Kragerø Turlag

Om Kragerø Turlag

Kragerø og Oppland Turistforening ble stiftet i 1946. Noen ivrige turfolk hadde arrangert søndagsturer allerede i 1938 – 39, men da krigen kom ble all slik virksomhet stoppet.

Kragerø Turlag ble offesielt et turlag under DNT Telemark på årsmøtet 31. mars 2017, etter tidligere å ha vært en selvstendig turistforening.

Historie

Arbeidet ble tatt opp igjen i 1945, og i 46 ble det altså en forening. På denne tida var Kragerø tre kommuner – Skåtøy, Sannidal og Kragerø. Derfor fikk foreningen navnet Kragerø og Oppland Turistforening.

Skåtøy med skjærgården og Sannidal med skog og fjellkoller var Kragerøs oppland. Foreningens formål er å få barn og voksne ut i skog og mark. Når det er bart kan folk følge merkede stier, og om vinteren er det oppkjørte løyper.

Turistforeningen skaffet seg tidlig hytte på Krokheia. I den første tida var det Hofstølen som var turmålet.

Den gang var det ikke brøyta vei eller skuter-kjørte løyper fram til hytta. Her var det beintråkking enten fra Fikkjebakke eller fra Sannidal over Grøtvann. Hytta på Hofstølen ble etter hvert for liten, og i 1967 ble nåværende hytte på Jambakkmyra innviet.

I 1973 ble det inngått en avtale mellom Turistforeningen og Kragerø kommune om å disponere husene på friområdet Stangnes. Bygningene ble satt i stand, og i over 30 år har foreningen holdt huset på Stangnes åpent med vaffelsalg hver helg hele sommeren. Stedet er lett å finne. Det står skilt ved Portørveien.

Foreningen ble i mars 2017 en del av DNT Telemark.

Hytter og hus

Kragerø Turlag disponerer to eiendommer. Hytta på Jambakkmyra eier foreningen. Friområdet Stangnes eies av staten, fylket og Kragerø kommune, men Kragerø Turlag disponerer husene.

Jambakkmyra

Denne hytta ble satt opp av Knut Buen i 1967. Inntil da hadde turistforeningen brukt hytta på Hofstølen. På Jambakkmyra har også bodd folk, slik det gjorde på alle de andre plassene på Krokheia. Murene til de gamle husene på Jambakkmyra ligger ved foten av knausen der den nye hytta er bygd. For å komme til Jambakkmyra må en kjøre inn ved Fikkjebakke industriområde i Sannidal. Kvennvannsveien er bomvei, men det er en stor parkeringsplass like før bommen. På søndager, når hytta er åpen, er bommen også åpen. Da kan en kjøre opp mot å betale en liten avgift i bomkassa.

Turisthytta på Jambakkmyra er åpen hver søndag fra siste søndag i oktober og fram til og med første søndag i desember. 2. juledag starter hovedsesongen, og da er hytta åpen hver søndag fram mot påske. Veien fra Fikkjebakke er brøyta hele vineren, og det er kjørt opp skiløyper innover Krokheia, og på hytta får en kaffe og nystekte vafler.

Stangnes

Helt ute ved havet, ytterst på Levangslandet ligger Stangnes. I slutten av 1960-årene ble eiendommen kjøpt av stat og kommune som friområde. Innimellom svabergene og jordflekkene står et lite to-etasjes hus. Det er bygd på slutten av 1870-årene, og det har i alle år vært fiskere som har bodd der. I 1973 ble det inngått en avtale mellom Kragerø og Oppland Turistforening og Kragerø kommune. Avtalen gikk ut på at foreningen kunne disponere eiendommen mot vedlikehold og oppsyn.

Huset er åpent hver lørdag og søndag hele sommeren, og Kragerø Turlag sørger for kaffe og nystekte vafler.

I 1995 fikk Stangnes pris på ti tusen kroner som det fineste friområdet i Telemark. I 2005 ble Stangnes en del av den Europeiske geoparken.

Skriv i bøkene når du er på tur

På tre av kollene i byens nærområder er det satt opp postkasser med gjestebøker. Det er på Storkollen, Lovisenbergkollen og Bjørneknuten. I tillegg er det lagt ut gjestebøker både på Valefjell på Krokheia, og på Hølsknuten nær Aust-Agder grensa. (sikkert mange andre steder også).

Det er hyggelig med alle hilsningene i bøkene. Bare det at du skriver navnet ditt, forteller oss at du har vært på tur. Og i løpet av året er det mange som går i disse områdene. Det viser navnene i bøkene, og det viser de godt opptråkka stiene. Disse kollene blir også møteplasser for turfolk. Det å sitte og spise nistepakken sammen med andre turfolk, på en kolle med fin utsikt, er vel verd de eventuelle bratte kneikene. Men husk på å skrive i boka, da!

Turgrupper under Kragerø Turlag:

Trykk på logoene for mer informasjon.

Siste nyheter fra Kragerø Turlag: