på denne sida for mer informasjon.

Mule Varde: Er åpen vår- og sommerhalvåret. Klikk her for å se åpningstider. NB! Hytta bookes i sin helhet.

Sildevika: Er åpen vår- og sommerhalvåret. Klikk her for å se åpningstider. NB! Hytta bookes i sin helhet. 

Skog

Flekkerhytta: er helårsåpen og du booker enten 2. etg. (overnattingsdel), 1. etg. (aktivitetssenter) eller begge. 

Solumhytta: er helårsåpen. NB! Hytta bookes i sin helhet og en må booke minst to overnattinger grunnet at vi må ha tre karantenedøgn før og etter hvert opphold. 

Sommerseter Foreningshytta: er helårsåpen. NB! Hytta bookes i sin helhet og en må booke minst to overnattinger grunnet at vi må ha tre karantenedøgn før og etter hvert opphold. 

Sommerseter Stallen: er helårsåpen. NB! Hytta bookes i sin helhet og en må booke minst to overnattinger grunnet at vi må ha tre karantenedøgn før og etter hvert opphold. 

Fugleleiken: er helårsåpen. NB! Hytta bookes i sin helhet.  

Fjell

Kalhovd: ubetjent del åpner i februar og betjent del til sommeren. Klikk her for åpningstider.

Mogen: åpner til sommeren. Klikk her for åpningstider.  

Gaustatoppen: åpner for servering i februar og for overnatting i mai. Klikk her for åpningstider

Krokanstengt inntil videre. Klikk her for oppdaterte åpningstider

DITT MEDLEMSKAP BETYR MYE

Et medlemskap i DNT har aldri vært mer verdt. Det går med på å sikre at hytte og rutetilbudet står der klart til bruk når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet. Det er nok av plass, bare man tør å prøve ut noen nye områder. 

Foto: Ottar Kaasa

SPØRSMÅL OG SVAR

Hva blir annerledes på hyttene?  

Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. På selv- og ubetjente hytter er det derfor ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk eller å låne do om man er på tur i området rundt hytta. For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig at det er mulig å spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, og vi må ha kontroll på hvor mange, derfor er bestilling av plass avgjørende.  

Er det trygt å bo på DNT-hyttene?  

Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Etter seks uker på hjemmebane, trenger folk å få lufta hode og kropp. Vi i DNT har et stort ansvar for å bidra til det. Vi mener vi nå gir folk gode naturopplevelser på en forsvarlig måte. 

Hvilke konkrete tiltak innføres? 

Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På betjente hytter plasseres hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og ved inngangen til tørkerom. Fellestoaletter vaskes hyppig, dusjer og badestamper stenges. På selv og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig. Besøkende må ha med seg enten ren lakenpose og putevar, eller ren sovepose og putevar eller sengetøy vasket på 60 grader. Det gjennomføres rutinemessig renhold av hytter mellom hver 50 besøkende, eller det vil være tre dagers karantene mellom hvert besøk.  

Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytta?  

På selv – og ubetjente hytter tilpasses antall gjester til plassen på hytta. Nå kan nå maks 20 personer være på en hytte samtidig, og personer som ikke bor sammen til daglig må holde en meter avstand. Det er ikke alle selv- og ubetjente hytter som er store nok til at 20 personer kan holde en meter avstand. Det vil derfor variere hvor mange plasser det vil være mulig å bestille. På betjente hytter blir det også begrenset kapasitet, for å sikre nødvendig avstand mellom gjester. Der deler kun personer fra samme følge rom.  

Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.  

Hvordan sikrer dere hygiene på soverom?  

De som har bestilt selv – eller ubetjent hytte må ha med seg enten ren lakenpose og putevar, eller ren sovepose og putevar eller sengetøy vasket på 60 grader. Vi oppfordrer alle som skal på betjente hytter til å gjøre det samme. Noen betjente hytter har engangssengesett du kan kjøpe, men dette er begrenset, så for å være sikker, ta med rent sengetøy hjemmefra. Det er nå tillat med ren sovepose eller lakenpose i kombinasjon med rent putevar.  

Blir det tilsyn ved hyttene? 

Noen hytter vil ha tilsyn boende på hytta. De vasker mellom besøkene, utover det gjestene vasker selv ved avreise. Andre steder blir tilsyn langt hyppigere enn normalt. Dette for å se at alt er i orden og for å etterfylle det som trengs av utstyr, vaskemiddel osv.  

Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 

Vi tror mange alt har fått med seg at vi stengte ned all vår virksomhet i midten av mars, i likhet med resten av samfunnet. Norges største turportal UT.no har hatt rødvarsel og tydelig signalisert at det er unntakstilstand også i friluftslivet.  Meldingene vi har fått fra turområder og hytter, vitner også om at har vært lite folk ved hyttene våre. Vi vil gjøre det vi kan for å informere i forkant slik at det ikke er tvil om hva som gjelder. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt. 

Hva koster det å bestille en hytte eller en seng? 

Det er opp til hver forening hvordan de prissetter hyttene. Noen har fastpris i denne perioden, mens andre har stykkpris, slik vi kjenner det fra DNTs tradisjonelle tilbud. Sjekk UT.no og søk på den aktuelle hytta for å finne ledig kapasitet og pris.  

Kan jeg bo i telt ved en selvbetjent hytte og bruke do eller hente ut mat fra lageret?  

Nei, pga smittevernstiltakene er det ikke lov å bruke do eller matlager hvis du telter. Do og matlager er kun for de som har bestilt plass på hytta.  

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  

Dersom man er på en betjent hytte, må man melde fra umiddelbart til vertskapet, slik at man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet.  Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk.

Hvor lenge før oppholdet kan jeg avbooke?

Ved avbestilling benyttes avbestillingslenken som du finner i tilsendt bookingbekreftelse (e-post).

 • Avbestilling frem til 5 døgn før oppmøtedag gir rett til full refusjon.
  (Eksempel: Et opphold fredag-søndag må da avbestilles senest kl 23:59 på lørdag.)
 • Avbestilling som gjøres senere enn 5 døgn før oppmøtedag gir ingen rett til refusjon.